Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

(0)
1 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
6 
Jajka - osobno żółtka i białka
1  szklanka
Cukier
0.75  szklanka
Mąka pszenna tortowa
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
2  łyżek
Kakao
0.33  szklanka
Woda
3  łyżek
Cytryna
2  łyżeczek
Cukier puder
100  g
Gorzka czekolada o zawartości kakao 60%
100  g
Czekolada mleczna
600  ml
Mleko
250  g
Masło (temperatura pokojowa)
4  łyżek
Cukier puder
1.5  płaskich łyżek
Mąka pszenna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
500  ml
Śmietanka kremówka 30%
1  opakowanie
Galaretka brzoskwiniowy smak WINIARY
1  puszka
Brzoskwinie z puszki
3  łyżek
Cukier puder
150  g
Masło
3  łyżek
Kakao
3  łyżek
Cukier
8  łyżek
Woda
200  g
Herbatniki
trochę
Czekolada starta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.66 g
Węglowodany
32.98 g
Tłuszcze
12.33 g
Wartość energetyczna
240.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką. Do jej przygotowania użyłam nowych budyniów do ciast i kremów marki Winiary, które dostałam do przetestowania. Otrzymałam parę różnych smaków, ale moją uwagę przykuł smak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam…

Zobacz ten przepis też na moim blogu

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    15 min
    <strong>KREM CZEKOLADOWY: </strong><br>W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować. <br><br>Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
  • Krok 2

    45 min
    <strong>BISZKOPT</strong> <br> Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. <br> <br> Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). <br> <br> Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. <br> <br> Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. <br> <br> Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. <br> <br> Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. <br> <br> Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce. <br> <br> Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty prze około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i nakryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.
  • Krok 3

    20 min
    <strong> PIANKA BRZOSKWINIOWA: </strong> <br> Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. <br> <br> Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.
  • Krok 4

    35 min
    <strong>POLEWA</strong> <br>Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się nie przejmować tylko dodać jeszcze 3-5 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. <br> <br> Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

Krok 1 z 4

<strong>KREM CZEKOLADOWY: </strong><br>W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować. <br><br>Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

Krok 2 z 4

<strong>BISZKOPT</strong> <br> Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. <br> <br> Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). <br> <br> Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. <br> <br> Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. <br> <br> Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. <br> <br> Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. <br> <br> Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce. <br> <br> Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty prze około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i nakryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

Krok 3 z 4

<strong> PIANKA BRZOSKWINIOWA: </strong> <br> Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. <br> <br> Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

Krok 4 z 4

<strong>POLEWA</strong> <br>Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się nie przejmować tylko dodać jeszcze 3-5 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. <br> <br> Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    1 godz 45 min Łatwy
  • Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    1 godz Łatwy
  • Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    1 godz 30 min Łatwy
  • WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

    WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu