Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

(0)
1 godz 19 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Szalotki
2  ząbków
Czosnek
1 
2-cm kawałek imbiru
200  g
Groszek cukrowy
1 
Duża czerwona papryka podłużna
135  g
Seler naciowy
1 
Mała dynia (hokkaido/piżmowa)
6  łyżek
Bulion warzywny
1.5  l
Woda
0.5  puszka
Mleko kokosowe
1 
Cebula dymka
2  łyżek
Olej kokosowy
3  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Pasta curry
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.32 g
Węglowodany
36.92 g
Tłuszcze
22.65 g
Wartość energetyczna
367.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kolorowa zupa tajska z dynią to doskonałe urozmaicenie tradycyjnego menu. Oprócz dyni w misce znajdziemy także m.in. paprykę, seler i groszek cukrowy. Aksamitnej konsystencji i słodkości zupie nadaje mleczko kokosowe. Pasta curry sprawi z kolei, że będzie ona odpowiednio doprawiona. Jeśli więc zwykle obawiasz się o to, że danie będzie bez smaku, ten przepis jest dla Ciebie!

Przygotowanie

79 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  • Krok 2

    4 min
    Dynię umyć, przekroić, wydrążyć, a następnie pokroić w niedużą kostkę, skropić oliwą.
  • Krok 3

    20 min
    Pokrojoną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15/20 minut – aż kawałki zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
  • Krok 4

    3 min
    W zależności od preferencji, kawałki można obrać ze skórki – w przypadku dyni hokkaido obieranie można pominąć, skórka jest jadalna. Odłożyć na bok.
  • Krok 5

    3 min
    Szalotki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
  • Krok 6

    3 min
    Marchewki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce.
  • Krok 7

    3 min
    Paprykę i selera umyć, z papryki usunąć pesteczki. Warzywa pokroić w plasterki.
  • Krok 8

    3 min
    Groszek cukrowy umyć.
  • Krok 9

    6 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodać marchewki, paprykę, selera, groszek cukrowy pastę curry i kurkumę, całość wymieszać. Krótko podsmażyć.
  • Krok 10

    20 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Krok 11

    5 min
    Następnie dolać mleko kokosowe i kawałki dyni. Gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
  • Krok 12

    2 min
    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 13

    2 min
    Podawać z posiekaną cebulą dymką.
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 1 z 13

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 2 z 13

Dynię umyć, przekroić, wydrążyć, a następnie pokroić w niedużą kostkę, skropić oliwą.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 3 z 13

Pokrojoną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15/20 minut – aż kawałki zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 4 z 13

W zależności od preferencji, kawałki można obrać ze skórki – w przypadku dyni hokkaido obieranie można pominąć, skórka jest jadalna. Odłożyć na bok.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 5 z 13

Szalotki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 6 z 13

Marchewki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 7 z 13

Paprykę i selera umyć, z papryki usunąć pesteczki. Warzywa pokroić w plasterki.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 8 z 13

Groszek cukrowy umyć.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 9 z 13

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodać marchewki, paprykę, selera, groszek cukrowy pastę curry i kurkumę, całość wymieszać. Krótko podsmażyć.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 10 z 13

Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 11 z 13

Następnie dolać mleko kokosowe i kawałki dyni. Gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 12 z 13

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 13 z 13

Podawać z posiekaną cebulą dymką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z dyni z pieczoną gruszką

    Krem z dyni z pieczoną gruszką

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa krem z dyni na ostro

    Zupa krem z dyni na ostro

    1 godz 27 min Średni
  • Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

    Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

    1 godz 30 min Średni
  • Zupa krem z papryki pieczonej

    Zupa krem z papryki pieczonej

    1 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu