Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zieloną soczewicę namoczyć przez ok. 40 minut, przed gotowaniem.
Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
Ostrą papryczkę drobno posiekać, usuwając gniazda nasienne.
Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy.
Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać posiekaną ostrą papryczkę i marchewkę. Dosypać przyprawy: kurkumę, cynamon, kumin, gałkę muszkatołową. Delikatnie posolić i popieprzyć.
Warzywa podsmażyć.
Dosypać zieloną soczewicę. Całość zalać wodą, aby przykryła poziom warzyw. Gotować przez ok. 25 minut. Po tym czasie dosypać czerwoną soczewicę. Całość gotować przez kolejne 10-15 minut – aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodać pomidory, dolać mleka kokosowe, wymieszać i wycisnąć sok z limonki.
Zupę doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z orzeszkami ziemnymi.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0