Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Filet z kurczaka
2 łyżek
Olej
2 łyżek
Masło
1 szklanka
Piwo
1 łyżka
Mąka
1 
Papryka czerwona
1 
Cebula
4 łyżek
Śmietana
0.5 łyżeczka
Tymianek
1 łyżeczka
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.57 g
Tłuszcze
18.78 g
Wartość energetyczna
316.11 kcal
Białko
23.39 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej w garnku po 1 łyżce oleju i masła, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i pokrojoną w paseczki paprykę, smaż ok. 3 minuty, mieszając.
Krok 2
2 min
Wlej piwo i bulion, zagotuj.
Krok 3
5 min
Dopraw tymiankiem, cukrem, solą, pieprzem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 4
15 min
Z mięsa utwórz kotlety, posyp solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz i usmaż kotlety.
Krok 5
20 min
Przełóż mięso do sosu. Duś potrawę na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
2 min
Pod koniec duszenia dodaj śmietanę.
Krok 7
1 min
Potrawę podawaj z ryżem bądź makaronem.
Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 1 z 7

Rozgrzej w garnku po 1 łyżce oleju i masła, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i pokrojoną w paseczki paprykę, smaż ok. 3 minuty, mieszając.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 2 z 7

Wlej piwo i bulion, zagotuj.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 3 z 7

Dopraw tymiankiem, cukrem, solą, pieprzem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 4 z 7

Z mięsa utwórz kotlety, posyp solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz i usmaż kotlety.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 5 z 7

Przełóż mięso do sosu. Duś potrawę na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 6 z 7

Pod koniec duszenia dodaj śmietanę.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 7 z 7

Potrawę podawaj z ryżem bądź makaronem.

Potrawy z kurczakiem z pewnością przypadną do gustu miłośnikom mięsa. Dziś mamy jednak propozycję dla lubiących mięso smakoszy piwa. Co powiecie na piersi kurczaka w sosie piwnym? Alkohol dodany do naszego dania sprawi, że mięso kurczaka nabierze charakteru, a dodatkowo pozostanie miękkie i soczyste. Sos piwny dobrze jest wzbogacić papryką i cebulą. Dzięki nim nasz kurczak w sosie piwnym nie tylko nabierze dodatkowe nuty smakowe, ale też będzie się elegancko prezentował.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika