Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zazwyczaj na świątecznym stole w moim domu pojawia się barszcz czerwony, ale uwielbiamy też wigilijny barszcz biały, który gotuję z suszonymi grzybami. W tym roku postanowiłam przygotować na Wigilię barszcz biały z dodatkiem domowej przyprawy z suszonych grzybów, kozim serem i olejem rydzowym. Ser kozi sprawdził się idealnie, a olej rydzowy stanowi w tym daniu przysłowiową kropkę nad i. Wigilijny barszcz biały to zupa prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na świąteczną kolację lub obiad.
Przygotowanie
43 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i smażymy pokrojone ziemniaki razem z włoszczyzną do momentu aż się przyrumienią ( około 10 minut ).
Krok 3
20 min
Ziemniaki z włoszczyzną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy z suszonych grzybów i gotujemy około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Krok 4
5 min
W osobnej misce mieszamy barszcz biały z 0,5 litra zimnej wody i dolewamy do zupy mieszając. Trzymamy na gazie jeszcze 5 minut.
Krok 5
2 min
Ser kozi kroimy w kostkę.
Krok 6
1 min
Do miseczek nalewamy porcję ciepłej zupy i dodajemy pokrojony ser kozi. Wigilijny barszcz biały skrapiamy olejem rydzowym i dekorujemy natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
Krok 2
z
6
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i smażymy pokrojone ziemniaki razem z włoszczyzną do momentu aż się przyrumienią ( około 10 minut ).
Krok 3
z
6
Ziemniaki z włoszczyzną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy z suszonych grzybów i gotujemy około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Krok 4
z
6
W osobnej misce mieszamy barszcz biały z 0,5 litra zimnej wody i dolewamy do zupy mieszając. Trzymamy na gazie jeszcze 5 minut.
Krok 5
z
6
Ser kozi kroimy w kostkę.
Krok 6
z
6
Do miseczek nalewamy porcję ciepłej zupy i dodajemy pokrojony ser kozi. Wigilijny barszcz biały skrapiamy olejem rydzowym i dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0