Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos Vinegret - przepis podstawowy

(0)
5min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6  łyżek
Oliwa extra vergine
2  łyżek
Sok z cytryny
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  łyżeczka
Musztarda dijon lub gruboziarnista
trochę
Miód do smaku
trochę
Ulubione posiekane zioła
1  ząbek
Czosnek przeciśnięty przez praskę

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.15 g
Węglowodany
4.94 g
Tłuszcze
20.3 g
Wartość energetyczna
197.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

5 min
Krok 1
3 min
Do naczynia wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Do soku z cytryny dodawaj oliwę, wlewając ją cienkim strumieniem i cały czas mieszając. Sos podawaj do sałatek i przekąsek.
Krok 2
1 min
Taki sos łatwo przygotować mieszając wszystkie składniki w zamkniętym słoiku.
Krok 3
1 min
Łatwo go urozmaicić o dodatkowe smaki, np. musztardę, miód, zioła, czosnek, chilli, itd. Składniki zmieszaj z sosem przed dodaniem oliwy.
Sos Vinegret - przepis podstawowy

Krok 1 z 3

Do naczynia wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Do soku z cytryny dodawaj oliwę, wlewając ją cienkim strumieniem i cały czas mieszając. Sos podawaj do sałatek i przekąsek.

Sos Vinegret - przepis podstawowy

Krok 2 z 3

Taki sos łatwo przygotować mieszając wszystkie składniki w zamkniętym słoiku.

Sos Vinegret - przepis podstawowy

Krok 3 z 3

Łatwo go urozmaicić o dodatkowe smaki, np. musztardę, miód, zioła, czosnek, chilli, itd. Składniki zmieszaj z sosem przed dodaniem oliwy.

Sos Vinegret to klasyka francuskiej kuchni. Perfekcyjnie łączy się on z różnymi rodzajami sałat, podkreślając ich smak. Sprawdź przepis na Winiary.pl! Sos Vinegret przyrządzamy na bazie soku z cytryny lub octu oraz oliwy, które są dokładnie ubijane, aż lekko zgęstnieją. Jego przygotowanie rozpoczynamy od zmieszania soku z pieprzem i solą - kolejność jest tu bardzo ważna, ponieważ dodatek oliwy utrudnia rozpuszczanie się soli. Aby sos miał gładką konsystencję, oliwę wlewamy powoli. Poczuj się, jak francuski szef kuchni! Swój sos Vinegret podstawowy możesz udoskonalić za pomocą świeżych, posiekanych ziół i czosnku (jeśli chcesz, by był Twój sos Vinegret jeszcze bardziej wyrazisty).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika