100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
84.4g / 52%
Węglowodany
43.9g / 27%
Tłuszcze
14.7g / 21%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Pieczony indyk z sosem

(0)
3 godz 20 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Indyk, podudzie z całego ptaka, tylko mięso, surowe
4 
Marchewka
4 
Cebula
4  główek
4  gałązek
Rozmaryn
4  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2  płaskich łyżek
Miód
1  łyżeczka
Cynamon
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
84.41 g
Węglowodany
43.85 g
Tłuszcze
14.67 g
Wartość energetyczna
624.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Marzysz o soczystym indyku? Nie szukaj dalej! Nasz przepis na indyka pieczonego z warzywami sprawi, że zachwycisz się dużą ilością sosu i delikatnym mięsem, rozpływającym się w ustach. Wyjątkowy smak tej pieczeni z indyka zapewniają aromatyczne przyprawy – cynamon, miód, czosnek i rozmaryn oraz Sos pieczeniowy jasny WINIARY, które połączone razem gwarantują ci wyśmienity obiad dla całej rodziny – na co dzień i od święta!
Gotujmy

Przygotowanie

200 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2
5 min
Marchewki i cebule umyj, obierz i pokrój. Marchew w grube plastry, cebulę w ósemki.
Krok 3
9 min
W dużym żaroodpornym naczyniu ułóż warzywa, dodaj przekrojone na pół główki czosnku. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą.
Krok 4
5 min
Na warzywach ułóż natarte solą, pieprzem i cynamonem udźce z indyka, gałązki rozmarynu, całość polej miodem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Krok 5
120 min
Sos pieczeniowy jasny WINIARY rozprowadź w 300ml zimnej wody i po 2 godzinach pieczenia polej nim indyka.
Krok 6
60 min
Piecz jeszcze około 45-60 minut w zależności od wielkości udźców tak, aby mięso było miękkie.
Pieczony indyk z sosem

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Pieczony indyk z sosem

Krok 2 z 6

Marchewki i cebule umyj, obierz i pokrój. Marchew w grube plastry, cebulę w ósemki.

Pieczony indyk z sosem

Krok 3 z 6

W dużym żaroodpornym naczyniu ułóż warzywa, dodaj przekrojone na pół główki czosnku. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą.

Pieczony indyk z sosem

Krok 4 z 6

Na warzywach ułóż natarte solą, pieprzem i cynamonem udźce z indyka, gałązki rozmarynu, całość polej miodem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Pieczony indyk z sosem

Krok 5 z 6

Sos pieczeniowy jasny WINIARY rozprowadź w 300ml zimnej wody i po 2 godzinach pieczenia polej nim indyka.

Pieczony indyk z sosem

Krok 6 z 6

Piecz jeszcze około 45-60 minut w zależności od wielkości udźców tak, aby mięso było miękkie.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika