MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Spaghetti po bolońsku
65 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
0g / %
0g / %
0g / %

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Spaghetti po bolońsku

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
225  g
Makaron spaghetti
450  g
Wołowina mielona
190  ml
Czerwone wino typu Cabernet
1 
Cebula
1  pęczek
Bazylia świeża
trochę
Ser parmezen tarty
trochę
Sól
trochę
Świeżo mielony pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
698.04 kcal
Tłuszcze
23.55 g
Białko
43.44 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wyborne spaghetti po bolońsku z mieloną wołowiną, duszoną w czerwonym wytrawnym winie, w Sosie bolońskim oryginalnym z cebulą i bazylią Italia. Plus mnóstwo świeżej bazylii i tarty parmezan do posypania. Danie idealne na szybki, pożywny, jednodaniowy obiad - no i prawdziwa gratka dla miłośników kuchni włoskiej!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie dodaj mięso i po krótkim przesmażeniu wlej wino, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut.
  • Krok 4

    15 min
    Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go na półtwardo.
  • Krok 5

    15 min
    W między czasie zacznij przygotowywanie sosu - zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.
  • Krok 6

    5 min
    Mięso wymieszaj z gotowym sosem, a na koniec dodaj pokrojone w paseczki listki świeżej bazylii.
  • Krok 7

    3 min
    Do gorącego sosu dodaj ugotowany makaron. Makaron z sosem przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.
  • Krok 8

    2 min
    Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Spaghetti po bolońsku

Krok 1 z 8

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.

Spaghetti po bolońsku

Krok 2 z 8

Następnie dodaj mięso i po krótkim przesmażeniu wlej wino, dopraw solą i pieprzem.

Spaghetti po bolońsku

Krok 3 z 8

Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut.

Spaghetti po bolońsku

Krok 4 z 8

Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go na półtwardo.

Spaghetti po bolońsku

Krok 5 z 8

W między czasie zacznij przygotowywanie sosu - zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.

Spaghetti po bolońsku

Krok 6 z 8

Mięso wymieszaj z gotowym sosem, a na koniec dodaj pokrojone w paseczki listki świeżej bazylii.

Spaghetti po bolońsku

Krok 7 z 8

Do gorącego sosu dodaj ugotowany makaron. Makaron z sosem przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.

Spaghetti po bolońsku

Krok 8 z 8

Udekoruj listkami świeżej bazylii.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite