Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

0
2 godz 18 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Woda
300  g
Borowiki świeże lub mrożone
50  g
Suszone borowiki
3 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
50  ml
Białe wino
100  ml
Śmietana 30%
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.28 g
Węglowodany
11.5 g
Tłuszcze
17.72 g
Wartość energetyczna
253.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

138 min
Krok 1
90 min
Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
Krok 2
6 min
Grzyby mrożone – rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. W sezonie warto wykorzystać świeże grzyby. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
5 min
Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na rozgrzanej oliwie z masłem.
Krok 4
4 min
Dodaj pokrojone w kawałki świeże/mrożone grzyby (kilka sztuk odłóż) i podlej białym winem.
Krok 5
20 min
Następnie wlej wywar z grzybami i bulion jarzynowy. Gotuj przez ok. 20 minut.
Krok 6
5 min
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę borowikową zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
5 min
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż odłożone grzyby.
Krok 8
3 min
Zupę borowikową nałóż do talerzy. Każdą porcję udekoruj plasterkami grzybów i posiekaną natką pietruszki. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 1 z 8

Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 2 z 8

Grzyby mrożone – rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. W sezonie warto wykorzystać świeże grzyby. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 3 z 8

Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na rozgrzanej oliwie z masłem.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 4 z 8

Dodaj pokrojone w kawałki świeże/mrożone grzyby (kilka sztuk odłóż) i podlej białym winem.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 5 z 8

Następnie wlej wywar z grzybami i bulion jarzynowy. Gotuj przez ok. 20 minut.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 6 z 8

Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę borowikową zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 7 z 8

Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż odłożone grzyby.

Zupa borowikowa nie tylko na święta

Krok 8 z 8

Zupę borowikową nałóż do talerzy. Każdą porcję udekoruj plasterkami grzybów i posiekaną natką pietruszki. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Zupy grzybowe warto gotować przez cały rok, a nie tylko od święta. W sezonie zawsze staram się sięgać po świeże grzyby prosto z lasu, zaś w okresie bożonarodzeniowym korzystam z mrożonych i suszonych zapasów.

Dziś proponuję przepis na zupę borowikową, której głównym składnikiem są grzyby uznawane za prawdziwy rarytas i jedną z najszlachetniejszych odmian dziko rosnących w Polsce.

Zupę borowikową w takim wydaniu lubię najbardziej – jest gęsta, sycąca i mocno aromatyczna. Wyraźny grzybowy zapach i smaku uzyskujemy w niej między innymi dzięki zastosowaniu grzybów suszonych. Z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu, zupa borowikowa z powodzeniem może posłużyć jako lekki, jednodaniowy obiad, lub jako jedno z głównych dań na świątecznym stole.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha