Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sos Vinegret - przepis podstawowy

Sos Vinegret - przepis podstawowy

(0)
5min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżek
Oliwa extra vergine
2  łyżek
Sok z cytryny
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  łyżeczka
Musztarda dijon lub gruboziarnista
trochę
Miód do smaku
trochę
Ulubione posiekane zioła
1  ząbek
Czosnek przeciśnięty przez praskę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.15 g
Węglowodany
4.94 g
Tłuszcze
20.3 g
Wartość energetyczna
197.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sos Vinegret to klasyka francuskiej kuchni. Perfekcyjnie łączy się on z różnymi rodzajami sałat, podkreślając ich smak. Sprawdź przepis na Winiary.pl! Sos Vinegret przyrządzamy na bazie soku z cytryny lub octu oraz oliwy, które są dokładnie ubijane, aż lekko zgęstnieją. Jego przygotowanie rozpoczynamy od zmieszania soku z pieprzem i solą - kolejność jest tu bardzo ważna, ponieważ dodatek oliwy utrudnia rozpuszczanie się soli. Aby sos miał gładką konsystencję, oliwę wlewamy powoli. Poczuj się, jak francuski szef kuchni! Swój sos Vinegret podstawowy możesz udoskonalić za pomocą świeżych, posiekanych ziół i czosnku (jeśli chcesz, by był Twój sos Vinegret jeszcze bardziej wyrazisty).

Przygotowanie

5 min
  • Krok 1

    3 min
    Do naczynia wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Do soku z cytryny dodawaj oliwę, wlewając ją cienkim strumieniem i cały czas mieszając. Sos podawaj do sałatek i przekąsek.
  • Krok 2

    1 min
    Taki sos łatwo przygotować mieszając wszystkie składniki w zamkniętym słoiku.
  • Krok 3

    1 min
    Łatwo go urozmaicić o dodatkowe smaki, np. musztardę, miód, zioła, czosnek, chilli, itd. Składniki zmieszaj z sosem przed dodaniem oliwy.
Sos Vinegret - przepis podstawowy

Krok 1 z 3

Do naczynia wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Do soku z cytryny dodawaj oliwę, wlewając ją cienkim strumieniem i cały czas mieszając. Sos podawaj do sałatek i przekąsek.

Sos Vinegret - przepis podstawowy

Krok 2 z 3

Taki sos łatwo przygotować mieszając wszystkie składniki w zamkniętym słoiku.

Sos Vinegret - przepis podstawowy

Krok 3 z 3

Łatwo go urozmaicić o dodatkowe smaki, np. musztardę, miód, zioła, czosnek, chilli, itd. Składniki zmieszaj z sosem przed dodaniem oliwy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z sosem czosnkowym

    Sałatka z sosem czosnkowym

    1 godz 2 min Łatwy
  • Lekka sałatka z sosem winegret

    Lekka sałatka z sosem winegret

    22 min Łatwy
  • Krem angielski - custard

    Krem angielski - custard

    45 min Łatwy
  • Sos musztardowo-miodowy

    Sos musztardowo-miodowy

    4 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu