Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

(0)
58min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Podudzia z kurczaka bez skóry
2  porcji
Żółta fasolka szparagowa
180  g
Młode marchewki
1 
Mały młody seler
3 
Większe młode ziemniaki
1 
Kalarepa mała
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Seler
trochę
Groszek ptysiowy
0.25  szklanka
Makaron gwiazdki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.08 g
Węglowodany
30.83 g
Tłuszcze
16.93 g
Wartość energetyczna
352.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie mogłam doczekać się pierwszej prawdziwie wiosennej zupy jarzynowej ze świeżą żółtą fasolką szparagową. Dziś kupiłam dwie wielkie jej garści i dorzuciłam do wiosennego garnka, do którego dodałam także inne młode warzywa i świeżą gałązkę aromatycznego lubczyku. Latem do zupy jarzynowej dodam też świeżo wyłuskany zielony groszek i zieloną fasolkę szparagową. Pierwsza tegoroczna żółta fasolka jest delikatna, nie ma łyka, dlatego wystarczy tylko ją dobrze wypłukać, odciąć końce, pokroić i wrzucić do garnka. Gotuje się równie szybko, co inne młode warzywa, już po 15 minutach jest idealna. Z czasem będzie wymagać dłuższego gotowania i dokładnego usuwania łyka.

Uwielbiam łagodny smak, jaki ma taka zupa jarzynowa a właściwie smaki, bo jest ich całe mnóstwo. Warzyw nie przesmażam wcześniej na oleju, tylko surowe, pokrojone na kawałki wrzucam do garnka z wrzącym wywarem drobiowym. Dzięki temu mogę się delektować każdym smakiem niemalże z osobna. Uwielbiam to i kocham taką zwyczajną, a tak nadzwyczajną zupę jarzynową.

Do zupy jarzynowej z żółtą fasolką dodałam domowy groszek ptysiowy, który pasuje nie tylko do zup o kremowej konsystencji. Można dodać do niej nieco kremowej śmietanki i świeżo posiekany koperek lub inne ulubione świeże zioła.

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    40 min
    Do garnka wlewam około 1,5 litra wody, dodaję podudzia z kurczaka i gotuję około 40 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Dodaję pokrojone w kostkę warzywa, lubczyk i gałązkę selera i gotuję około 15 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Na 5 minut przed końcem doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Do jarzynowej można dodać też ćwierć szklanki makaronu-gwiazdki.
  • Krok 4

    3 min
    Zupę jarzynową z żółtą fasolką podaję z groszkiem ptysiowym z ciasta zaparzanego.
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 1 z 4

Do garnka wlewam około 1,5 litra wody, dodaję podudzia z kurczaka i gotuję około 40 minut.

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 2 z 4

Dodaję pokrojone w kostkę warzywa, lubczyk i gałązkę selera i gotuję około 15 minut.

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 3 z 4

Na 5 minut przed końcem doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Do jarzynowej można dodać też ćwierć szklanki makaronu-gwiazdki.

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 4 z 4

Zupę jarzynową z żółtą fasolką podaję z groszkiem ptysiowym z ciasta zaparzanego.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński

    56 min Łatwy
  • Zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

    32 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy
  • Zupa fasolowa ze świeżej fasoli Jaś

    1 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu