Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chciałabym jak najdłużej zatrzymać zieleń lata, dlatego ugotowałam zieloną zupę jarzynową z makaronem w kształcie rowerków, bo lato kojarzy mi się między innymi z wycieczkami rowerowymi. A że lato się już skończyło, to trochę za nim tęsknię.
Na szczęście zupę jarzynową można będzie ugotować nawet w środku zimy kupując mrożone warzywa. Uwielbiamy zupy jarzynowe. Są lekkie i sycące. Do podsmażenia cebulki i pora wykorzystałam mój olej czosnkowy z ziołami, ale można też użyć zwykły olej roślinny.
Przygotowanie
43 min
Krok 1
10 min
Cebulę kroimy w kosteczkę, a pora w talarki. Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju czosnkowego z ziołami. Może też być zwykły olej roślinny.
Krok 2
10 min
Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego cebulę i pora.
Marchewkę obieramy i dodajemy w całości jeśli jest mała, a jeśli większa to kroimy w talarki. W tym czasie makaron gotujemy al dente w osobnym garnku.
Krok 3
3 min
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy mrożonych to bezpośrednio wrzucamy je do gotującego się bulionu.
Krok 4
15 min
Doprawiamy zupę czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 5
1 min
Kiedy warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia. Drobno pokrojone warzywa gotują się dosyć szybko.
Krok 6
3 min
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy.
Krok 7
1 min
Zupę podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem , posypaną natką świeżej pietruszki.
Krok 1
z
7
Cebulę kroimy w kosteczkę, a pora w talarki. Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju czosnkowego z ziołami. Może też być zwykły olej roślinny.
Krok 2
z
7
Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego cebulę i pora.
Marchewkę obieramy i dodajemy w całości jeśli jest mała, a jeśli większa to kroimy w talarki. W tym czasie makaron gotujemy al dente w osobnym garnku.
Krok 3
z
7
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy mrożonych to bezpośrednio wrzucamy je do gotującego się bulionu.
Krok 4
z
7
Doprawiamy zupę czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 5
z
7
Kiedy warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia. Drobno pokrojone warzywa gotują się dosyć szybko.
Krok 6
z
7
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy.
Krok 7
z
7
Zupę podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem , posypaną natką świeżej pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0