Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem
Dodaj do CookBook

Zupa pieczarkowa z makaronem

(0)
1 godz 11 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula Biała
2  ząbków
Czosnek
2 
Pietruszka
0.5  główka
Duża główka kalafiora
1  opakowanie
Zupa pieczarkowa Szlachetne Smaki WINIARY
200  g
Makaron
4  łyżek
Masło
4  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
2  łyżek
Śmietana 12%
1 
Natka pietruszki
1  łyżeczka
Tymianek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
46 g
Wartość energetyczna
352.4 kcal
Tłuszcze
13.9 g
Białko
9.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szybko, prosto i najlepiej, żeby smakowało jak u mamy… Kto z nas nie marzy o tym, żeby zupy gotowały się same? – “To czasochłonna robota…” – “Taka jestem zabiegana, nie mam kiedy ugotować.” – “Od miesięcy próbuję zrezygnować z abonamentu na dzienny catering, ale obawiam się, że nie poradzę sobie z regularnym przygotowaniem posiłków”, żalą się i narzekają niejednokrotnie moi znajomi. – “Ależ Kochani, to wszystko nie jest aż takie skomplikowane”, odpowiadam. Trzeba tylko nieco pokombinować, jakby tu sobie ułatwić życie…”

Słowo się rzekło, nie ma odwrotu. Czekają przecież ludzi głodni zup i porad, z jedynie odrobinę ostygłym zapałem. Pora zatem, aby zakasać rękawy i zamieszać w garach. Ale zaraz, zaraz, miało przecież być łatwo i bezboleśnie! W głowie pomysł na zupę pieczarkową.

Zupa ma być sycąca – tak, aby nie musieć od razu gotować drugiego dania. Przygotujemy zatem zupę krem i dodamy do niej solidną porcję makaronu. Dla urozmaicenia dodamy także… kalafior? Utarty i zrumieniony na maśle, doprawiony tymiankiem, będzie stanowił nietypowy dodatek i zupa pieczarkowa z makaronem z pewnością nie będzie nudna. Co z obieraniem pieczarek? Z tym zawsze sporo roboty… Sięgniemy zatem po coś, co sprawi, że nasza zupa będzie gotowa na 15 minut. Z pomocą przychodzi niepozorne opakowanie Zupy Pieczarkowej WINIARY. W środku, oprócz aromatycznej mieszanki, znajdziemy także kawałki grzybów! Bez dodatku barwników czy konserwantów.

Kiedy faktycznie brakuje nam czasu na przygotowanie całego dania od początku do końca, warto sięgnąć po mini pomoce, a na weekend zaplanować sobie trochę więcej czasu na gotowanie i pomyśleć o tym, co można przygotować z wyprzedzeniem – tak, aby w trakcie tygodnia móc poświęcić się innym obowiązkom.

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    4 min
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    4 min
    Pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
  • Krok 3

    4 min
    Kalafiora umyć, podzielić różyczki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 4

    5 min
    Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła rozgrzać, wrzucić na nie utarty kalafior. Doprawić tymiankiem i delikatnie zrumienić – aż kalafior nieco zmięknie, jednocześnie zachowując swoją chrupkość.
  • Krok 5

    5 min
    Odłożyć część kalafiora do dekoracji zupy, do reszty dodać pozostałe 2 łyżki masła, posiekaną cebulę oraz pietruszkę. Całość lekko podsmażyć – aż cebula stanie się szklista.
  • Krok 6

    20 min
    Lekko zrumienione warzywa przełożyć do dużego garnka i zalać bulionem warzywnym. Całość gotować przez ok. 15-20 minut.
  • Krok 7

    12 min
    W międzyczasie, w osobnym naczyniu, ugotować makaron. Natkę pietruszki posiekać.
  • Krok 8

    5 min
    Kiedy warzywa będą już miękkie, całość zmiksować na gładki krem.
  • Krok 9

    10 min
    W 200 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać opakowanie Zupy Pieczarkowej WINIARY i dolać do zupy. Gotować przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na zakończenie zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 10

    2 min
    Zupę podawać z makaronem i kalafiorową posypką, udekorowaną natką zielonej pietruszki.
Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 1 z 10

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 2 z 10

Pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 3 z 10

Kalafiora umyć, podzielić różyczki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 4 z 10

Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła rozgrzać, wrzucić na nie utarty kalafior. Doprawić tymiankiem i delikatnie zrumienić – aż kalafior nieco zmięknie, jednocześnie zachowując swoją chrupkość.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 5 z 10

Odłożyć część kalafiora do dekoracji zupy, do reszty dodać pozostałe 2 łyżki masła, posiekaną cebulę oraz pietruszkę. Całość lekko podsmażyć – aż cebula stanie się szklista.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 6 z 10

Lekko zrumienione warzywa przełożyć do dużego garnka i zalać bulionem warzywnym. Całość gotować przez ok. 15-20 minut.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 7 z 10

W międzyczasie, w osobnym naczyniu, ugotować makaron. Natkę pietruszki posiekać.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 8 z 10

Kiedy warzywa będą już miękkie, całość zmiksować na gładki krem.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 9 z 10

W 200 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać opakowanie Zupy Pieczarkowej WINIARY i dolać do zupy. Gotować przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na zakończenie zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Krok 10 z 10

Zupę podawać z makaronem i kalafiorową posypką, udekorowaną natką zielonej pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu