Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa wiśniowa z makaronem, śmietaną i kawałkami owoców

0
53min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Wiśnie
1.2  l
Woda
trochę
Cukier trzcinowy wg uznania
150  g
Makaron (kluseczki lub świderki)
5  kropli
Ekstrakt waniliowy
trochę
Dwie garści malin lub truskawek
5  liści
Mięta do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.15 g
Węglowodany
22.81 g
Tłuszcze
0.51 g
Wartość energetyczna
107.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
5 min
Wiśnie myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek.
Krok 2
20 min
Przekładamy wiśnie do garnka, zasypujemy cukrem, odstawiamy na chwilę. Dodajemy wodę, zagotowujemy i krótko gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 3
15 min
Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii. Mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia i lekko chłodzimy w lodówce.
Krok 4
10 min
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Krok 5
3 min
Zupę podajemy na zimno z makaronem, dekorujemy świeżymi malinami lub truskawkami, kleksem śmietany i listkami mięty.
Zupa wiśniowa z makaronem, śmietaną i kawałkami owoców

Krok 1 z 5

Wiśnie myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek.

Zupa wiśniowa z makaronem, śmietaną i kawałkami owoców

Krok 2 z 5

Przekładamy wiśnie do garnka, zasypujemy cukrem, odstawiamy na chwilę. Dodajemy wodę, zagotowujemy i krótko gotujemy na wolnym ogniu.

Zupa wiśniowa z makaronem, śmietaną i kawałkami owoców

Krok 3 z 5

Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii. Mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia i lekko chłodzimy w lodówce.

Zupa wiśniowa z makaronem, śmietaną i kawałkami owoców

Krok 4 z 5

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Zupa wiśniowa z makaronem, śmietaną i kawałkami owoców

Krok 5 z 5

Zupę podajemy na zimno z makaronem, dekorujemy świeżymi malinami lub truskawkami, kleksem śmietany i listkami mięty.

Zupa wiśniowa z makaronem, śmietaną i kawałkami owoców przyniesie przyjemne orzeźwienie, kiedy w gorący dzień podacie ją na zimno. Oczywiście zwolennicy ciepłych zup owocowych nie będą czekali, aż zupa wystygnie. Jednak ciepłe zupy owocowe niektórym niezbyt dobrze kojarzą się z przedszkolnymi posiłkami. Moim zdaniem błąd tkwił nie w temperaturze podawanej zupy, a w zbyt długim czasie jej gotowania. Owoce gotują się błyskawicznie, wystarczy chwila, by zmiękły, ale nie rozpadały się, bo w takiej wersji nie tylko wyglądają nieapetycznie, ale też nie smakują tak, jak powinny.

Postarajcie się, gotując tę i każdą inną zupę owocową, pamiętać o tym, by chwilę po zagotowaniu wyłączyć kuchenkę.

Zupa wiśniowa została podana z makaronem, dodatkowo trafiły do niej świeże maliny, które można zastąpić truskawkami. Koniecznie do dekoracji wykorzystajcie gęstą śmietanę, a w charakterze przysłowiowej wisienki na czubku użyjcie listków świeżej mięty.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika