
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa pieczarkowa z makaronem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Słowo się rzekło, nie ma odwrotu. Czekają przecież ludzi głodni zup i porad, z jedynie odrobinę ostygłym zapałem. Pora zatem, aby zakasać rękawy i zamieszać w garach. Ale zaraz, zaraz, miało przecież być łatwo i bezboleśnie! W głowie pomysł na zupę pieczarkową.
Zupa ma być sycąca – tak, aby nie musieć od razu gotować drugiego dania. Przygotujemy zatem zupę krem i dodamy do niej solidną porcję makaronu. Dla urozmaicenia dodamy także… kalafior? Utarty i zrumieniony na maśle, doprawiony tymiankiem, będzie stanowił nietypowy dodatek i zupa pieczarkowa z makaronem z pewnością nie będzie nudna. Co z obieraniem pieczarek? Z tym zawsze sporo roboty… Sięgniemy zatem po coś, co sprawi, że nasza zupa będzie gotowa na 15 minut. Z pomocą przychodzi niepozorne opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY. W środku, oprócz aromatycznej mieszanki, znajdziemy także kawałki grzybów! Bez dodatku barwników czy konserwantów.
Kiedy faktycznie brakuje nam czasu na przygotowanie całego dania od początku do końca, warto sięgnąć po mini pomoce, a na weekend zaplanować sobie trochę więcej czasu na gotowanie i pomyśleć o tym, co można przygotować z wyprzedzeniem – tak, aby w trakcie tygodnia móc poświęcić się innym obowiązkom.
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
4 minKrok 3
4 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
20 minKrok 7
12 minKrok 8
5 minKrok 9
10 minKrok 10
2 min
Krok 1 z 10
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Krok 2 z 10
Pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.

Krok 3 z 10
Kalafiora umyć, podzielić różyczki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 4 z 10
Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła rozgrzać, wrzucić na nie utarty kalafior. Doprawić tymiankiem i delikatnie zrumienić – aż kalafior nieco zmięknie, jednocześnie zachowując swoją chrupkość.

Krok 5 z 10
Odłożyć część kalafiora do dekoracji zupy, do reszty dodać pozostałe 2 łyżki masła, posiekaną cebulę oraz pietruszkę. Całość lekko podsmażyć – aż cebula stanie się szklista.

Krok 6 z 10
Lekko zrumienione warzywa przełożyć do dużego garnka i zalać bulionem warzywnym. Całość gotować przez ok. 15-20 minut.

Krok 7 z 10
W międzyczasie, w osobnym naczyniu, ugotować makaron. Natkę pietruszki posiekać.

Krok 8 z 10
Kiedy warzywa będą już miękkie, całość zmiksować na gładki krem.

Krok 9 z 10
W 200 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY i dolać do zupy. Gotować przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na zakończenie zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 10 z 10
Zupę podawać z makaronem i kalafiorową posypką, udekorowaną natką zielonej pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0