Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką. Do jej przygotowania użyłam nowych budyniów do ciast i kremów marki Winiary, które dostałam do przetestowania. Otrzymałam parę różnych smaków, ale moją uwagę przykuł smak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam…
<strong>KREM CZEKOLADOWY: </strong><br>W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować. <br><br>Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
Krok 2
45 min
<strong>BISZKOPT</strong> <br> Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. <br> <br> Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). <br> <br> Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. <br> <br> Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. <br> <br> Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. <br> <br> Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. <br> <br> Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce. <br> <br> Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty prze około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i nakryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.
Krok 3
20 min
<strong> PIANKA BRZOSKWINIOWA: </strong> <br> Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. <br> <br> Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.
Krok 4
35 min
<strong>POLEWA</strong> <br>Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się nie przejmować tylko dodać jeszcze 3-5 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. <br> <br> Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Krok 1
z
4
<strong>KREM CZEKOLADOWY: </strong><br>W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować. <br><br>Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
Krok 2
z
4
<strong>BISZKOPT</strong> <br> Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. <br> <br> Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). <br> <br> Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. <br> <br> Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. <br> <br> Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. <br> <br> Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. <br> <br> Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce. <br> <br> Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty prze około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i nakryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.
Krok 3
z
4
<strong> PIANKA BRZOSKWINIOWA: </strong> <br> Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. <br> <br> Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.
Krok 4
z
4
<strong>POLEWA</strong> <br>Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się nie przejmować tylko dodać jeszcze 3-5 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. <br> <br> Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0