Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

(3)
1 godz 30 min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  łyżek
Olej słonecznikowy
250  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
100  ml
Woda ciepła
150  g
Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki)
2 
Cebula
2  łyżek
Masło klarowane
1  łyżka
Bułka tarta
1  łyżka
Świeży tymianek
trochę
Pieprz
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.34 g
Węglowodany
54.83 g
Tłuszcze
13.19 g
Wartość energetyczna
425.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
15 min
Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieć w misce ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde – dolej wody, jeśli za rzadkie – podsyp mąką.
Krok 2
15 min
Grzyby ugotuj w małej ilości wody, aż będą miękkie. Ostudź, odcedź i bardzo drobno posiekaj.
Krok 3
3 min
Drobniutko posiekaj cebule i tymianek.
Krok 4
5 min
Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę, tymianek i przesmażaj, aż cebula się zeszkli.
Krok 5
5 min
Następnie dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem i przesmaż razem mieszając około 5 minut.
Krok 6
2 min
Gdy tak przygotowany farsz ostygnie, dodaj do niego bułkę tartą i wymieszaj.
Krok 7
10 min
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kieliszkiem małe placuszki.
Krok 8
10 min
Nakładaj na nie farsz i lep uszka.
Krok 9
10 min
Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku i wyjmuj łyżką cedzakową, kiedy wypłyną.
Krok 10
5 min
Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu.
Krok 11
5 min
Podawaj barszcz z uszkami.
Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 1 z 11

Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieć w misce ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde – dolej wody, jeśli za rzadkie – podsyp mąką.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 2 z 11

Grzyby ugotuj w małej ilości wody, aż będą miękkie. Ostudź, odcedź i bardzo drobno posiekaj.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 3 z 11

Drobniutko posiekaj cebule i tymianek.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 4 z 11

Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę, tymianek i przesmażaj, aż cebula się zeszkli.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 5 z 11

Następnie dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem i przesmaż razem mieszając około 5 minut.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 6 z 11

Gdy tak przygotowany farsz ostygnie, dodaj do niego bułkę tartą i wymieszaj.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 7 z 11

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kieliszkiem małe placuszki.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 8 z 11

Nakładaj na nie farsz i lep uszka.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 9 z 11

Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku i wyjmuj łyżką cedzakową, kiedy wypłyną.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 10 z 11

Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 11 z 11

Podawaj barszcz z uszkami.

Pachnący grzybami i majerankiem pyszny barszcz czerwony z uszkami najczęściej gości na naszych wigilijnych stołach, choć można przyrządzić go także w weekend na domowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystaj produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, dzięki czemu Twój barszczyk będzie miał piękny kolor i intensywny smak. Szczególnego charakteru dodają mu suszone grzyby, których aromat poczujesz w całym domu. To dobry znak, że Boże Narodzenie już tuż, tuż!
Z przepisu dowiesz się także, jak łatwo i szybko przygotować dodatek do barszczu czerwonego - domowej roboty uszka - które ze smakiem zje cała Twoja rodzina. Barszcz czerwony podawaj najlepiej w bulionówkach, a wierzch udekoruj świeżymi ziołami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika