Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i jajkiem

2
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest urschula87
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ziemniaki
2 
Cebula
100  g
Boczek
3 
Jajko
150  g
Ser żółty
1  szklanka
Śmietana 18%
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Zioła prowansalskie
trochę
Papryka ostra
50  g
Bułka tarta
trochę
Masło
trochę
Słodka papryka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.87 g
Węglowodany
27.04 g
Tłuszcze
19.48 g
Wartość energetyczna
331.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
20 min
Ugotowane ziemniaki, kroimy w plastry a następnie kładziemy na spód naczynia żaroodpornego, które uprzednio było wysmarowane masłem i posypane bułką tartą.
Krok 2
25 min
Następnie podsmażamy cebulę z boczkiem i doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną papryki ostrej. Na warstwę ziemniaków kładziemy cebulę z boczkiem, posypujemy tartym serem.
Krok 3
15 min
Następnie układamy warstwę jaj ugotowanych na twardo oraz ostatnią warstwę gotowanych ziemniaków. Śmietankę mieszamy z surowym jajkiem i zalewamy zapiekankę.
Krok 4
30 min
Wszystko jeszcze raz posypujemy tartym serem i doprawiamy przyprawami (wg. uznania). Całość wkładamy do piekarnika na czas od 20- 25 min. Najlepsza do tego dania jest maślanka.
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i jajkiem

Krok 1 z 4

Ugotowane ziemniaki, kroimy w plastry a następnie kładziemy na spód naczynia żaroodpornego, które uprzednio było wysmarowane masłem i posypane bułką tartą.

Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i jajkiem

Krok 2 z 4

Następnie podsmażamy cebulę z boczkiem i doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną papryki ostrej. Na warstwę ziemniaków kładziemy cebulę z boczkiem, posypujemy tartym serem.

Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i jajkiem

Krok 3 z 4

Następnie układamy warstwę jaj ugotowanych na twardo oraz ostatnią warstwę gotowanych ziemniaków. Śmietankę mieszamy z surowym jajkiem i zalewamy zapiekankę.

Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i jajkiem

Krok 4 z 4

Wszystko jeszcze raz posypujemy tartym serem i doprawiamy przyprawami (wg. uznania). Całość wkładamy do piekarnika na czas od 20- 25 min. Najlepsza do tego dania jest maślanka.

Większość osób docenia zalety jednogarnkowych potraw, które są niezwykle łatwe w wykonaniu. Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i jajkiem idealnie łączy w sobie prostotę wykorzystanych składników z satysfakcjonującym smakiem potrawy. Sprawdź, jak ją przyrządzić pyszną zapiekankę dla całej rodziny!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika