Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kremowa zupa z pieczarkami i serowymi ziemniakami

Kremowa zupa z pieczarkami i serowymi ziemniakami

(0)
30min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Pieczarki
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
1 
Por
1 
Marchewka
100  g
Słodka śmietanka
2  łodyg
Seler naciowy lub kawałek selera korzeniowego
3  ząbków
Czosnek
trochę
Ziele angielskie
trochę
Liść laurowy
0.5  pęczek
Koperek lub natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
300  g
Ziemniaki ugotowane
1 
Serek topiony
0.5  pęczek
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.95 g
Węglowodany
23.1 g
Tłuszcze
7.94 g
Wartość energetyczna
180.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kremowa zupa z pieczarkami i serowymi ziemniakami to smaczny posiłek, który urozmaici Twoje codzienne menu. Świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. To potrawa, którą możesz przygotować w najbardziej zabiegany dzień, gdy nie masz czasu na wielogodzinne gotowanie. Do zrobienia tej zupy potrzebujesz łatwo dostępnych składników, które możesz znaleźć w osiedlowym sklepie czy na bazarku. Do tego Twoje ulubione przyprawy i gotowe. A to wszystko tylko w pół godziny. Sprawdź, jakie to proste!


Pieczarkowa w nowej odsłonie

Zupy pieczarkowe często goszczą na naszych stołach. Są lubiane zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Jeśli szukasz przepisu na pieczarkową w trochę innym wydaniu niż zwykle, mamy coś w sam raz dla Ciebie. Wystarczy tylko pokroić wszystkie warzywa z poniższego przepisu, podsmażyć je na odrobinie oleju, a potem dodać bulion przygotowany z wody i kostki rosołowej WINIARY. Gdy całość się zagotuje, zabielamy zupę śmietanką i możemy serwować obiad dla bliskich. Tym, co urozmaica naszą zupę są tłuczone ziemniaki z dodatkiem serka topionego i posiekanego szczypiorku. Dzięki tym dodatkom zupa ma jeszcze głębszy, ciekawy smak, który może zaskoczyć nawet największych fanów zupy pieczarkowej. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały np. z poprzedniego obiadu.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Pieczarki pokrój w plasterki, seler naciowy - w kostkę, a por i marchewkę - w półtalarki. Czosnek posiekaj.
  • Krok 2

    20 min
    W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć kawałki selera i pora, smaż, aż por zmięknie. Dodaj czosnek i grzyby i smaż, aż pieczarki stracą na objętości i się zaczną rumienić. Całość zalej 1 litrem wody. Dodaj pokrojoną marchewkę, kostkę bulionową WINIARY, ziele angielskie oraz listek laurowy. Zagotuj i gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie zupę dopraw solą i pieprzem, posiekanym koperkiem (lub pietruszką) oraz słodką śmietanką.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki utłucz z serkiem topionym. Posiekaj szczypiorek i dodaj do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Gorącą zupę podawaj z tłuczonymi serowymi ziemniakami.
Kremowa zupa z pieczarkami i serowymi ziemniakami

Krok 1 z 3

Pieczarki pokrój w plasterki, seler naciowy - w kostkę, a por i marchewkę - w półtalarki. Czosnek posiekaj.

Kremowa zupa z pieczarkami i serowymi ziemniakami

Krok 2 z 3

W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć kawałki selera i pora, smaż, aż por zmięknie. Dodaj czosnek i grzyby i smaż, aż pieczarki stracą na objętości i się zaczną rumienić. Całość zalej 1 litrem wody. Dodaj pokrojoną marchewkę, kostkę bulionową WINIARY, ziele angielskie oraz listek laurowy. Zagotuj i gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie zupę dopraw solą i pieprzem, posiekanym koperkiem (lub pietruszką) oraz słodką śmietanką.

Kremowa zupa z pieczarkami i serowymi ziemniakami

Krok 3 z 3

Ziemniaki utłucz z serkiem topionym. Posiekaj szczypiorek i dodaj do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Gorącą zupę podawaj z tłuczonymi serowymi ziemniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik na podrobach

    Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy
  • Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    35 min Łatwy
  • Włoska zupa z ciecierzycą

    Włoska zupa z ciecierzycą

    25 min Łatwy
  • Pęczak smażony z grzybami

    Pęczak smażony z grzybami

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu