Pierś z kurczaka w sosie kurkowym
50min
Łatwy
1
kostka
2
Pierś Z Kurczaka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej
0.5
Cebula
2
ząbków
180
g
Kremowy mix do sałatek zup 18%
2
łyżek
Mąka pszenna
15
dag
Kurki
.
Wartości odżywcze
Białko
23.01 g
Węglowodany
8.4 g
Tłuszcze
7.67 g
Wartość energetyczna
271.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek usmażyć na oleju.
Krok 2
10 min
Grzyby oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Grzyby usmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Dodać do nich kostkę mięsną i kremowy mix, dokładnie wymieszać.
Krok 4
10 min
Mąkę dodać do 1,5 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Wlać do sosu, wymieszać i zagotować.
Krok 5
15 min
Podzielone na porcje mięso oprószyć solą i pieprzem. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej i usmażyć.
Krok 6
5 min
Usmażone mięso włożyć do przygotowanego sosu i chwilę razem dusić.
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym to świetny sposób na otwarcie sezonu grzybowego. W przypadku kurek trwa on od czerwca do października. Zobacz, jak wykonać kruche mięso w kremowym sosie z dodatkiem Kostki Mięsnej WINIARY. Danie możesz serwować w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub klusek.
Komentarze 0