Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem to propozycja na wyjątkowe wielkanocne danie. Bogactwo dodatków i nowych smaków sprawia, że tradycyjna zupa nabiera zupełnie nowego charakteru. Podanie Żurku WINIARY z aromatycznymi grzybami, suszonym jabłkiem i zamarynowaną białą kiełbasą przyczynia się do tego, że zupa będzie bardzo sycąca. Żurek z pieczoną kiełbasą bardzo dobrze sprawdzi się jako wykwintna propozycja na świąteczne danie.
Przygotowanie
105 min
Krok 1
5 min
Suszone grzyby namocz i posiekaj.
Krok 2
15 min
Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj suszone grzyby z zalewą i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku.
Krok 3
10 min
Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na oleju, aż będzie rumiana. Następnie przełóż ją do naczynia do zapiekania, a na wierzchu ułóż kiełbasę (w całości).
Krok 4
10 min
Musztardę wymieszaj z miodem, majerankiem, solą i pieprzem oraz odrobiną piwa. Powstałą marynatą posmaruj kiełbasę. Całość uzupełnij pozostałym piwem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Krok 5
35 min
Piecz jeszcze około 20-35 minut, podlewając od czasu do czasu marynatą, aż kiełbaski się zarumienią. W połowie pieczenia, obróć kiełbaski na drugą stronę.
Krok 6
10 min
Po upieczeniu, połowę cebuli, wraz sokiem powstałym podczas pieczenia oraz połową upieczonej kiełbasy pokrojonej w plasterki, dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze 5-10 minut.
Krok 7
15 min
Jabłka pokrój w ósemki, pozbywając się gniazd nasiennych. Skrop je olejem, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane jabłka piecz przez około 15 minut w temperaturze 200°C (jeśli nie lubisz jabłek ze skórką, obierz je przed pieczeniem).
Krok 8
5 min
Do głębokiego talerza włóż porcję purée ziemniaczanego i zalej ciepłą zupą. Dołóż pozostałą pokrojoną kiełbaskę z cebulą i sosem, a na koniec uzupełnij całość kawałkami upieczonego jabłka.
Krok 1
z
8
Suszone grzyby namocz i posiekaj.
Krok 2
z
8
Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj suszone grzyby z zalewą i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku.
Krok 3
z
8
Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na oleju, aż będzie rumiana. Następnie przełóż ją do naczynia do zapiekania, a na wierzchu ułóż kiełbasę (w całości).
Krok 4
z
8
Musztardę wymieszaj z miodem, majerankiem, solą i pieprzem oraz odrobiną piwa. Powstałą marynatą posmaruj kiełbasę. Całość uzupełnij pozostałym piwem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Krok 5
z
8
Piecz jeszcze około 20-35 minut, podlewając od czasu do czasu marynatą, aż kiełbaski się zarumienią. W połowie pieczenia, obróć kiełbaski na drugą stronę.
Krok 6
z
8
Po upieczeniu, połowę cebuli, wraz sokiem powstałym podczas pieczenia oraz połową upieczonej kiełbasy pokrojonej w plasterki, dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze 5-10 minut.
Krok 7
z
8
Jabłka pokrój w ósemki, pozbywając się gniazd nasiennych. Skrop je olejem, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane jabłka piecz przez około 15 minut w temperaturze 200°C (jeśli nie lubisz jabłek ze skórką, obierz je przed pieczeniem).
Krok 8
z
8
Do głębokiego talerza włóż porcję purée ziemniaczanego i zalej ciepłą zupą. Dołóż pozostałą pokrojoną kiełbaskę z cebulą i sosem, a na koniec uzupełnij całość kawałkami upieczonego jabłka.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0