
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Zupa tajska z dynią

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
4 minKrok 3
20 minKrok 4
3 minKrok 5
3 minKrok 6
3 minKrok 7
3 minKrok 8
3 minKrok 9
6 minKrok 10
20 minKrok 11
5 minKrok 12
2 minKrok 13
2 min
Krok 1 z 13
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krok 2 z 13
Dynię umyć, przekroić, wydrążyć, a następnie pokroić w niedużą kostkę, skropić oliwą.

Krok 3 z 13
Pokrojoną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15/20 minut – aż kawałki zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

Krok 4 z 13
W zależności od preferencji, kawałki można obrać ze skórki – w przypadku dyni hokkaido obieranie można pominąć, skórka jest jadalna. Odłożyć na bok.

Krok 5 z 13
Szalotki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.

Krok 6 z 13
Marchewki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce.

Krok 7 z 13
Paprykę i selera umyć, z papryki usunąć pesteczki. Warzywa pokroić w plasterki.

Krok 8 z 13
Groszek cukrowy umyć.

Krok 9 z 13
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodać marchewki, paprykę, selera, groszek cukrowy pastę curry i kurkumę, całość wymieszać. Krótko podsmażyć.

Krok 10 z 13
Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Krok 11 z 13
Następnie dolać mleko kokosowe i kawałki dyni. Gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Krok 12 z 13
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 13 z 13
Podawać z posiekaną cebulą dymką.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0