Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik kawowy

(0)
1 godz 30 min
Średni
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Twaróg półtłusty lub tłusty zmielony
3  łyżek
NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna
6 
Jajka
160  g
Cukier (2/3 szklanki)
250  g
Rozpuszczone masło
1  szczypta
Sól
200  g
Czekoladowe herbatniki
50  g
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.71 g
Węglowodany
29.52 g
Tłuszcze
27.24 g
Wartość energetyczna
412.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
15 min
Przy pomocy blendera lub malaksera zmiel herbatniki na drobny proszek. Pod koniec miksowania dodaj masło podzielone na mniejsze kawałki. Kiedy składniki się połączą, przesyp zmielone herbatniki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonią lub płaską szklanką dokładnie rozprowadź proszek po całej powierzchni foremki, a następnie mocno dociśnij do dna, aby utworzyć spód ciasta. W czasie przygotowywania masy serowej wstaw foremkę do lodówki.
Krok 2
15 min
W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ser, jogurt, kawę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj budyń lub mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Krok 3
60 min
Masę serową przelej do foremki i piecz w temp 160 st. C przez ok. 1 h. Kiedy środek sernika będzie już tylko lekko ścięty, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika wystudź sernik przed podaniem.
Sernik kawowy

Krok 1 z 3

Składniki: Czekoladowe herbatniki, Masło

Przy pomocy blendera lub malaksera zmiel herbatniki na drobny proszek. Pod koniec miksowania dodaj masło podzielone na mniejsze kawałki. Kiedy składniki się połączą, przesyp zmielone herbatniki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonią lub płaską szklanką dokładnie rozprowadź proszek po całej powierzchni foremki, a następnie mocno dociśnij do dna, aby utworzyć spód ciasta. W czasie przygotowywania masy serowej wstaw foremkę do lodówki.

Sernik kawowy

Krok 2 z 3

Składniki: Budyń o smaku śmietankowym Winiary lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej, Sól, NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna, Twaróg półtłusty lub tłusty zmielony, Cukier (2/3 szklanki), Jajka

W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ser, jogurt, kawę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj budyń lub mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Sernik kawowy

Krok 3 z 3

Masę serową przelej do foremki i piecz w temp 160 st. C przez ok. 1 h. Kiedy środek sernika będzie już tylko lekko ścięty, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika wystudź sernik przed podaniem.

Sernik kawowy to świetna propozycja ciasta dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami i dla wszystkich miłośników puszystych, wilgotnych serników. Wystarczy tylko 90 minut, by Twoja kuchnia wypełniła się aromatem sernika z kawą. Pachnie pysznie, a jak smakuje! Sprawdź ten przepis i zrób przyjemność wszystkim sernikożercom!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha