Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczony indyk z sosem

0
200 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Indyk, podudzie z całego ptaka, tylko mięso, surowe
4 
Marchewka
4 
Cebula
4 główek
Czosnek
4 gałązek
Rozmaryn
4 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2 płaskich łyżek
Miód
1 łyżeczka
Cynamon
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
713.8 kcal
Węglowodany
45.21 g
Białko
86.42 g
Tłuszcze
16.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

200 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2
5 min
Marchewki i cebule umyj, obierz i pokrój. Marchew w grube plastry, cebulę w ósemki.
Krok 3
9 min
W dużym żaroodpornym naczyniu ułóż warzywa, dodaj przekrojone na pół główki czosnku. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą.
Krok 4
5 min
Na warzywach ułóż natarte solą, pieprzem i cynamonem udźce z indyka, gałązki rozmarynu, całość polej miodem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Krok 5
120 min
Sos pieczeniowy jasny WINIARY rozprowadź w 300ml zimnej wody i po 2 godzinach pieczenia polej nim indyka.
Krok 6
60 min
Piecz jeszcze około 45-60 minut w zależności od wielkości udźców tak, aby mięso było miękkie.
Pieczony indyk z sosem

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Pieczony indyk z sosem

Krok 2 z 6

Marchewki i cebule umyj, obierz i pokrój. Marchew w grube plastry, cebulę w ósemki.

Pieczony indyk z sosem

Krok 3 z 6

W dużym żaroodpornym naczyniu ułóż warzywa, dodaj przekrojone na pół główki czosnku. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą.

Pieczony indyk z sosem

Krok 4 z 6

Na warzywach ułóż natarte solą, pieprzem i cynamonem udźce z indyka, gałązki rozmarynu, całość polej miodem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Pieczony indyk z sosem

Krok 5 z 6

Sos pieczeniowy jasny WINIARY rozprowadź w 300ml zimnej wody i po 2 godzinach pieczenia polej nim indyka.

Pieczony indyk z sosem

Krok 6 z 6

Piecz jeszcze około 45-60 minut w zależności od wielkości udźców tak, aby mięso było miękkie.

Marzysz o soczystym indyku? Nie szukaj dalej! Nasz przepis na indyka pieczonego z warzywami sprawi, że zachwycisz się dużą ilością sosu i delikatnym mięsem, rozpływającym się w ustach. Wyjątkowy smak tej pieczeni z indyka zapewniają aromatyczne przyprawy – cynamon, miód, czosnek i rozmaryn oraz Sos pieczeniowy jasny WINIARY, które połączone razem gwarantują ci wyśmienity obiad dla całej rodziny – na co dzień i od święta!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika