Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym
Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym
Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym
Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym
Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym
Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

(0)
1 godz 49 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula biała
1 
Cebula czerwona
3  ząbków
Czosnek
2 
Marchewka
1  puszka
Pomidory
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
1  szklanka
Soczewica zielona
300  ml
Mleko kokosowe
0.5 
Limonka
1  kawałek
Ostra papryczka
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżeczka
Kminek rzymski
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Orzechy ziemne
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.4 g
Węglowodany
53.82 g
Tłuszcze
21.67 g
Wartość energetyczna
499.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Rośliny strączkowe – to właśnie po nie najchętniej sięgam w miesiącach jesienno-zimowych. Pozostawiają bowiem w żołądku przyjemne uczucie sytości na dłuższy czas. Stanowią też doskonałe źródło białka. Z tego względu polecane są osobom na diecie wegetariańskiej. Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym jest ich pełna, bo brzegi! :)

Dzisiejszy przepis to ukłon w stronę wegetarian i wegan. W zupie nie pojawi się żaden produkt odzwierzęcy. Będzie natomiast wspomniana soczewica, pomidorowy i mleko kokosowe, które nada całości aksamitnej konsystencji.

Przygotowanie

109 min
  • Krok 1

    40 min
    Zieloną soczewicę namoczyć przez ok. 40 minut, przed gotowaniem.
  • Krok 2

    4 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.
  • Krok 3

    4 min
    Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
  • Krok 4

    3 min
    Ostrą papryczkę drobno posiekać, usuwając gniazda nasienne.
  • Krok 5

    3 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy.
  • Krok 6

    4 min
    Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać posiekaną ostrą papryczkę i marchewkę. Dosypać przyprawy: kurkumę, cynamon, kumin, gałkę muszkatołową. Delikatnie posolić i popieprzyć.
  • Krok 7

    6 min
    Warzywa podsmażyć.
  • Krok 8

    40 min
    Dosypać zieloną soczewicę. Całość zalać wodą, aby przykryła poziom warzyw. Gotować przez ok. 25 minut. Po tym czasie dosypać czerwoną soczewicę. Całość gotować przez kolejne 10-15 minut – aż warzywa zmiękną.
  • Krok 9

    3 min
    Na koniec dodać pomidory, dolać mleka kokosowe, wymieszać i wycisnąć sok z limonki.
  • Krok 10

    2 min
    Zupę doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z orzeszkami ziemnymi.
Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 1 z 10

Zieloną soczewicę namoczyć przez ok. 40 minut, przed gotowaniem.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 2 z 10

Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 3 z 10

Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 4 z 10

Ostrą papryczkę drobno posiekać, usuwając gniazda nasienne.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 5 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 6 z 10

Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać posiekaną ostrą papryczkę i marchewkę. Dosypać przyprawy: kurkumę, cynamon, kumin, gałkę muszkatołową. Delikatnie posolić i popieprzyć.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 7 z 10

Warzywa podsmażyć.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 8 z 10

Dosypać zieloną soczewicę. Całość zalać wodą, aby przykryła poziom warzyw. Gotować przez ok. 25 minut. Po tym czasie dosypać czerwoną soczewicę. Całość gotować przez kolejne 10-15 minut – aż warzywa zmiękną.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 9 z 10

Na koniec dodać pomidory, dolać mleka kokosowe, wymieszać i wycisnąć sok z limonki.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 10 z 10

Zupę doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z orzeszkami ziemnymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy i topinamburu

    Zupa z soczewicy i topinamburu

    13 godz 29 min Średni
  • Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    50 min Łatwy
  • Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    14 godz 20 min Średni
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu