Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis
Dodaj do CookBook

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

(0)
1 godz 19 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Szalotki
2  ząbków
Czosnek
1 
2-cm kawałek imbiru
200  g
Groszek cukrowy
1 
Duża czerwona papryka podłużna
135  g
Seler naciowy
1 
Mała dynia (hokkaido/piżmowa)
6  łyżek
Bulion warzywny
1.5  l
Woda
0.5  puszka
Mleko kokosowe
1 
Cebula dymka
2  łyżek
Olej kokosowy
3  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Pasta curry
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.9 g
Wartość energetyczna
367.2 kcal
Tłuszcze
22.7 g
Białko
6.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kolorowa zupa tajska z dynią to doskonałe urozmaicenie tradycyjnego menu. Oprócz dyni w misce znajdziemy także m.in. paprykę, seler i groszek cukrowy. Aksamitnej konsystencji i słodkości zupie nadaje mleczko kokosowe. Pasta curry sprawi z kolei, że będzie ona odpowiednio doprawiona. Jeśli więc zwykle obawiasz się o to, że danie będzie bez smaku, ten przepis jest dla Ciebie!

Przygotowanie

79 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  • Krok 2

    4 min
    Dynię umyć, przekroić, wydrążyć, a następnie pokroić w niedużą kostkę, skropić oliwą.
  • Krok 3

    20 min
    Pokrojoną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15/20 minut – aż kawałki zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
  • Krok 4

    3 min
    W zależności od preferencji, kawałki można obrać ze skórki – w przypadku dyni hokkaido obieranie można pominąć, skórka jest jadalna. Odłożyć na bok.
  • Krok 5

    3 min
    Szalotki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
  • Krok 6

    3 min
    Marchewki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce.
  • Krok 7

    3 min
    Paprykę i selera umyć, z papryki usunąć pesteczki. Warzywa pokroić w plasterki.
  • Krok 8

    3 min
    Groszek cukrowy umyć.
  • Krok 9

    6 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodać marchewki, paprykę, selera, groszek cukrowy pastę curry i kurkumę, całość wymieszać. Krótko podsmażyć.
  • Krok 10

    20 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Krok 11

    5 min
    Następnie dolać mleko kokosowe i kawałki dyni. Gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
  • Krok 12

    2 min
    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 13

    2 min
    Podawać z posiekaną cebulą dymką.
Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 1 z 13

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 2 z 13

Dynię umyć, przekroić, wydrążyć, a następnie pokroić w niedużą kostkę, skropić oliwą.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 3 z 13

Pokrojoną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15/20 minut – aż kawałki zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 4 z 13

W zależności od preferencji, kawałki można obrać ze skórki – w przypadku dyni hokkaido obieranie można pominąć, skórka jest jadalna. Odłożyć na bok.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 5 z 13

Szalotki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 6 z 13

Marchewki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 7 z 13

Paprykę i selera umyć, z papryki usunąć pesteczki. Warzywa pokroić w plasterki.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 8 z 13

Groszek cukrowy umyć.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 9 z 13

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodać marchewki, paprykę, selera, groszek cukrowy pastę curry i kurkumę, całość wymieszać. Krótko podsmażyć.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 10 z 13

Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 11 z 13

Następnie dolać mleko kokosowe i kawałki dyni. Gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 12 z 13

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

Krok 13 z 13

Podawać z posiekaną cebulą dymką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu