Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią
75min
Łatwy
1 kg
Mięso mielone wieprzowe
2
Chleb pszenny
4
Jajko
60 g
Grzyby shiitake suszone
1
Cukinia
1 trochę
Sól
1
Cebula
1 pęczek
Pietruszka
4
Jajko, całe, gotowane, na twardo
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Majeranek
1 trochę
Bułka tarta
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
0 min
Grzyby namoczyć,ugotować,odcedzić.Pokroć na mniejsze kawałki.Podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą.
Krok 2
0 min
Bułki namoczyć w mleku.
Krok 3
0 min
Mięso połączyć z odciśniętymi bułkami,3 jajkami , podsmażonymi grzybami ,oraz z drobno posiekaną natką.Dodać 3 pokruszone suszone grzybki,pzyprawę w płynie oraz ziarenka smaku.Doprawic do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Dokładnie wyrobić.
Krok 4
0 min
Keksówkę o wymiarach :30 x 9cm (mierzony spód formy) natłuścić ,obsypać bułką tartą.Wyłożyć połowę masy.Zrobić cztery wgłębienia,włożyć w nie ugotowane jajka.Przykryć pozostałym mięsem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C.przez około godzinę.
Krok 5
0 min
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach,lekko posolić.Pozostawić na 10 minut,odlać nadmiar soku.Połączyć z roztrzepanym jajkiem.W połowie pieczenia cukinię rozłożyć równomiernie na wierzch mięsa.
Krok 6
0 min
Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy. Pokroić na porcje . Podać z sosem grzybowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Pieczeń jest pyszna, więc warto ją przygotowac. Podaję ją na ciepło z dodatkiem grzybowego sosu.
Komentarze 0