Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

(0)
26min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Świeży szpinak (tylko liście, bez gałązek)
4  kawałków
Serek topiony duży
1  łyżka
Masło
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Biała część pora
3  ząbków
Czosnek
1 
Jajko
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.05 g
Węglowodany
18.18 g
Tłuszcze
12 g
Wartość energetyczna
204.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jedna z moich ulubionych wiosennych zup, to zupa szpinakowa. Koniecznie ze świeżego szpinaku. Trzeba go bardzo dobrze umyć, by wypłukać wszystkie ziarenka ziemi i piasku, ale wysiłek naprawdę się opłaci. Szpinak, nie tylko w naleśnikach, ale także w zupie idealnie komponuje się z czosnkiem, śmietankowym serkiem topionym i gałką muszkatołową. Dzisiaj zupę szpinakową przygotowałam z jajkiem, bo tak lubią dzieci, ale warto podać ją także z wędzonym łososiem.

Na patelni szpinak krótko podduszam z czosnkiem na maśle, tylko tyle, by liście lekko zmiękły, bo lubię, jak są w zupie dobrze wyczuwalne. Ale można równie dobrze zmiksować zupę na gładki krem. W takiej postaci będzie łatwiejsza do przełknięcia dla maluchów, chociaż często ich nieufność do zupy kończy się po pierwszej łyżce.

Soli dodałam tylko szczyptę, bo serek topiony jest wystarczająco słony. Dużo więcej za to daję świeżo zmielonego pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej, ale to już nie do garnka, a do własnego talerza.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    20 min
    Z warzyw przygotowuję około 1 litra wywaru ze szczyptą soli, wyjmuję warzywa. W tym czasie liście szpinaku dokładnie myję, drobno kroję i duszę chwilę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem na łyżce masła. Dodaję topiony serek i mieszam, aż się rozpuści.
  • Krok 2

    5 min
    Podlewam bulionem do uzyskania lekko gęstej konsystencji.
  • Krok 3

    1 min
    Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Krok 1 z 3

Z warzyw przygotowuję około 1 litra wywaru ze szczyptą soli, wyjmuję warzywa. W tym czasie liście szpinaku dokładnie myję, drobno kroję i duszę chwilę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem na łyżce masła. Dodaję topiony serek i mieszam, aż się rozpuści.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Krok 2 z 3

Podlewam bulionem do uzyskania lekko gęstej konsystencji.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Krok 3 z 3

Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak z warzywami na makaronie ryżowym

    Kurczak z warzywami na makaronie ryżowym

    35 min Łatwy
  • Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

    Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

    1 godz 36 min Łatwy
  • Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

    Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

    35 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    38 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu