Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pierś Z Kurczaka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej
0.5 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
180 g
Kremowy mix do sałatek zup 18%
2 łyżek
Mąka pszenna
15 dag
Kurki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.4 g
Białko
23.01 g
Tłuszcze
7.67 g
Wartość energetyczna
271.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek usmażyć na oleju.
Krok 2
10 min
Grzyby oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Grzyby usmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Dodać do nich kostkę mięsną i kremowy mix, dokładnie wymieszać.
Krok 4
10 min
Mąkę dodać do 1,5 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Wlać do sosu, wymieszać i zagotować.
Krok 5
15 min
Podzielone na porcje mięso oprószyć solą i pieprzem. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej i usmażyć.
Krok 6
5 min
Usmażone mięso włożyć do przygotowanego sosu i chwilę razem dusić.
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 1 z 6

Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek usmażyć na oleju.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 2 z 6

Grzyby oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Grzyby usmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 3 z 6

Dodać do nich kostkę mięsną i kremowy mix, dokładnie wymieszać.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 4 z 6

Mąkę dodać do 1,5 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Wlać do sosu, wymieszać i zagotować.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 5 z 6

Podzielone na porcje mięso oprószyć solą i pieprzem. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej i usmażyć.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 6 z 6

Usmażone mięso włożyć do przygotowanego sosu i chwilę razem dusić.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym to świetny sposób na otwarcie sezonu grzybowego. W przypadku kurek trwa on od czerwca do października. Zobacz, jak wykonać kruche mięso w kremowym sosie z dodatkiem Kostki Mięsnej WINIARY. Danie możesz serwować w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub klusek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika