Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym
55min
Średni
1
Cebula
400
g
Świeże kurki
1
szklanka
Łazanki
1
l
Zimna woda
2
łyżek
Miód wielokwiatowy
2
ząbków
2
łyżek
Masło klarowane
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1
szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
6
łyżek
Gęsta śmietanka
1
gałązka
Świeży tymianek cytrynowy
2
kostek
.
Wartości odżywcze
Białko
6.61 g
Węglowodany
36.29 g
Tłuszcze
17.2 g
Wartość energetyczna
319.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
2 min
Kurki myjemy na sitku pod bieżącą wodą.
Krok 2
6 min
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę. Szklimy ją na złoty kolor kilka minut.
Krok 3
2 min
Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.
Krok 4
1 min
Kurki jeśli są małe zostawiamy w całości, a jeśli są większe to kroimy je na mniejsze kawałki.
Krok 5
5 min
Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy około 5 minut i dodajemy czosnek oraz polewamy miodem.
Krok 6
30 min
Dusimy na patelni aż miód się skarmelizuje i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy 20 minut (aż grzyby będą miękkie).
Krok 7
1 min
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy bulion z grzybami leśnymi. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
8
1 min
Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną lub nalewamy ją bezpośrednio do miseczek z zupą.
Krok 9
6 min
Łazanki gotujemy all dente i odcedzamy.
Krok 10
1 min
Do miseczek nakładamy porcję łazanek, nalewamy ciepłą zupę z kurek, dodajemy porcję śmietanki i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.
Kiedy tylko pojawiają się pierwsze świeże kurki obowiązkowo na śniadanie robię jajecznicę z kurkami, a na obiad gotuję zupę z kurek, którą uwielbiamy.
Niestety bardzo nie lubię czyścić tych grzybków, bo to dosyć mozolna praca. Zazwyczaj najpierw specjalnym pędzelkiem delikatnie strzepuję piasek, a potem płuczę grzyby w sitku pod bieżąca wodą. Grzyby przyniesione prosto z lasu często mają też małe pamiątki – jak igiełki czy liście 🙂 Kurki kupowane w marketach są w nieco czystsze, ale i tak trzeba je oczywiście bardzo dokładnie umyć.
Jakiś czas temu oglądając program kulinarny zapamiętałam pewną radę, aby dodać do kurek miód. Tak też zrobiłam przygotowując tę zupę. Z czystej ciekawości posmakowałam grzybki już podduszone z miodem i… rewelacja. Smakują naprawdę fantastycznie. Miód dodał lekko słodkiego posmaku całej zupie i świetnie komponował się z grzybami i resztą składników.
Niestety bardzo nie lubię czyścić tych grzybków, bo to dosyć mozolna praca. Zazwyczaj najpierw specjalnym pędzelkiem delikatnie strzepuję piasek, a potem płuczę grzyby w sitku pod bieżąca wodą. Grzyby przyniesione prosto z lasu często mają też małe pamiątki – jak igiełki czy liście 🙂 Kurki kupowane w marketach są w nieco czystsze, ale i tak trzeba je oczywiście bardzo dokładnie umyć.
Jakiś czas temu oglądając program kulinarny zapamiętałam pewną radę, aby dodać do kurek miód. Tak też zrobiłam przygotowując tę zupę. Z czystej ciekawości posmakowałam grzybki już podduszone z miodem i… rewelacja. Smakują naprawdę fantastycznie. Miód dodał lekko słodkiego posmaku całej zupie i świetnie komponował się z grzybami i resztą składników.
Komentarze 0