Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pudding angielski to pyszne, słodkie danie, które możesz przygotować na bazie czerstwego chleba. Taki chleb dobrze wchłonie masło i dobrze się zapiecze. Zatem nie dość, że chleb się nie zmarnuje, to w dodatku zrobisz z niego pyszne danie!
Przygotowanie
75 min
Krok 1
10 min
Foremkę posmarować lekko masłem. Chałkę pokroić na niewielkie, 1 cm kromki. Każdą z jednej strony posmarować masłem.
Krok 2
5 min
Ułożyć w foremce, skośnie, aby na siebie zachodziły.
Krok 3
5 min
Śmietanę kremówkę, mleko, cukier i jajko dokładnie zmiksować. Powstałą masą zalać kromki.
Krok 4
15 min
Posypać rodzynkami, żurawiną i warstwą ciemnego cukru. Można też użyć innych dodatków, np. czekoladę albo suszone śliwki. Kromki lekko przycisnąć i odstawić na 10 minut.
Krok 5
40 min
Piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 30 minut. Wyjąć, posmarować cienką warstwą dżemu.Podawać od razu. Smacznego!
Krok 1
z
5
Foremkę posmarować lekko masłem. Chałkę pokroić na niewielkie, 1 cm kromki. Każdą z jednej strony posmarować masłem.
Krok 2
z
5
Ułożyć w foremce, skośnie, aby na siebie zachodziły.
Krok 3
z
5
Śmietanę kremówkę, mleko, cukier i jajko dokładnie zmiksować. Powstałą masą zalać kromki.
Krok 4
z
5
Posypać rodzynkami, żurawiną i warstwą ciemnego cukru. Można też użyć innych dodatków, np. czekoladę albo suszone śliwki. Kromki lekko przycisnąć i odstawić na 10 minut.
Krok 5
z
5
Piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 30 minut. Wyjąć, posmarować cienką warstwą dżemu.Podawać od razu. Smacznego!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0