Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa pieczarkowa z makaronem to obok rosołu, pomidorowej, jedna z tych zup, które często goszczą na naszych polskich stołach. Pieczarkowa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Aby ją ugotować nie potrzeba długiej listy składników czy wyprawy do lasu, kiedy chcemy ugotować prawdziwą grzybową. Do zupy wybrałam tym razem makaron typu lane ciasto, dodałam aksamitnej śmietany i udekorowałam zieloną cebulką, która nada całości ostrzejszego charakteru (można pominąć w przypadku dzieci).
Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje zupy.
Przygotowanie
41 min
Krok 1
4 min
Cebule i czosnek obrać, posiekać.
Krok 2
10 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Dorzucić posiekane cebule i czosnek. Dosypać także kurkumę i odrobinę soli. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu. Dzięki dodatkowi soli, cebula zacznie puszczać wodę i nie będzie się przypalać. Z kolei kurkuma podsmażona na tym etapie z cebulą i czosnkiem nada całości aromatu.
Krok 3
6 min
W międzyczasie pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Całość dobrze wymieszać, smażyć dalej na wolnym ogniu.
Krok 4
8 min
Kiedy pieczarki zmiękną i puszczą wodę dodać gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dolać bulion. Całość zmiksować na gładki krem, pod koniec miksowania dodając 2 łyżki śmietany.
Krok 5
2 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
8 min
Ugotować makaron. Dymkę pokroić.
Krok 7
3 min
Zupę pieczarkową podawać z makaronem, dymką i kleksem śmietany.
Krok 1
z
7
Cebule i czosnek obrać, posiekać.
Krok 2
z
7
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Dorzucić posiekane cebule i czosnek. Dosypać także kurkumę i odrobinę soli. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu. Dzięki dodatkowi soli, cebula zacznie puszczać wodę i nie będzie się przypalać. Z kolei kurkuma podsmażona na tym etapie z cebulą i czosnkiem nada całości aromatu.
Krok 3
z
7
W międzyczasie pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Całość dobrze wymieszać, smażyć dalej na wolnym ogniu.
Krok 4
z
7
Kiedy pieczarki zmiękną i puszczą wodę dodać gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dolać bulion. Całość zmiksować na gładki krem, pod koniec miksowania dodając 2 łyżki śmietany.
Krok 5
z
7
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
z
7
Ugotować makaron. Dymkę pokroić.
Krok 7
z
7
Zupę pieczarkową podawać z makaronem, dymką i kleksem śmietany.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0