Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

(0)
43min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Ziemniaki (420 gramów)
60  g
Mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki lub kostkę
1  łyżka
Olej roślinny
1  łyżeczka
Przyprawa z suszonych grzybów leśnych
1  opakowanie
Barszcz biały WINIARY
2  łyżek
Olej rydzowy
trochę
Natka pietruszki
250  g
Ser z mleka koziego
trochę
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.26 g
Węglowodany
6.37 g
Tłuszcze
29.7 g
Wartość energetyczna
402.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zazwyczaj na świątecznym stole w moim domu pojawia się barszcz czerwony, ale uwielbiamy też wigilijny barszcz biały, który gotuję z suszonymi grzybami. W tym roku postanowiłam przygotować na Wigilię barszcz biały z dodatkiem domowej przyprawy z suszonych grzybów, kozim serem i olejem rydzowym. Ser kozi sprawdził się idealnie, a olej rydzowy stanowi w tym daniu przysłowiową kropkę nad i. Wigilijny barszcz biały to zupa prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na świąteczną kolację lub obiad.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i smażymy pokrojone ziemniaki razem z włoszczyzną do momentu aż się przyrumienią ( około 10 minut ).
  • Krok 3

    20 min
    Ziemniaki z włoszczyzną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy z suszonych grzybów i gotujemy około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
  • Krok 4

    5 min
    W osobnej misce mieszamy barszcz biały z 0,5 litra zimnej wody i dolewamy do zupy mieszając. Trzymamy na gazie jeszcze 5 minut.
  • Krok 5

    2 min
    Ser kozi kroimy w kostkę.
  • Krok 6

    1 min
    Do miseczek nalewamy porcję ciepłej zupy i dodajemy pokrojony ser kozi. Wigilijny barszcz biały skrapiamy olejem rydzowym i dekorujemy natką pietruszki.
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i smażymy pokrojone ziemniaki razem z włoszczyzną do momentu aż się przyrumienią ( około 10 minut ).

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 3 z 6

Ziemniaki z włoszczyzną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy z suszonych grzybów i gotujemy około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 4 z 6

W osobnej misce mieszamy barszcz biały z 0,5 litra zimnej wody i dolewamy do zupy mieszając. Trzymamy na gazie jeszcze 5 minut.

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 5 z 6

Ser kozi kroimy w kostkę.

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 6 z 6

Do miseczek nalewamy porcję ciepłej zupy i dodajemy pokrojony ser kozi. Wigilijny barszcz biały skrapiamy olejem rydzowym i dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami

    Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami

    35 min Łatwy
  • Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

    Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

    42 min Łatwy
  • Grochówka z kurczakiem i curry

    Grochówka z kurczakiem i curry

    46 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    1 godz 3 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu