Pudding angielski
75min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.91 g
Węglowodany
54.19 g
Tłuszcze
17.2 g
Wartość energetyczna
402.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
10 min
Foremkę posmarować lekko masłem. Chałkę pokroić na niewielkie, 1 cm kromki. Każdą z jednej strony posmarować masłem.
Krok 2
5 min
Ułożyć w foremce, skośnie, aby na siebie zachodziły.
Krok 3
5 min
Śmietanę kremówkę, mleko, cukier i jajko dokładnie zmiksować. Powstałą masą zalać kromki.
Krok 4
15 min
Posypać rodzynkami, żurawiną i warstwą ciemnego cukru. Można też użyć innych dodatków, np. czekoladę albo suszone śliwki. Kromki lekko przycisnąć i odstawić na 10 minut.
Krok 5
40 min
Piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 30 minut. Wyjąć, posmarować cienką warstwą dżemu.Podawać od razu. Smacznego!
Pudding angielski to pyszne, słodkie danie, które możesz przygotować na bazie czerstwego chleba. Taki chleb dobrze wchłonie masło i dobrze się zapiecze. Zatem nie dość, że chleb się nie zmarnuje, to w dodatku zrobisz z niego pyszne danie!
Komentarze 0