Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sernik kawowy to świetna propozycja ciasta dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami i dla wszystkich miłośników puszystych, wilgotnych serników. Wystarczy tylko 90 minut, by Twoja kuchnia wypełniła się aromatem sernika z kawą. Pachnie pysznie, a jak smakuje! Sprawdź ten przepis i zrób przyjemność wszystkim sernikożercom!
Przygotowanie
90 min
Krok 1
15 min
Przy pomocy blendera lub malaksera zmiel herbatniki na drobny proszek. Pod koniec miksowania dodaj masło podzielone na mniejsze kawałki. Kiedy składniki się połączą, przesyp zmielone herbatniki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonią lub płaską szklanką dokładnie rozprowadź proszek po całej powierzchni foremki, a następnie mocno dociśnij do dna, aby utworzyć spód ciasta. W czasie przygotowywania masy serowej wstaw foremkę do lodówki.
Krok 2
15 min
W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ser, jogurt, kawę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj budyń lub mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Krok 3
60 min
Masę serową przelej do foremki i piecz w temp 160 st. C przez ok. 1 h. Kiedy środek sernika będzie już tylko lekko ścięty, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika wystudź sernik przed podaniem.
Krok 1
z
3
Składniki:
Czekoladowe herbatniki, Masło
Przy pomocy blendera lub malaksera zmiel herbatniki na drobny proszek. Pod koniec miksowania dodaj masło podzielone na mniejsze kawałki. Kiedy składniki się połączą, przesyp zmielone herbatniki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonią lub płaską szklanką dokładnie rozprowadź proszek po całej powierzchni foremki, a następnie mocno dociśnij do dna, aby utworzyć spód ciasta. W czasie przygotowywania masy serowej wstaw foremkę do lodówki.
Krok 2
z
3
Składniki:
Budyń o smaku śmietankowym Winiary lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej, Sól, NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna, Twaróg półtłusty lub tłusty zmielony, Cukier (2/3 szklanki), Jajka
W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ser, jogurt, kawę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj budyń lub mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Krok 3
z
3
Masę serową przelej do foremki i piecz w temp 160 st. C przez ok. 1 h. Kiedy środek sernika będzie już tylko lekko ścięty, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika wystudź sernik przed podaniem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
A
Aga
Składniki nie podają ile trzeba dodać jogurtu (zakładam naturalny), który jest wymieniony w kroku drugim przygotowań. Poprawka byłaby mile widziana.
D
Dagmara
Przepis zawiera składniki które nie są zawarte w przygotowaniu
Komentarze 2