Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

0
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mąka pszenna
125  g
Masło
0.25  łyżeczka
Sól
1 
Jajko
300  g
Biała parzona kiełbasa
3 
Jajko
200  ml
Śmietana 12%
6 
Jajka przepiórcze
trochę
Świeży majeranek lub oregano

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.34 g
Węglowodany
24.52 g
Tłuszcze
30.77 g
Wartość energetyczna
447.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
30 min
Mąkę, zimne masło i sól posiekaj. Dodaj jajko oraz 3 łyżki lodowatej wody, szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 min do lodówki.
Krok 2
5 min
Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę (o średnicy 26-28 cm), nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.
Krok 3
15 min
Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.
Krok 4
7 min
Kiełbasę białą obierz z osłonki i pokrój w plasterki lub kostkę, rozłóż na podpieczonym cieście.
Krok 5
7 min
Barszcz biały połącz z 200 ml zimnej wody, śmietaną i jajkami. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, wylej na ciasto.
Krok 6
25 min
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika. W podpieczonej masie zrób 6 wgłębień i wbij ostrożnie jajeczka przepiórcze. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 4 minuty.
Krok 7
1 min
Przed podaniem udekoruj listkami majeranku lub oregano.
Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

Krok 1 z 7

Mąkę, zimne masło i sól posiekaj. Dodaj jajko oraz 3 łyżki lodowatej wody, szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 min do lodówki.

Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

Krok 2 z 7

Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę (o średnicy 26-28 cm), nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.

Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

Krok 3 z 7

Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.

Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

Krok 4 z 7

Kiełbasę białą obierz z osłonki i pokrój w plasterki lub kostkę, rozłóż na podpieczonym cieście.

Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

Krok 5 z 7

Barszcz biały połącz z 200 ml zimnej wody, śmietaną i jajkami. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, wylej na ciasto.

Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

Krok 6 z 7

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika. W podpieczonej masie zrób 6 wgłębień i wbij ostrożnie jajeczka przepiórcze. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 4 minuty.

Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

Krok 7 z 7

Przed podaniem udekoruj listkami majeranku lub oregano.

Tarta zapiekana z białą kiełbasą, białym barszczem i jajkami przepiórczymi, udekorowana listkami majeranku i oregano, to danie w kulinarnych klimatach świąt wielkanocnych! Tartę z białym barszczem przygotuj z białą parzoną kiełbasą. Kiedy farsz będzie już podpieczony, czas na…smakowitą dekorację! Zrób w kiełbasianej tarcie kilka zagłębień i wbij do nich przepiórcze jajeczka. Kto pierwszy ukroi sobie kawałki tarty z jajkiem przepiórczym?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
15.3g / 14%
Węglowodany
24.5g / 22%
Tłuszcze
30.8g / 64%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika