Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Piersi kurczaka w sosie piwnym
Dodaj do CookBook

Piersi kurczaka w sosie piwnym

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
400  g
Filet z kurczaka
2  łyżek
Olej
2  łyżek
Masło
1  szklanka
Piwo
1  łyżka
Mąka
1 
Papryka czerwona
1 
Cebula
4  łyżek
Śmietana
0.5  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Cukier
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.7 g
Wartość energetyczna
301.1 kcal
Tłuszcze
17.6 g
Białko
22.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Potrawy z kurczakiem z pewnością przypadną do gustu miłośnikom mięsa. Dziś mamy jednak propozycję dla lubiących mięso smakoszy piwa. Co powiecie na piersi kurczaka w sosie piwnym? Alkohol dodany do naszego dania sprawi, że mięso kurczaka nabierze charakteru, a dodatkowo pozostanie miękkie i soczyste. Sos piwny dobrze jest wzbogacić papryką i cebulą. Dzięki nim nasz kurczak w sosie piwnym nie tylko nabierze dodatkowe nuty smakowe, ale też będzie się elegancko prezentował.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej w garnku po 1 łyżce oleju i masła, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i pokrojoną w paseczki paprykę, smaż ok. 3 minuty, mieszając.
  • Krok 2

    2 min
    Wlej piwo i bulion, zagotuj.
  • Krok 3

    5 min
    Dopraw tymiankiem, cukrem, solą, pieprzem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut.
  • Krok 4

    15 min
    Z mięsa utwórz kotlety, posyp solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz i usmaż kotlety.
  • Krok 5

    20 min
    Przełóż mięso do sosu. Duś potrawę na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Krok 6

    2 min
    Pod koniec duszenia dodaj śmietanę.
  • Krok 7

    1 min
    Potrawę podawaj z ryżem bądź makaronem.
Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 1 z 7

Rozgrzej w garnku po 1 łyżce oleju i masła, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i pokrojoną w paseczki paprykę, smaż ok. 3 minuty, mieszając.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 2 z 7

Wlej piwo i bulion, zagotuj.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 3 z 7

Dopraw tymiankiem, cukrem, solą, pieprzem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 4 z 7

Z mięsa utwórz kotlety, posyp solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz i usmaż kotlety.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 5 z 7

Przełóż mięso do sosu. Duś potrawę na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 6 z 7

Pod koniec duszenia dodaj śmietanę.

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Krok 7 z 7

Potrawę podawaj z ryżem bądź makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety z piersi z kurczaka

    Kotlety z piersi z kurczaka

    42 min Łatwy
  • Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    32 min Łatwy
  • Piersi kurczaka w boczku

    Piersi kurczaka w boczku

    25 min Łatwy
  • Garnek serowy z szynką z piersi  indyka

    Garnek serowy z szynką z piersi indyka

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu