Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantny sos musztardowo-chrzanowy

0
10 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kubek
Jogurt naturalny
1 kubek
Kwaśna śmietana
4 łyżek
Chrzan tarty
4 łyżeczek
Musztarda
1 trochę
Sól
0.5 łyżeczka
Cukier
1 trochę
Pieprz czarny
0.5 Płaska łyżka
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
164.24 kcal
Białko
3.92 g
Węglowodany
8.24 g
Tłuszcze
13.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

10 min
Krok 1
5 min
Korzeń świeżego chrzanu umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Krok 2
5 min
Do miski wlać jogurt naturalny, śmietanę, dodać utarty chrzan, musztardę, przyprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i sokiem z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3
1 min
Można odłożyć w chłodne miejsce nawet na kilka godzin (do sosu można dodać chrzan tarty ale sos będzie łagodny w smaku). Podawać do wędliny i jajek gotowanych na twardo.
Pikantny sos musztardowo-chrzanowy

Krok 1 z 3

Korzeń świeżego chrzanu umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Pikantny sos musztardowo-chrzanowy

Krok 2 z 3

Do miski wlać jogurt naturalny, śmietanę, dodać utarty chrzan, musztardę, przyprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i sokiem z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.

Pikantny sos musztardowo-chrzanowy

Krok 3 z 3

Można odłożyć w chłodne miejsce nawet na kilka godzin (do sosu można dodać chrzan tarty ale sos będzie łagodny w smaku). Podawać do wędliny i jajek gotowanych na twardo.

Jak to mówią – diabeł tkwi w szczegółach. A to właśnie dodatki niejednokrotnie decydują o wartości dania. Sos musztardowo-chrzanowy będzie idealnie współgrał z wędlinami czy jajkami na twardo. Jego pikantny posmak z pewnością zostanie doceniony przez smakoszy ostrzejszych potraw. A satysfakcja z samodzielnego przyrządzenia – bezcenna!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika