Żurek razowy w chlebie
30min
Łatwy
1 opakowanie
2
Kiełbasa wieprzowa
1
Wędzone kiełbaski wieprzowe
2
Jajko
2 łyżeczek
Chrzan tarty
1 łyżeczka
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
42.55 g
Węglowodany
7.49 g
Tłuszcze
73.36 g
Wartość energetyczna
928.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
15 min
Białą i wędzoną kiełbasę zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie ugotować jajka na twardo, ostudzić je i obrać ze skorupki.
Krok 2
10 min
Kiełbasę wyjąć z wody i pokroić na talarki. Żurek WINIARY dokładnie rozprowadzić w 500 ml zimnej wody i wlać do garnka z wodą, w której gotowała się kiełbasa. Postawić na ogniu i mieszać do chwili zagotowania. Gotować na małym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
5 min
Do żurku dodać talarki kiełbasy i chrzan. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Podawać żurek w chlebie z jajkiem, pokrojonym na ćwiartki.
Żurek jest tradycyjną zupą podawaną w większości polskich domów w Wielkanoc. Jest pożywna, rozgrzewająca i aromatyczna.
Komentarze 0