Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

(0)
58min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Podudzia z kurczaka bez skóry
2  porcji
Żółta fasolka szparagowa
180  g
Młode marchewki
1 
Mały młody seler
3 
Większe młode ziemniaki
1 
Kalarepa mała
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Seler
trochę
Groszek ptysiowy
0.25  szklanka
Makaron gwiazdki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.08 g
Węglowodany
30.83 g
Tłuszcze
16.93 g
Wartość energetyczna
352.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie mogłam doczekać się pierwszej prawdziwie wiosennej zupy jarzynowej ze świeżą żółtą fasolką szparagową. Dziś kupiłam dwie wielkie jej garści i dorzuciłam do wiosennego garnka, do którego dodałam także inne młode warzywa i świeżą gałązkę aromatycznego lubczyku. Latem do zupy jarzynowej dodam też świeżo wyłuskany zielony groszek i zieloną fasolkę szparagową. Pierwsza tegoroczna żółta fasolka jest delikatna, nie ma łyka, dlatego wystarczy tylko ją dobrze wypłukać, odciąć końce, pokroić i wrzucić do garnka. Gotuje się równie szybko, co inne młode warzywa, już po 15 minutach jest idealna. Z czasem będzie wymagać dłuższego gotowania i dokładnego usuwania łyka.

Uwielbiam łagodny smak, jaki ma taka zupa jarzynowa a właściwie smaki, bo jest ich całe mnóstwo. Warzyw nie przesmażam wcześniej na oleju, tylko surowe, pokrojone na kawałki wrzucam do garnka z wrzącym wywarem drobiowym. Dzięki temu mogę się delektować każdym smakiem niemalże z osobna. Uwielbiam to i kocham taką zwyczajną, a tak nadzwyczajną zupę jarzynową.

Do zupy jarzynowej z żółtą fasolką dodałam domowy groszek ptysiowy, który pasuje nie tylko do zup o kremowej konsystencji. Można dodać do niej nieco kremowej śmietanki i świeżo posiekany koperek lub inne ulubione świeże zioła.

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    40 min
    Do garnka wlewam około 1,5 litra wody, dodaję podudzia z kurczaka i gotuję około 40 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Dodaję pokrojone w kostkę warzywa, lubczyk i gałązkę selera i gotuję około 15 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Na 5 minut przed końcem doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Do jarzynowej można dodać też ćwierć szklanki makaronu-gwiazdki.
  • Krok 4

    3 min
    Zupę jarzynową z żółtą fasolką podaję z groszkiem ptysiowym z ciasta zaparzanego.
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 1 z 4

Do garnka wlewam około 1,5 litra wody, dodaję podudzia z kurczaka i gotuję około 40 minut.

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 2 z 4

Dodaję pokrojone w kostkę warzywa, lubczyk i gałązkę selera i gotuję około 15 minut.

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 3 z 4

Na 5 minut przed końcem doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Do jarzynowej można dodać też ćwierć szklanki makaronu-gwiazdki.

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 4 z 4

Zupę jarzynową z żółtą fasolką podaję z groszkiem ptysiowym z ciasta zaparzanego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

    Zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

    32 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy
  • Zupa fasolowa ze świeżej fasoli Jaś

    Zupa fasolowa ze świeżej fasoli Jaś

    1 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu