Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jedna z moich ulubionych wiosennych zup, to zupa szpinakowa. Koniecznie ze świeżego szpinaku. Trzeba go bardzo dobrze umyć, by wypłukać wszystkie ziarenka ziemi i piasku, ale wysiłek naprawdę się opłaci. Szpinak, nie tylko w naleśnikach, ale także w zupie idealnie komponuje się z czosnkiem, śmietankowym serkiem topionym i gałką muszkatołową. Dzisiaj zupę szpinakową przygotowałam z jajkiem, bo tak lubią dzieci, ale warto podać ją także z wędzonym łososiem.
Na patelni szpinak krótko podduszam z czosnkiem na maśle, tylko tyle, by liście lekko zmiękły, bo lubię, jak są w zupie dobrze wyczuwalne. Ale można równie dobrze zmiksować zupę na gładki krem. W takiej postaci będzie łatwiejsza do przełknięcia dla maluchów, chociaż często ich nieufność do zupy kończy się po pierwszej łyżce.
Soli dodałam tylko szczyptę, bo serek topiony jest wystarczająco słony. Dużo więcej za to daję świeżo zmielonego pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej, ale to już nie do garnka, a do własnego talerza.
Przygotowanie
26 min
Krok 1
20 min
Z warzyw przygotowuję około 1 litra wywaru ze szczyptą soli, wyjmuję warzywa. W tym czasie liście szpinaku dokładnie myję, drobno kroję i duszę chwilę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem na łyżce masła. Dodaję topiony serek i mieszam, aż się rozpuści.
Krok 2
5 min
Podlewam bulionem do uzyskania lekko gęstej konsystencji.
Krok 3
1 min
Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Krok 1
z
3
Z warzyw przygotowuję około 1 litra wywaru ze szczyptą soli, wyjmuję warzywa. W tym czasie liście szpinaku dokładnie myję, drobno kroję i duszę chwilę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem na łyżce masła. Dodaję topiony serek i mieszam, aż się rozpuści.
Krok 2
z
3
Podlewam bulionem do uzyskania lekko gęstej konsystencji.
Krok 3
z
3
Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0