Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pudding angielski

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest chakula
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Chałka nieduża
trochę
Masło do posmarowania kromek
2  płaskich łyżek
Cukier
100  ml
Śmietana Kremówka
60  ml
Mleko
1 
Jajko
trochę
Cukier brązowy (demerara)
1  łyżka
Dżem (pomarańczowy/brzoskwiniowy)
trochę
Rodzynki
trochę
Żurawina suszona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.91 g
Węglowodany
54.19 g
Tłuszcze
17.2 g
Wartość energetyczna
402.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Foremkę posmarować lekko masłem. Chałkę pokroić na niewielkie, 1 cm kromki. Każdą z jednej strony posmarować masłem.
Krok 2
5 min
Ułożyć w foremce, skośnie, aby na siebie zachodziły.
Krok 3
5 min
Śmietanę kremówkę, mleko, cukier i jajko dokładnie zmiksować. Powstałą masą zalać kromki.
Krok 4
15 min
Posypać rodzynkami, żurawiną i warstwą ciemnego cukru. Można też użyć innych dodatków, np. czekoladę albo suszone śliwki. Kromki lekko przycisnąć i odstawić na 10 minut.
Krok 5
40 min
Piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 30 minut. Wyjąć, posmarować cienką warstwą dżemu.Podawać od razu. Smacznego!
Pudding angielski

Krok 1 z 5

Foremkę posmarować lekko masłem. Chałkę pokroić na niewielkie, 1 cm kromki. Każdą z jednej strony posmarować masłem.

Pudding angielski

Krok 2 z 5

Ułożyć w foremce, skośnie, aby na siebie zachodziły.

Pudding angielski

Krok 3 z 5

Śmietanę kremówkę, mleko, cukier i jajko dokładnie zmiksować. Powstałą masą zalać kromki.

Pudding angielski

Krok 4 z 5

Posypać rodzynkami, żurawiną i warstwą ciemnego cukru. Można też użyć innych dodatków, np. czekoladę albo suszone śliwki. Kromki lekko przycisnąć i odstawić na 10 minut.

Pudding angielski

Krok 5 z 5

Piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 30 minut. Wyjąć, posmarować cienką warstwą dżemu.Podawać od razu. Smacznego!

Pudding angielski to pyszne, słodkie danie, które możesz przygotować na bazie czerstwego chleba. Taki chleb dobrze wchłonie masło i dobrze się zapiecze. Zatem nie dość, że chleb się nie zmarnuje, to w dodatku zrobisz z niego pyszne danie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha