Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek leśny

Żurek leśny

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Żurek z grzybami Nasza Specjalność WINIARY
200  g
Boczek wędzony
2  ząbków
Czosnek
120  g
Śmietana 36%
trochę
Sos sojowy
trochę
Majeranek
1 
Kiełbasa wędzona
10  g
Groszek ptysiowy
trochę
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.57 g
Węglowodany
3.99 g
Tłuszcze
41 g
Wartość energetyczna
424.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żurek leśny to zupa wyjątkowa. Dzięki niej poczujesz zapach lasu, posmakujesz grzybów i dotkniesz owoców jałowca… Niepowtarzalny aromat żurku leśnego uzyskasz, dodając do niego sos sojowo-grzybowy i kiełbasę jałowcową, natomiast niezwykłego smaku dodasz mu, przyprawiając zupę podsmażonym czosnkiem, liściami majeranku i Żurku z grzybami Nasza Specjalność WINIARY Ugotuj żurek leśny i wybierz się na spokojną wędrówkę do pachnącego lasu. Smacznego!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Boczek, pokrój w kostkę i wytop w garnku. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
  • Krok 2

    10 min
    Żurek rozrób i rozprowadź w 1 I zimnej wody. Wlej do garnka z boczkiem, wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Odlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj ze śmietaną i dodaj do garnka. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowo-grzybowym.
  • Krok 4

    5 min
    Kiełbasę jałowcową pokrój w plasterki, obsmaż na chrupiąco na suchej patelni. Przed podaniem ułóż na zupie plasterki kiełbasy, posyp groszkiem ptysiowym i listkami majeranku.
Żurek leśny

Krok 1 z 4

Boczek, pokrój w kostkę i wytop w garnku. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę.

Żurek leśny

Krok 2 z 4

Żurek rozrób i rozprowadź w 1 I zimnej wody. Wlej do garnka z boczkiem, wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.

Żurek leśny

Krok 3 z 4

Odlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj ze śmietaną i dodaj do garnka. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowo-grzybowym.

Żurek leśny

Krok 4 z 4

Kiełbasę jałowcową pokrój w plasterki, obsmaż na chrupiąco na suchej patelni. Przed podaniem ułóż na zupie plasterki kiełbasy, posyp groszkiem ptysiowym i listkami majeranku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia regionalna
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grochówka wojskowa

    Grochówka wojskowa

    35 min Łatwy
  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

    Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

    31 min Łatwy
  • Wiejska potrawka jarzynowa

    Wiejska potrawka jarzynowa

    51 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu