Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

0
39min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150  g
Włoszczyzna mrożona (u mnie z porem)
350  g
Mrożone warzywa (kalafior, zielona fasolka szparagowa, groszek)
50  g
Sucha kasza gryczana
0.7  l
Wywar warzywny lub mięsny
1  łyżka
Oliwa do podsmażenia
1  ząbek
0.25 
Sok z ćwiartki cytryny
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz czarny
1  szczypta
Sól
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.32 g
Węglowodany
29.02 g
Tłuszcze
5.06 g
Wartość energetyczna
318.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
7 min
W rondlu o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę dodajemy szczyptę kurkumy i chili, liście laurowe, ziele angielskie. Dorzucamy mrożoną włoszczyznę. Smażymy ok. 5-7 minut, często mieszając.
Krok 2
5 min
Do podsmażonej włoszczyzny dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażymy i podlewamy zupę wywarem.
Krok 3
10 min
Dodajemy mrożoną fasolkę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
Krok 4
15 min
Dodajemy mrożony kalafior, gotujemy 10 minut. Pod koniec dodajemy groszek. Kaszę gryczaną gotujemy w osobnym rondelku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dodajemy do garnka z zupą.
Krok 5
1 min
Dodajemy nieco soku z cytryny do smaku.
Krok 6
1 min
Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 1 z 6

W rondlu o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę dodajemy szczyptę kurkumy i chili, liście laurowe, ziele angielskie. Dorzucamy mrożoną włoszczyznę. Smażymy ok. 5-7 minut, często mieszając.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 2 z 6

Do podsmażonej włoszczyzny dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażymy i podlewamy zupę wywarem.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 3 z 6

Dodajemy mrożoną fasolkę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 4 z 6

Dodajemy mrożony kalafior, gotujemy 10 minut. Pod koniec dodajemy groszek. Kaszę gryczaną gotujemy w osobnym rondelku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dodajemy do garnka z zupą.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 5 z 6

Dodajemy nieco soku z cytryny do smaku.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 6 z 6

Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw z kaszą gryczaną to dobry pomysł na pożywny posiłek na przednówku. Co prawda, obecnie nawet o tej porze roku możemy kupić dowolne świeże warzywa. Nie ma problemu, żeby ugotować zupę ze świeżym kalafiorem, brokułem, cukinią, jednak nie ma się co łudzić, że te warzywa wzrastały w naturalnych warunkach i dojrzewały w promieniach gorącego słońca. W alternatywie mamy warzywa mrożone. Mrożenie to jeden z lepszych sposobów przechowywania żywności. Kiedy warzywa zostaną zamrożone zaraz po zbiorach, zachowają swój smak, aromat i odpowiednią chrupkość. Muszą być tylko dobrze przechowywane. Poza temperaturą na ich jakość ma także wpływ, czy są przechowywane luzem czy w opakowaniu. W hipermarketach dostępne są mrożonki na wagę. Tych nie polecam, bo przechowywane w ten sposób warzywa wysychają i tracą jędrność. Te zamknięte w foliowych opakowaniach będą zdecydowanie lepsze.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw powinna być dobrze doprawiona. Ja wykorzystałam kurkumę, ziele angielskie i liście laurowe. I koniecznie szczypta chili i dużo pieprzu, aby zupa przyjemnie rozgrzewała.

Do przygotowania zupy wykorzystałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki (julienne), kalafior, zieloną fasolkę szparagową i groszek. Można dodać też brokuła, fasolkę żółtą i brukselkę, wszystko zależy od Waszych preferencji. Podobnie jest z kaszą gryczaną. Nie wszyscy ją lubią, jeśli więc macie wątpliwości, możecie wybrać zamiast tradycyjnej kaszy gryczanej palonej, kaszę gryczaną białą (niepaloną).

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika