Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem
Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem
Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

(0)
43min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Małe marchewki
0.5 
Mały por
3 
Cebula dymka
1  łyżka
Olej czosnkowy z ziołami do smażenia
0.5  szklanka
Makaron
600  g
Zielone warzywa (groszek, fasolka, brukselka)
1.5  l
Bulion warzywny
1  pęczek
Świeży koperek
0.5  łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.37 g
Węglowodany
45.07 g
Tłuszcze
9.05 g
Wartość energetyczna
285.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chciałabym jak najdłużej zatrzymać zieleń lata, dlatego ugotowałam zieloną zupę jarzynową z makaronem w kształcie rowerków, bo lato kojarzy mi się między innymi z wycieczkami rowerowymi. A że lato się już skończyło, to trochę za nim tęsknię.

Na szczęście zupę jarzynową można będzie ugotować nawet w środku zimy kupując mrożone warzywa. Uwielbiamy zupy jarzynowe. Są lekkie i sycące. Do podsmażenia cebulki i pora wykorzystałam mój olej czosnkowy z ziołami, ale można też użyć zwykły olej roślinny.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę kroimy w kosteczkę, a pora w talarki. Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju czosnkowego z ziołami. Może też być zwykły olej roślinny.
  • Krok 2

    10 min
    Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego cebulę i pora. Marchewkę obieramy i dodajemy w całości jeśli jest mała, a jeśli większa to kroimy w talarki. W tym czasie makaron gotujemy al dente w osobnym garnku.
  • Krok 3

    3 min
    Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy mrożonych to bezpośrednio wrzucamy je do gotującego się bulionu.
  • Krok 4

    15 min
    Doprawiamy zupę czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
  • Krok 5

    1 min
    Kiedy warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia. Drobno pokrojone warzywa gotują się dosyć szybko.
  • Krok 6

    3 min
    Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem , posypaną natką świeżej pietruszki.
Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

Krok 1 z 7

Cebulę kroimy w kosteczkę, a pora w talarki. Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju czosnkowego z ziołami. Może też być zwykły olej roślinny.

Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

Krok 2 z 7

Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego cebulę i pora. Marchewkę obieramy i dodajemy w całości jeśli jest mała, a jeśli większa to kroimy w talarki. W tym czasie makaron gotujemy al dente w osobnym garnku.

Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

Krok 3 z 7

Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy mrożonych to bezpośrednio wrzucamy je do gotującego się bulionu.

Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

Krok 4 z 7

Doprawiamy zupę czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.

Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

Krok 5 z 7

Kiedy warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia. Drobno pokrojone warzywa gotują się dosyć szybko.

Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

Krok 6 z 7

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy.

Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

Krok 7 z 7

Zupę podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem , posypaną natką świeżej pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa jarzynowa po tajsku

    Zupa jarzynowa po tajsku

    27 min Łatwy
  • Zupa rybna z łososiem i kaparami

    Zupa rybna z łososiem i kaparami

    29 min Średni
  • Zupa ziemniaczana z kociołka

    Zupa ziemniaczana z kociołka

    32 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu