Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sos Vinegret to klasyka francuskiej kuchni. Perfekcyjnie łączy się on z różnymi rodzajami sałat, podkreślając ich smak. Sprawdź przepis na Winiary.pl! Sos Vinegret przyrządzamy na bazie soku z cytryny lub octu oraz oliwy, które są dokładnie ubijane, aż lekko zgęstnieją. Jego przygotowanie rozpoczynamy od zmieszania soku z pieprzem i solą - kolejność jest tu bardzo ważna, ponieważ dodatek oliwy utrudnia rozpuszczanie się soli. Aby sos miał gładką konsystencję, oliwę wlewamy powoli. Poczuj się, jak francuski szef kuchni! Swój sos Vinegret podstawowy możesz udoskonalić za pomocą świeżych, posiekanych ziół i czosnku (jeśli chcesz, by był Twój sos Vinegret jeszcze bardziej wyrazisty).
Przygotowanie
5 min
Krok 1
3 min
Do naczynia wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Do soku z cytryny dodawaj oliwę, wlewając ją cienkim strumieniem i cały czas mieszając. Sos podawaj do sałatek i przekąsek.
Krok 2
1 min
Taki sos łatwo przygotować mieszając wszystkie składniki w zamkniętym słoiku.
Krok 3
1 min
Łatwo go urozmaicić o dodatkowe smaki, np. musztardę, miód, zioła, czosnek, chilli, itd. Składniki zmieszaj z sosem przed dodaniem oliwy.
Krok 1
z
3
Do naczynia wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Do soku z cytryny dodawaj oliwę, wlewając ją cienkim strumieniem i cały czas mieszając. Sos podawaj do sałatek i przekąsek.
Krok 2
z
3
Taki sos łatwo przygotować mieszając wszystkie składniki w zamkniętym słoiku.
Krok 3
z
3
Łatwo go urozmaicić o dodatkowe smaki, np. musztardę, miód, zioła, czosnek, chilli, itd. Składniki zmieszaj z sosem przed dodaniem oliwy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0