Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową
Dodaj do CookBook

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

(0)
26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Świeży szpinak (tylko liście, bez gałązek)
4  kawałków
Serek topiony duży
1  łyżka
Masło
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Biała część pora
3  ząbków
Czosnek
1 
Jajko
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.2 g
Wartość energetyczna
204.7 kcal
Tłuszcze
12 g
Białko
9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jedna z moich ulubionych wiosennych zup, to zupa szpinakowa. Koniecznie ze świeżego szpinaku. Trzeba go bardzo dobrze umyć, by wypłukać wszystkie ziarenka ziemi i piasku, ale wysiłek naprawdę się opłaci. Szpinak, nie tylko w naleśnikach, ale także w zupie idealnie komponuje się z czosnkiem, śmietankowym serkiem topionym i gałką muszkatołową. Dzisiaj zupę szpinakową przygotowałam z jajkiem, bo tak lubią dzieci, ale warto podać ją także z wędzonym łososiem.

Na patelni szpinak krótko podduszam z czosnkiem na maśle, tylko tyle, by liście lekko zmiękły, bo lubię, jak są w zupie dobrze wyczuwalne. Ale można równie dobrze zmiksować zupę na gładki krem. W takiej postaci będzie łatwiejsza do przełknięcia dla maluchów, chociaż często ich nieufność do zupy kończy się po pierwszej łyżce.

Soli dodałam tylko szczyptę, bo serek topiony jest wystarczająco słony. Dużo więcej za to daję świeżo zmielonego pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej, ale to już nie do garnka, a do własnego talerza.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    20 min
    Z warzyw przygotowuję około 1 litra wywaru ze szczyptą soli, wyjmuję warzywa. W tym czasie liście szpinaku dokładnie myję, drobno kroję i duszę chwilę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem na łyżce masła. Dodaję topiony serek i mieszam, aż się rozpuści.
  • Krok 2

    5 min
    Podlewam bulionem do uzyskania lekko gęstej konsystencji.
  • Krok 3

    1 min
    Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Krok 1 z 3

Z warzyw przygotowuję około 1 litra wywaru ze szczyptą soli, wyjmuję warzywa. W tym czasie liście szpinaku dokładnie myję, drobno kroję i duszę chwilę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem na łyżce masła. Dodaję topiony serek i mieszam, aż się rozpuści.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Krok 2 z 3

Podlewam bulionem do uzyskania lekko gęstej konsystencji.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Krok 3 z 3

Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu