Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek razowy w chlebie

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Kiełbasa wieprzowa
1 
Wędzone kiełbaski wieprzowe
2 
Jajko
2 łyżeczek
Chrzan tarty
1 łyżeczka
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
851.45 kcal
Węglowodany
7.36 g
Białko
39.86 g
Tłuszcze
72.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
15 min
Białą i wędzoną kiełbasę zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie ugotować jajka na twardo, ostudzić je i obrać ze skorupki.
Krok 2
10 min
Kiełbasę wyjąć z wody i pokroić na talarki. Żurek WINIARY dokładnie rozprowadzić w 500 ml zimnej wody i wlać do garnka z wodą, w której gotowała się kiełbasa. Postawić na ogniu i mieszać do chwili zagotowania. Gotować na małym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
5 min
Do żurku dodać talarki kiełbasy i chrzan. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Podawać żurek w chlebie z jajkiem, pokrojonym na ćwiartki.
Żurek razowy w chlebie

Krok 1 z 3

Białą i wędzoną kiełbasę zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie ugotować jajka na twardo, ostudzić je i obrać ze skorupki.

Żurek razowy w chlebie

Krok 2 z 3

Kiełbasę wyjąć z wody i pokroić na talarki. Żurek WINIARY dokładnie rozprowadzić w 500 ml zimnej wody i wlać do garnka z wodą, w której gotowała się kiełbasa. Postawić na ogniu i mieszać do chwili zagotowania. Gotować na małym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Żurek razowy w chlebie

Krok 3 z 3

Do żurku dodać talarki kiełbasy i chrzan. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Podawać żurek w chlebie z jajkiem, pokrojonym na ćwiartki.

Żurek jest tradycyjną zupą podawaną w większości polskich domów w Wielkanoc. Jest pożywna, rozgrzewająca i aromatyczna.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika