Zupa tajska z dynią
1 godz 19 min
Średni
2
Szalotki
2
ząbków
1
2-cm kawałek imbiru
200
g
Groszek cukrowy
1
Duża czerwona papryka wężowa
3
łodyg
Seler
1
Mała dynia (hokkaido/piżmowa)
6
łyżek
1.5
l
Woda
0.5
puszka
Mleko kokosowe
1
Cebula dymka
2
łyżek
Olej kokosowy
3
łyżek
Oliwa
1
łyżka
Pasta curry
1
łyżeczka
Kurkuma
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
6.1 g
Węglowodany
35.99 g
Tłuszcze
22.6 g
Wartość energetyczna
362.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
79 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 2
4 min
Dynię umyć, przekroić, wydrążyć, a następnie pokroić w niedużą kostkę, skropić oliwą.
Krok 3
20 min
Pokrojoną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15/20 minut – aż kawałki zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Krok 4
3 min
W zależności od preferencji, kawałki można obrać ze skórki – w przypadku dyni hokkaido obieranie można pominąć, skórka jest jadalna. Odłożyć na bok.
Krok 5
3 min
Szalotki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
Krok 6
3 min
Marchewki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce.
Krok 7
3 min
Paprykę i selera umyć, z papryki usunąć pesteczki. Warzywa pokroić w plasterki.
Krok 8
3 min
Groszek cukrowy umyć.
Krok 9
6 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodać marchewki, paprykę, selera, groszek cukrowy pastę curry i kurkumę, całość wymieszać. Krótko podsmażyć.
Krok 10
20 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 11
5 min
Następnie dolać mleko kokosowe i kawałki dyni. Gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Krok 12
2 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 13
2 min
Podawać z posiekaną cebulą dymką.
Kolorowa zupa tajska z dynią to doskonałe urozmaicenie tradycyjnego menu. Oprócz dyni w misce znajdziemy także m.in. paprykę, seler i groszek cukrowy. Aksamitnej konsystencji i słodkości zupie nadaje mleczko kokosowe. Pasta curry sprawi z kolei, że będzie ona odpowiednio doprawiona. Jeśli więc zwykle obawiasz się o to, że danie będzie bez smaku, ten przepis jest dla Ciebie!
Komentarze 0