Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa serowa z porem i grzankami to idealna propozycja na zimne jesienne dni. Rozgrzewająca i pożywna, każdego zmarzlucha postawi na nogi, a przy smakuje naprawdę obłędnie.
Do przygotowania zupy serowej można wykorzystać różne rodzaje sera, łącząc je w jednym pysznym daniu lub bazować tylko na jednym. Wybierając ser warto pamiętać o tym, że im bardziej wyrazisty smak sera, tym bardziej zdecydowany smak zupy.
Świetnym dodatkiem do zupy serowej są grzanki. Mogą być pokrojone w kostkę, jednak tym razem proponuję Wam grzanki w postaci kromeczek podpieczonych z dodatkiem masła, soli i świeżego tymianku. Pozwólcie tak przygotowanym grzankom wchłonąć nieco zupy
serowej, zanim przystąpicie do uczty. Smacznego😊
Z podanej ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.
Przygotowanie
26 min
Krok 1
5 min
Por kroimy wzdłuż na pół, dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa podduszamy na łyżce masła (odrobinę masła odkładamy do grzanek). Pod koniec doprawiamy gałką muszkatołowej.
Krok 2
5 min
Podlewamy całość bulionem, wkruszamy ser pleśniowy, zagotowujemy, ciągle mieszając. Po chwili zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
15 min
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Bułki kroimy na kromki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia. Pod koniec na każdą kromkę kładziemy kawałeczek masła, oprószamy listkami tymianku.
Krok 4
1 min
Na talerzach układamy grzanki, podlewamy chochelką zupy, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Krok 1
z
4
Por kroimy wzdłuż na pół, dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa podduszamy na łyżce masła (odrobinę masła odkładamy do grzanek). Pod koniec doprawiamy gałką muszkatołowej.
Krok 2
z
4
Podlewamy całość bulionem, wkruszamy ser pleśniowy, zagotowujemy, ciągle mieszając. Po chwili zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
z
4
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Bułki kroimy na kromki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia. Pod koniec na każdą kromkę kładziemy kawałeczek masła, oprószamy listkami tymianku.
Krok 4
z
4
Na talerzach układamy grzanki, podlewamy chochelką zupy, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0