Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

0
55min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
400  g
Świeże kurki
1  szklanka
Łazanki
1  l
Zimna woda
2  łyżek
Miód wielokwiatowy
2  ząbków
2  łyżek
Masło klarowane
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
6  łyżek
Gęsta śmietanka
1  gałązka
Świeży tymianek cytrynowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.61 g
Węglowodany
36.29 g
Tłuszcze
17.2 g
Wartość energetyczna
319.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
2 min
Kurki myjemy na sitku pod bieżącą wodą.
Krok 2
6 min
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę. Szklimy ją na złoty kolor kilka minut.
Krok 3
2 min
Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.
Krok 4
1 min
Kurki jeśli są małe zostawiamy w całości, a jeśli są większe to kroimy je na mniejsze kawałki.
Krok 5
5 min
Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy około 5 minut i dodajemy czosnek oraz polewamy miodem.
Krok 6
30 min
Dusimy na patelni aż miód się skarmelizuje i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy 20 minut (aż grzyby będą miękkie).
Krok 7
1 min
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy bulion z grzybami leśnymi. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
8
1 min
Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną lub nalewamy ją bezpośrednio do miseczek z zupą.
Krok 9
6 min
Łazanki gotujemy all dente i odcedzamy.
Krok 10
1 min
Do miseczek nakładamy porcję łazanek, nalewamy ciepłą zupę z kurek, dodajemy porcję śmietanki i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.
Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 1 z 10

Kurki myjemy na sitku pod bieżącą wodą.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 2 z 10

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę. Szklimy ją na złoty kolor kilka minut.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 3 z 10

Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 4 z 10

Kurki jeśli są małe zostawiamy w całości, a jeśli są większe to kroimy je na mniejsze kawałki.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 5 z 10

Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy około 5 minut i dodajemy czosnek oraz polewamy miodem.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 6 z 10

Dusimy na patelni aż miód się skarmelizuje i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy 20 minut (aż grzyby będą miękkie).

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 7 z 10

Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy bulion z grzybami leśnymi. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

8 z 10

Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną lub nalewamy ją bezpośrednio do miseczek z zupą.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 9 z 10

Łazanki gotujemy all dente i odcedzamy.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 10 z 10

Do miseczek nakładamy porcję łazanek, nalewamy ciepłą zupę z kurek, dodajemy porcję śmietanki i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.

Kiedy tylko pojawiają się pierwsze świeże kurki obowiązkowo na śniadanie robię jajecznicę z kurkami, a na obiad gotuję zupę z kurek, którą uwielbiamy.

Niestety bardzo nie lubię czyścić tych grzybków, bo to dosyć mozolna praca. Zazwyczaj najpierw specjalnym pędzelkiem delikatnie strzepuję piasek, a potem płuczę grzyby w sitku pod bieżąca wodą. Grzyby przyniesione prosto z lasu często mają też małe pamiątki – jak igiełki czy liście 🙂 Kurki kupowane w marketach są w nieco czystsze, ale i tak trzeba je oczywiście bardzo dokładnie umyć.

Jakiś czas temu oglądając program kulinarny zapamiętałam pewną radę, aby dodać do kurek miód. Tak też zrobiłam przygotowując tę zupę. Z czystej ciekawości posmakowałam grzybki już podduszone z miodem i… rewelacja. Smakują naprawdę fantastycznie. Miód dodał lekko słodkiego posmaku całej zupie i świetnie komponował się z grzybami i resztą składników.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika