
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Sprawdź, co jeszcze warto ugotować na Wielkanoc.
Przygotowanie
Krok 1
20 minKrok 2
20 minKrok 3
6 minKrok 4
3 min
Krok 1 z 4
Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy przepłukaną na sicie kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupince, suszone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania wkruszamy kostki bulionowe.

Krok 2 z 4
Białą kiełbasę zalewamy w garnku zimną wodą, podgrzewamy i chwilę gotujemy na wolnym ogniu (woda ma mrugać, podobnie jak przy gotowaniu rosołu).

Krok 3 z 4
Dolewamy do garnka dobrze wymieszany zakwas na żurek, dodajemy suszony majeranek, gotujemy chwilę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Krok 4 z 4
Żurek z kaszą pęczak podajemy z pokrojoną w plasterki lub kawałki kiełbaską i ćwiartkami jajka. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0