Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

(0)
47min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
4  ząbków
Czosnek
1 
Bakłażan
1 
Cukinia
3 
Papryka
2  puszek
Pomidory
1.5  l
Bulion warzywny
trochę
Sok z ½ pomarańczy
3  łyżek
Oliwa
2  gałązek
Rozmaryn
1  łyżka
Oregano
1  łyżka
Bazylia
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
trochę
Sól i pieprz
1  pęczek
Świeża bazylia do dekoracji
1 
Pieczywo do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.3 g
Węglowodany
22.47 g
Tłuszcze
7.97 g
Wartość energetyczna
164.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Podczas przygotowywania tej zupy będzie trzeba się trochę nasiekać i nakroić, zaufajcie jednak, że warto! Już podczas gotowania, kiedy zaczną uwalniać się pierwsze aromaty warzyw, jedną nogą będziecie na słonecznym Półwyspie Apenińskim. Dostawicie drugą, kiedy toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką będzie rozlewana do misek. 

W przepisie wykorzystałam pomidory w puszce. Włosi używają ich równie często (o ile nie częściej) jak świeżych pomidorów. Dzięki takiemu rozwiązaniu przepis staje się uniwersalny. Dodatek soku z pomarańczy sprawia, że zupa ma w sobie jeszcze więcej słońca i zyskuje na słodyczy.

Z podanych składników przygotujesz 6-8 porcji zupy.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    1 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać
  • Krok 2

    1 min
    Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
  • Krok 3

    2 min
    Bakłażana umyć, pokroić kostkę, przełożyć do miski, zasypać solą. Przykryć, dociskając kawałki, aby puściły soki.
  • Krok 4

    1 min
    Cukinię umyć, pokroić na plastry lub w półksiężyce.
  • Krok 5

    2 min
    Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
  • Krok 6

    1 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę.
  • Krok 7

    3 min
    Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek. Dodać gałązki rozmarynu, paprykę słodką i ostrą oraz marchewkę, krótko przesmażyć.
  • Krok 8

    7 min
    Następnie dodać pokrojoną paprykę. Smażyć przez kolejne 5-7 minut.
  • Krok 9

    15 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 15 minut.
  • Krok 10

    1 min
    Po tym czasie dodać bakłażana oraz cukinię oraz pomidory.
  • Krok 11

    10 min
    Wymieszać i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
  • Krok 12

    1 min
    Pod koniec gotowania zupę doprawić oregano, bazylią oraz obficie solą i pieprzem.
  • Krok 13

    1 min
    Na końcu dolać sok z pomarańczy.
  • Krok 14

    1 min
    Zupę podawać z pieczywem.
Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 1 z 14

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 2 z 14

Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 3 z 14

Bakłażana umyć, pokroić kostkę, przełożyć do miski, zasypać solą. Przykryć, dociskając kawałki, aby puściły soki.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 4 z 14

Cukinię umyć, pokroić na plastry lub w półksiężyce.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 5 z 14

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 6 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 7 z 14

Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek. Dodać gałązki rozmarynu, paprykę słodką i ostrą oraz marchewkę, krótko przesmażyć.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 8 z 14

Następnie dodać pokrojoną paprykę. Smażyć przez kolejne 5-7 minut.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 9 z 14

Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 15 minut.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 10 z 14

Po tym czasie dodać bakłażana oraz cukinię oraz pomidory.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 11 z 14

Wymieszać i gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 12 z 14

Pod koniec gotowania zupę doprawić oregano, bazylią oraz obficie solą i pieprzem.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 13 z 14

Na końcu dolać sok z pomarańczy.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 14 z 14

Zupę podawać z pieczywem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z brukwi na kurczaku

    1 godz 11 min Średni
  • Zupa toskańska z kurczakiem

    2 godz 20 min Średni
  • Leczo z kurczakiem

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa z bakłażana z cukiniowym parpadelle i orzechami

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu