Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków była delikatna w smaku, kremowa, świetnie pasowały do niej grzanki żytnie, które przygotowałam tym razem na patelni. Dość mocno zdominował jej smak serek topiony, dlatego następnym razem zamiast serka dodam kilka łyżek śmietany.
A następny raz na pewno będzie, chociaż jak dla mnie zupa ogórkowa z kiszonych ogórków będzie zawsze na pierwszym miejscu – na przykład zupa ogórkowa z wędzonym łososiem :).
Przygotowanie
44 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę, gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
3 min
W tym czasie ogórki myję, pozostawiam kilka nieobranych, resztę obieram (można obrać wszystkie, jednak dzięki skórce zupa będzie miała bardziej żywy kolor).
Krok 3
3 min
Wszystkie ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach i podduszam chwilkę ma maśle razem z posiekaną cebulą.
Krok 4
10 min
Dodaję do bulionu ogórki, odcedzone ziemniaki, gotuję 10 minut.
Krok 5
5 min
Dodaję serek topiony, miksuję na gładką masę i doprawiam pieprzem.
Krok 6
5 min
Pieczywo kroję w kostkę, skrapiam olejem winogronowym (dobrze jest mieć buteleczkę z atomizerem), podsmażam na patelni.
Krok 7
3 min
Rozlewem zupę do miseczek, podaję z grzankami i świeżo posiekanymi ziołami.
Krok 1
z
7
Ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę, gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
z
7
W tym czasie ogórki myję, pozostawiam kilka nieobranych, resztę obieram (można obrać wszystkie, jednak dzięki skórce zupa będzie miała bardziej żywy kolor).
Krok 3
z
7
Wszystkie ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach i podduszam chwilkę ma maśle razem z posiekaną cebulą.
Krok 4
z
7
Dodaję do bulionu ogórki, odcedzone ziemniaki, gotuję 10 minut.
Krok 5
z
7
Dodaję serek topiony, miksuję na gładką masę i doprawiam pieprzem.
Krok 6
z
7
Pieczywo kroję w kostkę, skrapiam olejem winogronowym (dobrze jest mieć buteleczkę z atomizerem), podsmażam na patelni.
Krok 7
z
7
Rozlewem zupę do miseczek, podaję z grzankami i świeżo posiekanymi ziołami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0