65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
39.9g / 33%
Węglowodany
17.2g / 14%
Tłuszcze
27.3g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

(0)
57min
Średni

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Mięso mielone wieprzowe
100  g
Mleko
1 
Cebula mała
1  ząbek
trochę
Oregano
trochę
Kminek
trochę
Pieprz i sól
1  łyżka
Olej
1 
Jajko
1  gałązka
Świeża szałwia
1.5  cienkich plasterków
Czerstwy chleb
0.5  łyżeczka
1  puszka
Pomidory z puszki całe
100  g
Ser żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.86 g
Węglowodany
17.16 g
Tłuszcze
27.31 g
Wartość energetyczna
442.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Oprócz świetnego smaku pulpety zapiekane w sosie pomidorowym mają jedną wyjątkową cechę – pasują praktycznie do wszystkiego! Będą idealnym pomysłem na smaczny obiad na co dzień. Dzięki pieczeniu pulpety w sosie pomidorowym będą pięknie zarumienione, chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
5 min
Chleb pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na chwilę. Namoczone pieczywo dodaj do mięsa mielonego.
Krok 2
1 min
Rozmieszaj 1 jajko, dodaj około 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii (lub inne świeże zioła, które lubisz), dopraw solą, pieprzem i odstaw.
Krok 3
10 min
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj pokrojony w plastry czosnek. Podsmażaj całość przez około 1 minutę. Na patelnię dodaj całą puszkę pokrojonych pomidorów, dopraw suszonym oregano, przyprawą MAGGI w płynie, solą i pieprzem. Całość podsmażaj przez około 5 minut na małym ogniu. W razie potrzeby sos możesz rozcieńczyć niewielką ilością wody.
Krok 4
20 min
W międzyczasie wlej trochę oleju do naczynia do zapiekania. Mokrymi rękami uformuj z mięsa klopsiki i ułóż je obok siebie w naczyniu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15 - 20 minut.
Krok 5
15 min
Po tym czasie do mięsa dodaj sos pomidorowy, przykryj naczynie folią lub pokrywką. Ponownie wstaw danie do piekarnika i piecz około 10-15 minut.
Krok 6
5 min
Na koniec posyp pulpety w sosie pomidorowym tartym żółtym serem i piecz przez chwilę, aż ser się rozpuści.
Krok 7
1 min
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym podawaj np. z makaronem lub białym pieczywem.
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 1 z 7

Chleb pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na chwilę. Namoczone pieczywo dodaj do mięsa mielonego.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 2 z 7

Rozmieszaj 1 jajko, dodaj około 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii (lub inne świeże zioła, które lubisz), dopraw solą, pieprzem i odstaw.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 3 z 7

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj pokrojony w plastry czosnek. Podsmażaj całość przez około 1 minutę. Na patelnię dodaj całą puszkę pokrojonych pomidorów, dopraw suszonym oregano, przyprawą MAGGI w płynie, solą i pieprzem. Całość podsmażaj przez około 5 minut na małym ogniu. W razie potrzeby sos możesz rozcieńczyć niewielką ilością wody.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 4 z 7

W międzyczasie wlej trochę oleju do naczynia do zapiekania. Mokrymi rękami uformuj z mięsa klopsiki i ułóż je obok siebie w naczyniu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15 - 20 minut.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 5 z 7

Po tym czasie do mięsa dodaj sos pomidorowy, przykryj naczynie folią lub pokrywką. Ponownie wstaw danie do piekarnika i piecz około 10-15 minut.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 6 z 7

Na koniec posyp pulpety w sosie pomidorowym tartym żółtym serem i piecz przez chwilę, aż ser się rozpuści.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 7 z 7

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym podawaj np. z makaronem lub białym pieczywem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika