Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką
Dodaj do CookBook

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

(0)
47 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
4  ząbków
Czosnek
1 
Bakłażan
1 
Cukinia
3 
Papryka
2  puszek
Pomidory
1.5  l
Bulion warzywny
trochę
Sok z ½ pomarańczy
3  łyżek
Oliwa
2  gałązek
Rozmaryn
1  łyżka
Oregano
1  łyżka
Bazylia
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
trochę
Sól i pieprz
1  pęczek
Świeża bazylia do dekoracji
1 
Pieczywo do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.5 g
Wartość energetyczna
164.4 kcal
Tłuszcze
8 g
Białko
4.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Podczas przygotowywania tej zupy będzie trzeba się trochę nasiekać i nakroić, zaufajcie jednak, że warto! Już podczas gotowania, kiedy zaczną uwalniać się pierwsze aromaty warzyw, jedną nogą będziecie na słonecznym Półwyspie Apenińskim. Dostawicie drugą, kiedy toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką będzie rozlewana do misek. 

W przepisie wykorzystałam pomidory w puszce. Włosi używają ich równie często (o ile nie częściej) jak świeżych pomidorów. Dzięki takiemu rozwiązaniu przepis staje się uniwersalny. Dodatek soku z pomarańczy sprawia, że zupa ma w sobie jeszcze więcej słońca i zyskuje na słodyczy.

Z podanych składników przygotujesz 6-8 porcji zupy.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    1 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać
  • Krok 2

    1 min
    Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
  • Krok 3

    2 min
    Bakłażana umyć, pokroić kostkę, przełożyć do miski, zasypać solą. Przykryć, dociskając kawałki, aby puściły soki.
  • Krok 4

    1 min
    Cukinię umyć, pokroić na plastry lub w półksiężyce.
  • Krok 5

    2 min
    Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
  • Krok 6

    1 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę.
  • Krok 7

    3 min
    Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek. Dodać gałązki rozmarynu, paprykę słodką i ostrą oraz marchewkę, krótko przesmażyć.
  • Krok 8

    7 min
    Następnie dodać pokrojoną paprykę. Smażyć przez kolejne 5-7 minut.
  • Krok 9

    15 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 15 minut.
  • Krok 10

    1 min
    Po tym czasie dodać bakłażana oraz cukinię oraz pomidory.
  • Krok 11

    10 min
    Wymieszać i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
  • Krok 12

    1 min
    Pod koniec gotowania zupę doprawić oregano, bazylią oraz obficie solą i pieprzem.
  • Krok 13

    1 min
    Na końcu dolać sok z pomarańczy.
  • Krok 14

    1 min
    Zupę podawać z pieczywem.
Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 1 z 14

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 2 z 14

Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 3 z 14

Bakłażana umyć, pokroić kostkę, przełożyć do miski, zasypać solą. Przykryć, dociskając kawałki, aby puściły soki.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 4 z 14

Cukinię umyć, pokroić na plastry lub w półksiężyce.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 5 z 14

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 6 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 7 z 14

Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek. Dodać gałązki rozmarynu, paprykę słodką i ostrą oraz marchewkę, krótko przesmażyć.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 8 z 14

Następnie dodać pokrojoną paprykę. Smażyć przez kolejne 5-7 minut.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 9 z 14

Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 15 minut.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 10 z 14

Po tym czasie dodać bakłażana oraz cukinię oraz pomidory.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 11 z 14

Wymieszać i gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 12 z 14

Pod koniec gotowania zupę doprawić oregano, bazylią oraz obficie solą i pieprzem.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 13 z 14

Na końcu dolać sok z pomarańczy.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 14 z 14

Zupę podawać z pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa toskańska z kurczakiem

    Zupa toskańska z kurczakiem

    2 godz 20 min Średni
  • Ribollita – toskańska zupa z fasoli

    Ribollita – toskańska zupa z fasoli

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu