Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Spotkajmy się przy wielkanocnym stole i rozpocznijmy śniadanie od wielkanocnej zupy. Aromatyczny żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą, przygotowany do zakwasie, uświetni to spotkanie. Czy może być lepsze miejsce na zaspokajanie głodu rodzinnej bliskości niż właśnie to wokół świątecznie zastawionego stołu?
Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy przepłukaną na sicie kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupince, suszone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania wkruszamy kostki bulionowe.
Krok 2
20 min
Białą kiełbasę zalewamy w garnku zimną wodą, podgrzewamy i chwilę gotujemy na wolnym ogniu (woda ma mrugać, podobnie jak przy gotowaniu rosołu).
Krok 3
6 min
Dolewamy do garnka dobrze wymieszany zakwas na żurek, dodajemy suszony majeranek, gotujemy chwilę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
3 min
Żurek z kaszą pęczak podajemy z pokrojoną w plasterki lub kawałki kiełbaską i ćwiartkami jajka. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.
Krok 1
z
4
Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy przepłukaną na sicie kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupince, suszone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania wkruszamy kostki bulionowe.
Krok 2
z
4
Białą kiełbasę zalewamy w garnku zimną wodą, podgrzewamy i chwilę gotujemy na wolnym ogniu (woda ma mrugać, podobnie jak przy gotowaniu rosołu).
Krok 3
z
4
Dolewamy do garnka dobrze wymieszany zakwas na żurek, dodajemy suszony majeranek, gotujemy chwilę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
z
4
Żurek z kaszą pęczak podajemy z pokrojoną w plasterki lub kawałki kiełbaską i ćwiartkami jajka. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0