
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Na szczęście zupę jarzynową można będzie ugotować nawet w środku zimy kupując mrożone warzywa. Uwielbiamy zupy jarzynowe. Są lekkie i sycące. Do podsmażenia cebulki i pora wykorzystałam mój olej czosnkowy z ziołami, ale można też użyć zwykły olej roślinny.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
10 minKrok 3
3 minKrok 4
15 minKrok 5
1 minKrok 6
3 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Cebulę kroimy w kosteczkę, a pora w talarki. Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju czosnkowego z ziołami. Może też być zwykły olej roślinny.

Krok 2 z 7
Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego cebulę i pora.Marchewkę obieramy i dodajemy w całości jeśli jest mała, a jeśli większa to kroimy w talarki. W tym czasie makaron gotujemy al dente w osobnym garnku.

Krok 3 z 7
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy mrożonych to bezpośrednio wrzucamy je do gotującego się bulionu.

Krok 4 z 7
Doprawiamy zupę czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 5 z 7
Kiedy warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia. Drobno pokrojone warzywa gotują się dosyć szybko.

Krok 6 z 7
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy.

Krok 7 z 7
Zupę podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem , posypaną natką świeżej pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0