Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa serowa z porem i grzankami

0
26min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Ser pleśniowy z niebieską pleśnią
1 
Por (biała i jasnozielona część)
0.5  l
Wywar warzywny
1 
Cebula dymka ze szczypiorem
2 
Bułka pszenna
15  dag
Masło
trochę
Świeże listki tymianku
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.13 g
Węglowodany
26.51 g
Tłuszcze
62.7 g
Wartość energetyczna
734.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
5 min
Por kroimy wzdłuż na pół, dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa podduszamy na łyżce masła (odrobinę masła odkładamy do grzanek). Pod koniec doprawiamy gałką muszkatołowej.
Krok 2
5 min
Podlewamy całość bulionem, wkruszamy ser pleśniowy, zagotowujemy, ciągle mieszając. Po chwili zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
15 min
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Bułki kroimy na kromki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia. Pod koniec na każdą kromkę kładziemy kawałeczek masła, oprószamy listkami tymianku.
Krok 4
1 min
Na talerzach układamy grzanki, podlewamy chochelką zupy, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zupa serowa z porem i grzankami

Krok 1 z 4

Por kroimy wzdłuż na pół, dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa podduszamy na łyżce masła (odrobinę masła odkładamy do grzanek). Pod koniec doprawiamy gałką muszkatołowej.

Zupa serowa z porem i grzankami

Krok 2 z 4

Podlewamy całość bulionem, wkruszamy ser pleśniowy, zagotowujemy, ciągle mieszając. Po chwili zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa serowa z porem i grzankami

Krok 3 z 4

Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Bułki kroimy na kromki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia. Pod koniec na każdą kromkę kładziemy kawałeczek masła, oprószamy listkami tymianku.

Zupa serowa z porem i grzankami

Krok 4 z 4

Na talerzach układamy grzanki, podlewamy chochelką zupy, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Zupa serowa z porem i grzankami to idealna propozycja na zimne jesienne dni. Rozgrzewająca i pożywna, każdego zmarzlucha postawi na nogi, a przy smakuje naprawdę obłędnie.

Do przygotowania zupy serowej można wykorzystać różne rodzaje sera, łącząc je w jednym pysznym daniu lub bazować tylko na jednym. Wybierając ser warto pamiętać o tym, że im bardziej wyrazisty smak sera, tym bardziej zdecydowany smak zupy.

Świetnym dodatkiem do zupy serowej są grzanki. Mogą być pokrojone w kostkę, jednak tym razem proponuję Wam grzanki w postaci kromeczek podpieczonych z dodatkiem masła, soli i świeżego tymianku. Pozwólcie tak przygotowanym grzankom wchłonąć nieco zupy serowej, zanim przystąpicie do uczty. Smacznego😊

Z podanej ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika