Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pieczarkowa z ulubionym makaronem
Zupa pieczarkowa z ulubionym makaronem
Zupa pieczarkowa z ulubionym makaronem
Zupa pieczarkowa z ulubionym makaronem
Zupa pieczarkowa z ulubionym makaronem
Dodaj do CookBook

Zupa pieczarkowa z ulubionym makaronem

(1)
41 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Biała cebula
2  ząbków
Czosnek
1  kg
Pieczarki
0.7  l
Bulion warzywny
3  łyżek
Śmietana 12%
200  g
Ulubiony makaron
5  łyżek
Olej do smażenia
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Tymianek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  pęczek
Cebula dymka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
60.8 g
Wartość energetyczna
475.8 kcal
Tłuszcze
20.8 g
Białko
17.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pieczarkowa z makaronem to obok rosołu, pomidorowej, jedna z tych zup, które często goszczą na naszych polskich stołach. Pieczarkowa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Aby ją ugotować nie potrzeba długiej listy składników czy wyprawy do lasu, kiedy chcemy ugotować prawdziwą grzybową. Do zupy wybrałam tym razem makaron typu lane ciasto, dodałam aksamitnej śmietany i udekorowałam zieloną cebulką, która nada całości ostrzejszego charakteru (można pominąć w przypadku dzieci).

Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje zupy.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    4 min
    Cebule i czosnek obrać, posiekać.
  • Krok 2

    10 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Dorzucić posiekane cebule i czosnek. Dosypać także kurkumę i odrobinę soli. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu. Dzięki dodatkowi soli, cebula zacznie puszczać wodę i nie będzie się przypalać. Z kolei kurkuma podsmażona na tym etapie z cebulą i czosnkiem nada całości aromatu.
  • Krok 3

    6 min
    W międzyczasie pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Całość dobrze wymieszać, smażyć dalej na wolnym ogniu.
  • Krok 4

    8 min
    Kiedy pieczarki zmiękną i puszczą wodę dodać gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dolać bulion. Całość zmiksować na gładki krem, pod koniec miksowania dodając 2 łyżki śmietany.
  • Krok 5

    2 min
    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 6

    8 min
    Ugotować makaron. Dymkę pokroić.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę pieczarkową podawać z makaronem, dymką i kleksem śmietany.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Makaron
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    1 godz 7 min Łatwy
  • Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    1 godz 59 min Średni
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy
  • Zupa z cieciorką

    Zupa z cieciorką

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu