Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa tajska z dynią

0
1 godz 19 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Szalotki
2  ząbków
1 
2-cm kawałek imbiru
200  g
Groszek cukrowy
1 
Duża czerwona papryka podłużna
135  g
Seler naciowy
1 
Mała dynia (hokkaido/piżmowa)
6  łyżek
1.5  l
Woda
0.5  puszka
Mleko kokosowe
1 
Cebula dymka
2  łyżek
Olej kokosowy
3  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Pasta curry
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.32 g
Węglowodany
36.92 g
Tłuszcze
22.65 g
Wartość energetyczna
367.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

79 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 2
4 min
Dynię umyć, przekroić, wydrążyć, a następnie pokroić w niedużą kostkę, skropić oliwą.
Krok 3
20 min
Pokrojoną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15/20 minut – aż kawałki zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Krok 4
3 min
W zależności od preferencji, kawałki można obrać ze skórki – w przypadku dyni hokkaido obieranie można pominąć, skórka jest jadalna. Odłożyć na bok.
Krok 5
3 min
Szalotki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
Krok 6
3 min
Marchewki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce.
Krok 7
3 min
Paprykę i selera umyć, z papryki usunąć pesteczki. Warzywa pokroić w plasterki.
Krok 8
3 min
Groszek cukrowy umyć.
Krok 9
6 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodać marchewki, paprykę, selera, groszek cukrowy pastę curry i kurkumę, całość wymieszać. Krótko podsmażyć.
Krok 10
20 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 11
5 min
Następnie dolać mleko kokosowe i kawałki dyni. Gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Krok 12
2 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 13
2 min
Podawać z posiekaną cebulą dymką.
Zupa tajska z dynią

Krok 1 z 13

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Zupa tajska z dynią

Krok 2 z 13

Dynię umyć, przekroić, wydrążyć, a następnie pokroić w niedużą kostkę, skropić oliwą.

Zupa tajska z dynią

Krok 3 z 13

Pokrojoną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15/20 minut – aż kawałki zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

Zupa tajska z dynią

Krok 4 z 13

W zależności od preferencji, kawałki można obrać ze skórki – w przypadku dyni hokkaido obieranie można pominąć, skórka jest jadalna. Odłożyć na bok.

Zupa tajska z dynią

Krok 5 z 13

Szalotki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.

Zupa tajska z dynią

Krok 6 z 13

Marchewki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce.

Zupa tajska z dynią

Krok 7 z 13

Paprykę i selera umyć, z papryki usunąć pesteczki. Warzywa pokroić w plasterki.

Zupa tajska z dynią

Krok 8 z 13

Groszek cukrowy umyć.

Zupa tajska z dynią

Krok 9 z 13

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodać marchewki, paprykę, selera, groszek cukrowy pastę curry i kurkumę, całość wymieszać. Krótko podsmażyć.

Zupa tajska z dynią

Krok 10 z 13

Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa tajska z dynią

Krok 11 z 13

Następnie dolać mleko kokosowe i kawałki dyni. Gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Zupa tajska z dynią

Krok 12 z 13

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa tajska z dynią

Krok 13 z 13

Podawać z posiekaną cebulą dymką.

Kolorowa zupa tajska z dynią to doskonałe urozmaicenie tradycyjnego menu. Oprócz dyni w misce znajdziemy także m.in. paprykę, seler i groszek cukrowy. Aksamitnej konsystencji i słodkości zupie nadaje mleczko kokosowe. Pasta curry sprawi z kolei, że będzie ona odpowiednio doprawiona. Jeśli więc zwykle obawiasz się o to, że danie będzie bez smaku, ten przepis jest dla Ciebie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika