Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek leśny

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Żurek z grzybami Nasza Specjalność WINIARY
200 g
Boczek wędzony
2 ząbków
Czosnek
120 g
Śmietana 36%
1 trochę
Sos sojowy
1 trochę
Majeranek
1 
Kiełbasa wędzona
10 g
Groszek ptysiowy
1 trochę
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.57 g
Węglowodany
3.99 g
Tłuszcze
41 g
Wartość energetyczna
424.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Boczek, pokrój w kostkę i wytop w garnku. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
Krok 2
10 min
Żurek rozrób i rozprowadź w 1 I zimnej wody. Wlej do garnka z boczkiem, wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.
Krok 3
5 min
Odlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj ze śmietaną i dodaj do garnka. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowo-grzybowym.
Krok 4
5 min
Kiełbasę jałowcową pokrój w plasterki, obsmaż na chrupiąco na suchej patelni. Przed podaniem ułóż na zupie plasterki kiełbasy, posyp groszkiem ptysiowym i listkami majeranku.
Żurek leśny

Krok 1 z 4

Boczek, pokrój w kostkę i wytop w garnku. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę.

Żurek leśny

Krok 2 z 4

Żurek rozrób i rozprowadź w 1 I zimnej wody. Wlej do garnka z boczkiem, wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.

Żurek leśny

Krok 3 z 4

Odlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj ze śmietaną i dodaj do garnka. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowo-grzybowym.

Żurek leśny

Krok 4 z 4

Kiełbasę jałowcową pokrój w plasterki, obsmaż na chrupiąco na suchej patelni. Przed podaniem ułóż na zupie plasterki kiełbasy, posyp groszkiem ptysiowym i listkami majeranku.


Żurek leśny to zupa wyjątkowa. Dzięki niej poczujesz zapach lasu, posmakujesz grzybów i dotkniesz owoców jałowca… Niepowtarzalny aromat żurku leśnego uzyskasz, dodając do niego sos sojowo-grzybowy i kiełbasę jałowcową, natomiast niezwykłego smaku dodasz mu, przyprawiając zupę podsmażonym czosnkiem, liściami majeranku i Żurku z grzybami Nasza Specjalność WINIARY Ugotuj żurek leśny i wybierz się na spokojną wędrówkę do pachnącego lasu. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika