Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
2 
Pierś Z Kurczaka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej
0.5 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
180  g
Kremowy mix do sałatek zup 18%
2  łyżek
Mąka pszenna
15  dag
Kurki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.01 g
Węglowodany
8.4 g
Tłuszcze
7.67 g
Wartość energetyczna
271.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym to świetny sposób na otwarcie sezonu grzybowego. W przypadku kurek trwa on od czerwca do października. Zobacz, jak wykonać kruche mięso w kremowym sosie z dodatkiem Kostki Mięsnej WINIARY. Danie możesz serwować w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub klusek.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek usmażyć na oleju.
  • Krok 2

    10 min
    Grzyby oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Grzyby usmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Dodać do nich kostkę mięsną i kremowy mix, dokładnie wymieszać.
  • Krok 4

    10 min
    Mąkę dodać do 1,5 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Wlać do sosu, wymieszać i zagotować.
  • Krok 5

    15 min
    Podzielone na porcje mięso oprószyć solą i pieprzem. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej i usmażyć.
  • Krok 6

    5 min
    Usmażone mięso włożyć do przygotowanego sosu i chwilę razem dusić.
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 1 z 6

Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek usmażyć na oleju.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 2 z 6

Grzyby oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Grzyby usmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 3 z 6

Dodać do nich kostkę mięsną i kremowy mix, dokładnie wymieszać.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 4 z 6

Mąkę dodać do 1,5 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Wlać do sosu, wymieszać i zagotować.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 5 z 6

Podzielone na porcje mięso oprószyć solą i pieprzem. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej i usmażyć.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Krok 6 z 6

Usmażone mięso włożyć do przygotowanego sosu i chwilę razem dusić.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

    1 godz Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami

    1 godz 7 min Łatwy
  • Pieczarki w śmietanie

    17 min Łatwy
  • Marynowane śledzie w sosie pomidorowym

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu