Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z kiełbasą i groszkiem

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką
100 ml
Śmietana 12%
600 g
Ziemniaki
200 g
Kiełbasa wieprzowa
1 
Cebula
2 łyżek
Olej
50 g
Ser żółty tarty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
16.87 g
Wartość energetyczna
429.19 kcal
Tłuszcze
28.96 g
Węglowodany
26.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i zeszklij na 2 łyżkach oleju. Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki o grubości około 3–4 mm.
Krok 2
5 min
Żaroodporne naczynie wysmaruj 1 łyżką oleju, a następnie ułóż warstwami na przemian: ziemniaki, cebulę i kiełbasę.
Krok 3
5 min
Zawartość torebki dobrze wymieszaj z 200 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12%. Przygotowaną mieszanką zalej zawartość żaroodpornego naczynia. Wierzch posyp startym żółtym serem.
Krok 4
50 min
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180°C.
Zapiekanka z kiełbasą i groszkiem

Krok 1 z 4

Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i zeszklij na 2 łyżkach oleju. Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki o grubości około 3–4 mm.

Zapiekanka z kiełbasą i groszkiem

Krok 2 z 4

Żaroodporne naczynie wysmaruj 1 łyżką oleju, a następnie ułóż warstwami na przemian: ziemniaki, cebulę i kiełbasę.

Zapiekanka z kiełbasą i groszkiem

Krok 3 z 4

Zawartość torebki dobrze wymieszaj z 200 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12%. Przygotowaną mieszanką zalej zawartość żaroodpornego naczynia. Wierzch posyp startym żółtym serem.

Zapiekanka z kiełbasą i groszkiem

Krok 4 z 4

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180°C.

Smakowitą zapiekankę z kiełbasą i groszkiem zrobisz już w zaledwie kwadrans. Podczas pieczenia naszego przysmaku, możesz zająć się ulubioną książką lub serialem, a już za kilka chwil, poczujesz aromatyczny zapach swojskiej kiełbasy pieczonej z wyjątkowym sosem WINIARY POMYSŁ NA… ZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ Z KIEŁBASĄ I CEBULKĄ. Zapiekankę podaj zaraz po przygotowaniu, wtedy smakuje najlepiej!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika