Sałata florencka z awokado w musztardowym sosie
15min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
0.89 g
Węglowodany
3.76 g
Tłuszcze
8.34 g
Wartość energetyczna
88.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
15 min
Krok 1
5 min
Liście sałaty myję pod bieżącą wodą, osuszam na ręczniku papierowym lub odwirowuję z nadmiaru wody. Dłońmi rozrywam liście na mniejsze kawałki i wrzucam do salaterki.
Krok 2
5 min
Awokado kroję na pół, za pomocą noża usuwam pestkę, wbijając nóż w pestkę i delikatnie przekręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara.Zdejmuję skórkę, miąższ kroję w kawałki i dokładam do sałaty.
Krok 3
5 min
Oliwę, sok z limonki i cukier mieszam dokładnie, by cukier się rozpuścił, doprawiam solą i pieprzem, a na końcu dodaję musztardę. Wszystko mieszam ze sobą i sosem polewam sałatkę.
Sałata florencka z awokado w musztardowym sosie to potrawa inspirowana podróżami po półwyspie apenińskim. Z każdym kolejnym kęsem, będziecie czuć włoską atmosferę coraz wyraźniej, a Florencja zarysuje się Wam przed oczami. Dodatek awokado sprawia, że sałatka zyskuje na witalności, tak ważnej w czasach mody na bycie fit.
Komentarze 0