Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziemniaki pieczone z masłem czosnkowym

0
36 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
1 kostka
Masło
4 ząbków
Czosnek
4 łyżek
Pietruszka
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
27.24 g
Wartość energetyczna
341.55 kcal
Białko
4.85 g
Węglowodany
22.02 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki dobrze wyszorować szczoteczką. Następnie każdy zawinąć dokładnie w folię aluminiową.
Krok 2
20 min
Ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika. Piec, aż będą miękkie (sprawdzać widelcem).
Krok 3
10 min
Gdy ziemniaki się pieką, obrać czosnek, przepuścić przez praskę. Masło wcześniej wyjęte z lodówki rozetrzeć w misce. Dodać czosnek i drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Posolić i rozetrzeć tak, by otrzymać jednolitą masę.
Krok 4
1 min
Podajemy natychmiast. Ziemniaki można podać do pieczonego drobiu.
Ziemniaki pieczone z masłem czosnkowym

Krok 1 z 4

Ziemniaki dobrze wyszorować szczoteczką. Następnie każdy zawinąć dokładnie w folię aluminiową.

Ziemniaki pieczone z masłem czosnkowym

Krok 2 z 4

Ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika. Piec, aż będą miękkie (sprawdzać widelcem).

Ziemniaki pieczone z masłem czosnkowym

Krok 3 z 4

Gdy ziemniaki się pieką, obrać czosnek, przepuścić przez praskę. Masło wcześniej wyjęte z lodówki rozetrzeć w misce. Dodać czosnek i drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Posolić i rozetrzeć tak, by otrzymać jednolitą masę.

Ziemniaki pieczone z masłem czosnkowym

Krok 4 z 4

Podajemy natychmiast. Ziemniaki można podać do pieczonego drobiu.

Ziemniaki pieczone z masełkiem czosnkowym i aromatyczną natką pietruszki to doskonałe danie na obiad. Smak pysznych i pożywnych ziemniaczków idealnie skomponuje się z pieczonym udkiem kurczaka i ulubioną sałatką. Ziemniaczki nie wymagają długiego czasu wykonania, a zaskoczą Cię wyjątkowym smakiem jak z ogniska!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika