Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z młodej kapusty ze smażonym chorizo i pomidorami inspirowana portugalską „caldo verde”, czyli zieloną zupą. W oryginalnej wersji caldo verde przygotowywana jest z kapusty galicyjskiej, a w polskiej z jarmużu. Charakterystycznym dodatkiem do niej jest chorizo, charakterna kiełbasa, dzięki której zupa ma swój niepowtarzalny smak i aromat.
Caldo verde nazywana jest zielonym rosołem, chociaż nie tylko kolorem nie przypomina rosołu. Wspólna dla obu zup jest za to tradycja podawania tych zup podczas niedzielnych obiadów i ważnych uroczystości.
Młoda kapusta to świetny materiał na wiosenne danie, także na zupy. Szybko się gotuje, jeśli więc chcemy, żeby pozostała lekko chrupiąca, nie możemy za długo pozostawiać zupy „na ogniu”. Ponieważ jest delikatna w smaku, smak zupy świetnie podbija chorizo. Kiełbasę można podsmażyć z cebulą, czosnkiem i ziemniakami lub też dodać ją do garnka z zupą pod koniec gotowania. Ja wybrałam pierwszą wersję, pozwalającą wydobycie z kiełbasy wszystkich apetycznych aromatów i połączenie ich z pozostałymi składnikami zupy.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4-6 porcji zupy. Smacznego :)
Przygotowanie
26 min
Krok 1
5 min
Cebulę obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Krok 2
3 min
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę chorizo, smażymy chwilę, co chwilę mieszając.
Krok 3
4 min
Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a po chwili obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy kilka minut, często mieszając.
Krok 4
4 min
Kapustę siekamy, dodajemy do garnka, dusimy kolejne 3-4 minuty.
Krok 5
10 min
Podlewamy całość wywarem, gotujemy ok 10 minut do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy ćwiartki pomidorków koktajlowych. Po 2-3 minutach zestawiamy garnek z kuchenki.
Krok 1
z
5
Cebulę obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Krok 2
z
5
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę chorizo, smażymy chwilę, co chwilę mieszając.
Krok 3
z
5
Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a po chwili obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy kilka minut, często mieszając.
Krok 4
z
5
Kapustę siekamy, dodajemy do garnka, dusimy kolejne 3-4 minuty.
Krok 5
z
5
Podlewamy całość wywarem, gotujemy ok 10 minut do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy ćwiartki pomidorków koktajlowych. Po 2-3 minutach zestawiamy garnek z kuchenki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0