Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

0
44min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Ogórek gruntowy
4  łyżek
1  l
Woda
4 
Ziemniaki
50  g
Serek topiony śmietankowy
1 
Cebula młoda
2  plastrów
Chleb żytni na grzanki (może być pieczywo pszenne lub inne)
trochę
Olej winogronowy
1  łyżka
Masło
1  porcja
Szczypiorek, koperek lub natka pietruszki do dekoracji
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.27 g
Węglowodany
14.96 g
Tłuszcze
18.13 g
Wartość energetyczna
242.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

44 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę, gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
3 min
W tym czasie ogórki myję, pozostawiam kilka nieobranych, resztę obieram (można obrać wszystkie, jednak dzięki skórce zupa będzie miała bardziej żywy kolor).
Krok 3
3 min
Wszystkie ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach i podduszam chwilkę ma maśle razem z posiekaną cebulą.
Krok 4
10 min
Dodaję do bulionu ogórki, odcedzone ziemniaki, gotuję 10 minut.
Krok 5
5 min
Dodaję serek topiony, miksuję na gładką masę i doprawiam pieprzem.
Krok 6
5 min
Pieczywo kroję w kostkę, skrapiam olejem winogronowym (dobrze jest mieć buteleczkę z atomizerem), podsmażam na patelni.
Krok 7
3 min
Rozlewem zupę do miseczek, podaję z grzankami i świeżo posiekanymi ziołami.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Krok 1 z 7

Ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę, gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Krok 2 z 7

W tym czasie ogórki myję, pozostawiam kilka nieobranych, resztę obieram (można obrać wszystkie, jednak dzięki skórce zupa będzie miała bardziej żywy kolor).

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Krok 3 z 7

Wszystkie ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach i podduszam chwilkę ma maśle razem z posiekaną cebulą.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Krok 4 z 7

Dodaję do bulionu ogórki, odcedzone ziemniaki, gotuję 10 minut.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Krok 5 z 7

Dodaję serek topiony, miksuję na gładką masę i doprawiam pieprzem.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Krok 6 z 7

Pieczywo kroję w kostkę, skrapiam olejem winogronowym (dobrze jest mieć buteleczkę z atomizerem), podsmażam na patelni.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Krok 7 z 7

Rozlewem zupę do miseczek, podaję z grzankami i świeżo posiekanymi ziołami.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków była delikatna w smaku, kremowa, świetnie pasowały do niej grzanki żytnie, które przygotowałam tym razem na patelni. Dość mocno zdominował jej smak serek topiony, dlatego następnym razem zamiast serka dodam kilka łyżek śmietany.

A następny raz na pewno będzie, chociaż jak dla mnie zupa ogórkowa z kiszonych ogórków będzie zawsze na pierwszym miejscu – na przykład zupa ogórkowa z wędzonym łososiem :).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika