Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
44min
Średni
0.5
kg
Ogórek gruntowy
4
łyżek
1
l
Woda
4
Ziemniaki
50
g
Serek topiony śmietankowy
1
Cebula młoda
2
plastrów
Chleb żytni na grzanki (może być pieczywo pszenne lub inne)
trochę
Olej winogronowy
1
łyżka
Masło
1
porcja
Szczypiorek, koperek lub natka pietruszki do dekoracji
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
.
Wartości odżywcze
Białko
4.27 g
Węglowodany
14.96 g
Tłuszcze
18.13 g
Wartość energetyczna
242.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
44 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę, gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
3 min
W tym czasie ogórki myję, pozostawiam kilka nieobranych, resztę obieram (można obrać wszystkie, jednak dzięki skórce zupa będzie miała bardziej żywy kolor).
Krok 3
3 min
Wszystkie ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach i podduszam chwilkę ma maśle razem z posiekaną cebulą.
Krok 4
10 min
Dodaję do bulionu ogórki, odcedzone ziemniaki, gotuję 10 minut.
Krok 5
5 min
Dodaję serek topiony, miksuję na gładką masę i doprawiam pieprzem.
Krok 6
5 min
Pieczywo kroję w kostkę, skrapiam olejem winogronowym (dobrze jest mieć buteleczkę z atomizerem), podsmażam na patelni.
Krok 7
3 min
Rozlewem zupę do miseczek, podaję z grzankami i świeżo posiekanymi ziołami.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków była delikatna w smaku, kremowa, świetnie pasowały do niej grzanki żytnie, które przygotowałam tym razem na patelni. Dość mocno zdominował jej smak serek topiony, dlatego następnym razem zamiast serka dodam kilka łyżek śmietany.
A następny raz na pewno będzie, chociaż jak dla mnie zupa ogórkowa z kiszonych ogórków będzie zawsze na pierwszym miejscu – na przykład zupa ogórkowa z wędzonym łososiem :).
A następny raz na pewno będzie, chociaż jak dla mnie zupa ogórkowa z kiszonych ogórków będzie zawsze na pierwszym miejscu – na przykład zupa ogórkowa z wędzonym łososiem :).
Komentarze 0