Zupa borowikowa nie tylko na święta
2 godz 18 min
Średni
6
łyżek
1.5
l
Woda
300
g
Borowiki świeże lub mrożone
50
g
Suszone borowiki
3
Średniej wielkości ziemniaki
1
Cebula
2
ząbków
50
ml
Białe wino
100
ml
Śmietana 30%
2
łyżek
Oliwa z oliwek
1
łyżka
Masło
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
8.28 g
Węglowodany
11.5 g
Tłuszcze
17.72 g
Wartość energetyczna
253.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
138 min
Krok 1
90 min
Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
Krok 2
6 min
Grzyby mrożone – rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. W sezonie warto wykorzystać świeże grzyby. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
5 min
Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na rozgrzanej oliwie z masłem.
Krok 4
4 min
Dodaj pokrojone w kawałki świeże/mrożone grzyby (kilka sztuk odłóż) i podlej białym winem.
Krok 5
20 min
Następnie wlej wywar z grzybami i bulion jarzynowy. Gotuj przez ok. 20 minut.
Krok 6
5 min
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę borowikową zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
5 min
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż odłożone grzyby.
Krok 8
3 min
Zupę borowikową nałóż do talerzy. Każdą porcję udekoruj plasterkami grzybów i posiekaną natką pietruszki. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupy grzybowe warto gotować przez cały rok, a nie tylko od święta. W sezonie zawsze staram się sięgać po świeże grzyby prosto z lasu, zaś w okresie bożonarodzeniowym korzystam z mrożonych i suszonych zapasów.
Dziś proponuję przepis na zupę borowikową, której głównym składnikiem są grzyby uznawane za prawdziwy rarytas i jedną z najszlachetniejszych odmian dziko rosnących w Polsce.
Zupę borowikową w takim wydaniu lubię najbardziej – jest gęsta, sycąca i mocno aromatyczna. Wyraźny grzybowy zapach i smaku uzyskujemy w niej między innymi dzięki zastosowaniu grzybów suszonych. Z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu, zupa borowikowa z powodzeniem może posłużyć jako lekki, jednodaniowy obiad, lub jako jedno z głównych dań na świątecznym stole.
Dziś proponuję przepis na zupę borowikową, której głównym składnikiem są grzyby uznawane za prawdziwy rarytas i jedną z najszlachetniejszych odmian dziko rosnących w Polsce.
Zupę borowikową w takim wydaniu lubię najbardziej – jest gęsta, sycąca i mocno aromatyczna. Wyraźny grzybowy zapach i smaku uzyskujemy w niej między innymi dzięki zastosowaniu grzybów suszonych. Z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu, zupa borowikowa z powodzeniem może posłużyć jako lekki, jednodaniowy obiad, lub jako jedno z głównych dań na świątecznym stole.
Komentarze 0