MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
61 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
57 34.4g / 57%
26 34.1g / 26%
17 24.3g / 17%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

(1)
1 godz 30 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Pieczarki
0.5  opakowanie
Włoszczyzna
200  g
Fasolka szparagowa zielona
1 
Pierś Z Kurczaka
200  g
Serek kremowy
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
2  płaskich łyżek
Masło
0.25  pęczek
Pietruszka
100  g
Makaron Wstążki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.18 g
Wartość energetyczna
528.62 kcal
Tłuszcze
34.45 g
Białko
24.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aromatyczna, pyszna zupa pieczarkowa z serkiem topionym będzie świetna na weekendowy obiad dla rodziny. Przyrządzamy ją na wywarze z włoszczyzny z Bulionem warzywnym WINIARY, do którego dodajemy podsmażane pieczarki oraz kawałki piersi z kurczaka i zieloną fasolkę szparagową. Topiony serek nadaje zupie śmietankową nutkę i kemową konsystencję. Podajemy na talerzach lub w szerokich bulionówkach z pokrojonymi warzywami z wywaru i drobnym makaronem (gwiazdki, muszelki, domowa zacierka). A dla smaku, aromatu i urody – posypujemy natką pietruszki.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Włoszczyznę obierz, dokładnie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    1 min
    Wodę (1,5 litra) przelej do garnka, wrzuć rozdrobnione warzywa i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie odcedź warzywa. Marchewkę, seler oraz pietruszkę drobno pokrój w kosteczkę i odstaw do ponownego użycia.
  • Krok 4

    5 min
    Do gorącego wywaru dorzuć kostki Bulionu warzywnego WINIARY oraz fasolkę szparagową rozdrobnioną na długość ok 2 cm i dalej gotuj na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    10 min
    Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki, następnie podsmaż je na gorącym maśle i wrzuć do wywaru.
  • Krok 6

    5 min
    Piersi z kurczaka opłucz, oczyść i pokrój w cienkie, niezbyt długie paseczki.
  • Krok 7

    5 min
    Pokrojone piersi z kurczaka posyp solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor, wrzuć do wywaru.
  • Krok 8

    5 min
    Z tak przygotowywanej zupy odlej do miseczki ok 200 ml i rozpuść w niej serek topiony, tak by nie utworzyły się grudki. Wlej do zupy.
  • Krok 9

    3 min
    Zupę zagotuj, a kiedy fasolka będzie miękka dorzuć rozdrobnione warzywa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Krok 10

    10 min
    Makaron ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie i po odcedzeniu dodaj do gotowej zupy.
  • Krok 11

    2 min
    Zupę podawaj w głębokim talerzu razem z makaronem, posypaną świeżą natką pietruszki.
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 1 z 11

Włoszczyznę obierz, dokładnie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 2 z 11

Wodę (1,5 litra) przelej do garnka, wrzuć rozdrobnione warzywa i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 3 z 11

Następnie odcedź warzywa. Marchewkę, seler oraz pietruszkę drobno pokrój w kosteczkę i odstaw do ponownego użycia.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 4 z 11

Do gorącego wywaru dorzuć kostki Bulionu warzywnego WINIARY oraz fasolkę szparagową rozdrobnioną na długość ok 2 cm i dalej gotuj na wolnym ogniu.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 5 z 11

Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki, następnie podsmaż je na gorącym maśle i wrzuć do wywaru.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 6 z 11

Piersi z kurczaka opłucz, oczyść i pokrój w cienkie, niezbyt długie paseczki.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 7 z 11

Pokrojone piersi z kurczaka posyp solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor, wrzuć do wywaru.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 8 z 11

Z tak przygotowywanej zupy odlej do miseczki ok 200 ml i rozpuść w niej serek topiony, tak by nie utworzyły się grudki. Wlej do zupy.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 9 z 11

Zupę zagotuj, a kiedy fasolka będzie miękka dorzuć rozdrobnione warzywa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 10 z 11

Makaron ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie i po odcedzeniu dodaj do gotowej zupy.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 11 z 11

Zupę podawaj w głębokim talerzu razem z makaronem, posypaną świeżą natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite