Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa borowikowa nie tylko na święta
Zupa borowikowa nie tylko na święta
Zupa borowikowa nie tylko na święta
Zupa borowikowa nie tylko na święta
Zupa borowikowa nie tylko na święta

Zupa borowikowa nie tylko na święta

(0)
2 godz 18 min
Średni
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
1.5  l
Woda
300  g
Borowiki świeże lub mrożone
50  g
Suszone borowiki
3 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
50  ml
Białe wino
100  ml
Śmietana 30%
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.28 g
Węglowodany
11.5 g
Tłuszcze
17.72 g
Wartość energetyczna
253.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupy grzybowe warto gotować przez cały rok, a nie tylko od święta. W sezonie zawsze staram się sięgać po świeże grzyby prosto z lasu, zaś w okresie bożonarodzeniowym korzystam z mrożonych i suszonych zapasów.

Dziś proponuję przepis na zupę borowikową, której głównym składnikiem są grzyby uznawane za prawdziwy rarytas i jedną z najszlachetniejszych odmian dziko rosnących w Polsce.

Zupę borowikową w takim wydaniu lubię najbardziej – jest gęsta, sycąca i mocno aromatyczna. Wyraźny grzybowy zapach i smaku uzyskujemy w niej między innymi dzięki zastosowaniu grzybów suszonych. Z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu, zupa borowikowa z powodzeniem może posłużyć jako lekki, jednodaniowy obiad, lub jako jedno z głównych dań na świątecznym stole.

Przygotowanie

138 min
  • Krok 1

    90 min
    Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
  • Krok 2

    6 min
    Grzyby mrożone – rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. W sezonie warto wykorzystać świeże grzyby. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na rozgrzanej oliwie z masłem.
  • Krok 4

    4 min
    Dodaj pokrojone w kawałki świeże/mrożone grzyby (kilka sztuk odłóż) i podlej białym winem.
  • Krok 5

    20 min
    Następnie wlej wywar z grzybami i bulion jarzynowy. Gotuj przez ok. 20 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę borowikową zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    5 min
    Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż odłożone grzyby.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę borowikową nałóż do talerzy. Każdą porcję udekoruj plasterkami grzybów i posiekaną natką pietruszki. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 1 z 8

Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 2 z 8

Grzyby mrożone – rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. W sezonie warto wykorzystać świeże grzyby. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 3 z 8

Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na rozgrzanej oliwie z masłem.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 4 z 8

Dodaj pokrojone w kawałki świeże/mrożone grzyby (kilka sztuk odłóż) i podlej białym winem.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 5 z 8

Następnie wlej wywar z grzybami i bulion jarzynowy. Gotuj przez ok. 20 minut.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 6 z 8

Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę borowikową zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 7 z 8

Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż odłożone grzyby.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 8 z 8

Zupę borowikową nałóż do talerzy. Każdą porcję udekoruj plasterkami grzybów i posiekaną natką pietruszki. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa borowikowa

    Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Risotto z grzybami leśnymi

    Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa borowikowa z łazankami

    Zupa borowikowa z łazankami

    47 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

    41 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu