Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Rosół drobiowy
1  l
Woda
4 
Średniej wielkości ziemniaki
2  ząbków
Czosnek
0.5  szklanka
Gęsta śmietana (dałam 18%)
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
trochę
Szczypiorek siedmiolatek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.25 g
Węglowodany
10.4 g
Tłuszcze
5.55 g
Wartość energetyczna
101.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W mojej kulinarnej podróży po Polsce zapędziłam się na Podkarpacie, a właściwie na ziemie województwa podkarpackiego. Daleko od mojego domu, z dala od zgiełku wielkich miast. Czyste powietrze, którym chciałoby się zachłysnąć. I prosta, ale jakże smaczna regionalna kuchnia. Surowy klimat tego regionu sprawił, że ludzie nauczyli się gotować przeróżne pyszności, mając do dyspozycji naprawdę niewiele, zwłaszcza na przednówku, kiedy spiżarnie świeciły pustkami. Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu jest właśnie takim rarytasem, który zachwycił mnie, tak jak latem zachwycają młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i szklanką kefiru. Pyszna prostota.

Wystarczy rosół, ziemniaki i śmietana. Do tego świeży szczypiorek i trochę pieprzu. A zupa smakuje wyśmienicie.

Ziemniaki ugotowane w rosole trzeba przetrzeć przez gęste sitko i niech tak zostanie. Nie wyręczajcie się blenderem, bo zmiksowane ziemniaki nabierają jak dla mnie konsystencji mazidła, a przetarte przez sito zachowują ziemniaczaną strukturę. Poza tym nie wypada takiej zupy blendować. Jeśli macie ochotę, możecie czosnek podpiec w piekarniku lub zrumienić na patelni, żeby dodać mu aromatu.

Smacznego!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    20 min
    Rosół zagotowuję, w tym czasie obieram ziemniaki i kroję w większe kawałki. Do gotującego się rosołu dodaję ziemniaki, ząbki czosnku w łupinkach i gotuję 20 minut.
  • Krok 2

    6 min
    Po tym czasie czosnek wyławiam i wyrzucam. Ziemniaki wyciągam łyżką cedzakową. Kiedy lekko ostygną, przecieram je przez sito nad dużym talerzem.
  • Krok 3

    8 min
    Dodaję ¾ ziemniaków do garnka z rosołem (zupa powinna mieć gęstą konsystencję), delikatnie rozbijam ewentualne grudy trzepaczką, zagotowuję, zestawiam z kuchenki.
  • Krok 4

    6 min
    Śmietanę hartuję w kubeczku z odrobiną zupy, wlewam do garnka z zupą. Do miseczek nakładam po łyżce przetartych przez sito ziemniaków, zalewam zupą, doprawiam pieprzem, posypuję świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Krok 1 z 4

Rosół zagotowuję, w tym czasie obieram ziemniaki i kroję w większe kawałki. Do gotującego się rosołu dodaję ziemniaki, ząbki czosnku w łupinkach i gotuję 20 minut.

Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Krok 2 z 4

Po tym czasie czosnek wyławiam i wyrzucam. Ziemniaki wyciągam łyżką cedzakową. Kiedy lekko ostygną, przecieram je przez sito nad dużym talerzem.

Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Krok 3 z 4

Dodaję ¾ ziemniaków do garnka z rosołem (zupa powinna mieć gęstą konsystencję), delikatnie rozbijam ewentualne grudy trzepaczką, zagotowuję, zestawiam z kuchenki.

Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Krok 4 z 4

Śmietanę hartuję w kubeczku z odrobiną zupy, wlewam do garnka z zupą. Do miseczek nakładam po łyżce przetartych przez sito ziemniaków, zalewam zupą, doprawiam pieprzem, posypuję świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
m migdał

4 łyżki rosołu ??

Winiary
Expert

Migdał, dziękujemy za słuszne pytanie. Przepraszamy za niejasność. Sprawdzimy to i wrócimy z poprawką do przepisu :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

    Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

    44 min Średni
  • Krupnik drobiowy

    Krupnik drobiowy

    1 godz 26 min Łatwy
  • Rosół chiński z grzybami mun

    Rosół chiński z grzybami mun

    1 godz 13 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu