Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupy grzybowe warto gotować przez cały rok, a nie tylko od święta. W sezonie zawsze staram się sięgać po świeże grzyby prosto z lasu, zaś w okresie bożonarodzeniowym korzystam z mrożonych i suszonych zapasów.
Dziś proponuję przepis na zupę borowikową, której głównym składnikiem są grzyby uznawane za prawdziwy rarytas i jedną z najszlachetniejszych odmian dziko rosnących w Polsce.
Zupę borowikową w takim wydaniu lubię najbardziej – jest gęsta, sycąca i mocno aromatyczna. Wyraźny grzybowy zapach i smaku uzyskujemy w niej między innymi dzięki zastosowaniu grzybów suszonych. Z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu, zupa borowikowa z powodzeniem może posłużyć jako lekki, jednodaniowy obiad, lub jako jedno z głównych dań na świątecznym stole.
Przygotowanie
138 min
Krok 1
90 min
Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
Krok 2
6 min
Grzyby mrożone – rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. W sezonie warto wykorzystać świeże grzyby. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
5 min
Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na rozgrzanej oliwie z masłem.
Krok 4
4 min
Dodaj pokrojone w kawałki świeże/mrożone grzyby (kilka sztuk odłóż) i podlej białym winem.
Krok 5
20 min
Następnie wlej wywar z grzybami i bulion jarzynowy. Gotuj przez ok. 20 minut.
Krok 6
5 min
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę borowikową zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
5 min
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż odłożone grzyby.
Krok 8
3 min
Zupę borowikową nałóż do talerzy. Każdą porcję udekoruj plasterkami grzybów i posiekaną natką pietruszki. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 1
z
8
Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
Krok 2
z
8
Grzyby mrożone – rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. W sezonie warto wykorzystać świeże grzyby. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
z
8
Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na rozgrzanej oliwie z masłem.
Krok 4
z
8
Dodaj pokrojone w kawałki świeże/mrożone grzyby (kilka sztuk odłóż) i podlej białym winem.
Krok 5
z
8
Następnie wlej wywar z grzybami i bulion jarzynowy. Gotuj przez ok. 20 minut.
Krok 6
z
8
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę borowikową zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
z
8
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż odłożone grzyby.
Krok 8
z
8
Zupę borowikową nałóż do talerzy. Każdą porcję udekoruj plasterkami grzybów i posiekaną natką pietruszki. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0