Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Magda S
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
7 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Mięso mielone wieprzowe
2 
Chleb pszenny
4 
Jajko
60  g
Grzyby shiitake suszone
1 
Cukinia
trochę
Sól
1 
Cebula
1  pęczek
Pietruszka
4 
Jajko, całe, gotowane, na twardo
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny
trochę
Majeranek
trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
0 min
Grzyby namoczyć,ugotować,odcedzić.Pokroć na mniejsze kawałki.Podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą.
Krok 2
0 min
Bułki namoczyć w mleku.
Krok 3
0 min
Mięso połączyć z odciśniętymi bułkami,3 jajkami , podsmażonymi grzybami ,oraz z drobno posiekaną natką.Dodać 3 pokruszone suszone grzybki,pzyprawę w płynie oraz ziarenka smaku.Doprawic do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Dokładnie wyrobić.
Krok 4
0 min
Keksówkę o wymiarach :30 x 9cm (mierzony spód formy) natłuścić ,obsypać bułką tartą.Wyłożyć połowę masy.Zrobić cztery wgłębienia,włożyć w nie ugotowane jajka.Przykryć pozostałym mięsem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C.przez około godzinę.
Krok 5
0 min
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach,lekko posolić.Pozostawić na 10 minut,odlać nadmiar soku.Połączyć z roztrzepanym jajkiem.W połowie pieczenia cukinię rozłożyć równomiernie na wierzch mięsa.
Krok 6
0 min
Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy. Pokroić na porcje . Podać z sosem grzybowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

Krok 1 z 6

Grzyby namoczyć,ugotować,odcedzić.Pokroć na mniejsze kawałki.Podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą.

Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

Krok 2 z 6

Bułki namoczyć w mleku.

Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

Krok 3 z 6

Mięso połączyć z odciśniętymi bułkami,3 jajkami , podsmażonymi grzybami ,oraz z drobno posiekaną natką.Dodać 3 pokruszone suszone grzybki,pzyprawę w płynie oraz ziarenka smaku.Doprawic do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Dokładnie wyrobić.

Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

Krok 4 z 6

Keksówkę o wymiarach :30 x 9cm (mierzony spód formy) natłuścić ,obsypać bułką tartą.Wyłożyć połowę masy.Zrobić cztery wgłębienia,włożyć w nie ugotowane jajka.Przykryć pozostałym mięsem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C.przez około godzinę.

Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

Krok 5 z 6

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach,lekko posolić.Pozostawić na 10 minut,odlać nadmiar soku.Połączyć z roztrzepanym jajkiem.W połowie pieczenia cukinię rozłożyć równomiernie na wierzch mięsa.

Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

Krok 6 z 6

Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy. Pokroić na porcje . Podać z sosem grzybowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Pieczeń jest pyszna, więc warto ją przygotowac. Podaję ją na ciepło z dodatkiem grzybowego sosu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha