Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Poncz do ciasta biszkoptowego to idealny dodatek, który nawilży ciasto i nada mu niepowtarzalnego smaku. Po dodaniu ponczu możesz ciasto przełożyć dowolnym kremem, jednak najbardziej smakowicie prezentuje się z bitą śmietaną i waniliowymi kremami. Mocno cytrynowo-waniliowy zapach jest wynikiem połączenia kilku składników, w tym cukru wanilinowego WINIARY i soku z cytryny. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Wystarczy, że przygotowane składniki wymieszasz ze sobą i już możesz korzystać z ponczu. Poncz do nasączania biszkoptu nawilży suche ciasto i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsze. Sprawdzi się tak naprawdę na każdą okazję: urodziny, jubileusze, imieniny czy przeróżne święta. Tam, gdzie pojawi się ciasto biszkoptowe, warto przygotować aromatyczny poncz, który wzniesie Twoje ciasto na zupełnie nowy poziom, a goście będą prosić o kolejny kawałek.
Poncz do nasączenia biszkoptu - jak dużo użyć do tortu?
W zależności od tego, jak wilgotny biszkopt lubisz i jak duży tort przygotowujesz, tyle ponczu będzie Ci potrzebne. Przyjmuje się, że do blatu biszkoptowego o średnicy 20 cm i wysokości 2 cm potrzeba ok. 45 ml ponczu. Dzięki takiej ilości ciasto będzie wilgotne i smaczne. Większa ilość ponczu może sprawić, że biszkopt będzie zbyt mokry, przez co będzie się nieładnie rozpadał. Jeśli przesadzisz z jego ilością, smak ponczu będzie dominował nam kremem, którym przekładasz biszkopt. Zbyt mała ilość sprawi, że ciasto nadal będzie suche. Poncz do nasączania biszkoptu powinien być nakładany z umiarem po kolei na każdy blat ciasta. Po nasączeniu na biszkopt możemy nałożyć krem i inne dodatki, a następnie przykryć kolejnym blatem, który także nasączamy ponczem. Proces powtarzamy tak długo, aż skończą nam się blaty biszkoptowe.
Poncz do biszkoptu - dla kogo nie jest wskazany?
Musisz jednak pamiętać, że ciasto z alkoholem, którego potrzebujesz do przygotowania ponczu, jest niewskazane dla niektórych osób. Nie powinny jeść go kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie jest wskazany także dla osób, które zamierzają w niedługim czasie od przyjęcia lub imprezy prowadzić samochód. Nie można podawać go także dzieciom. Jeśli takie osoby mają pojawić się na uroczystości, warto przygotować dla nich tort, który będzie nasączony innym, niezawierającym alkoholu ponczem. A we innych przypadkach świetnie sprawdzi się poncz do ciasta o smaku cytrynowo-waniliowym. Wypróbuj nasz przepis na poncz do biszkoptu!
Wodę przegotować, ostudzić, dodać cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny i alkohol. Wszystkie składniki wymieszać.
Upieczony i wystudzony biszkopt skropić ponczem. Ciasto nabiera wilgoci i smaku.
jaś