Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
9.1g / 25%
Węglowodany
4.6g / 12%
Tłuszcze
9.7g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

+

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

Wróć

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

(5)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Polyna

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10 
Pieczarki
300  g
Mięso mielone
100  g
Ser żółty
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
3  łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko
trochę
Przyprawy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.13 g
Węglowodany
4.58 g
Tłuszcze
9.73 g
Wartość energetyczna
142.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem to doskonała przystawka na każdą okazję. Można ją serwować także jako element dania głównego, świetnie komponuje się między innymi z ryżem czy kaszą.

Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem? Przepis jest bardzo prosty, potrzebne będzie tylko kilka składników: pieczarki (10 dużych sztuk), mięso mielone (300 gramów dowolnego gatunku), ser żółty (około 100 gramów), cebula, ząbek czosnku, jedno jajko, 3 łyżki bułki tartej i trochę przypraw do smaku.

By przygotować pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem , umyj pieczarki i usuń z nich ogonki. Posiekaj ogonki i przesmaż je na patelni wraz z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Odłóż do ostygnięcia.

Mięso mielone zmieszaj z bułką tartą, startym żółtym serem, surowym jajkiem i przyprawami. Dodaj wcześniej podsmażoną część farszu. Wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę, a następnie przełóż ją do kapeluszy pieczarek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem najlepiej podawać na ciepło, ale będą smakowały dobrze także po ostygnięciu.

Ten prosty przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem to gwarancja kulinarnego sukcesu. Jeśli wolisz, możesz przygotować wersję wegetariańską, nie dodając do farszu mięsa mielonego lub zastępując je np. granulatem sojowym.

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    5 min
    Pieczarki myjemy i wydrazamy srodek a ogonki siekamy na drobna kostke
  • Krok 2

    5 min
    Cebule i czosnek siekamy w kostke i dodajemy do pieczarek.
  • Krok 3

    10 min
    Wszystko podsmazamy i po podsmazeniu odkladamy do ostygniecia.
  • Krok 4

    10 min
    Mieso mielone mieszamy z bulka tarta (ok 3. lyzek) , startym zoltym serem , jajkiem i przyprawami. Wygniatamy wszystko na jednolita mase.
  • Krok 5

    5 min
    Do miesnej masy dodajemy podsmazone pieczarki z cebulka i czosnkiem
  • Krok 6

    5 min
    Po otrzymaniu wszystkiego na jednolita mase nakladamy mieszanke do kapeluszy.
  • Krok 7

    60 min
    Calosc pieczemy w 160'C przez godzine
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

Krok 1 z 7

Pieczarki myjemy i wydrazamy srodek a ogonki siekamy na drobna kostke

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

Krok 2 z 7

Cebule i czosnek siekamy w kostke i dodajemy do pieczarek.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

Krok 3 z 7

Wszystko podsmazamy i po podsmazeniu odkladamy do ostygniecia.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

Krok 4 z 7

Mieso mielone mieszamy z bulka tarta (ok 3. lyzek) , startym zoltym serem , jajkiem i przyprawami. Wygniatamy wszystko na jednolita mase.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

Krok 5 z 7

Do miesnej masy dodajemy podsmazone pieczarki z cebulka i czosnkiem

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

Krok 6 z 7

Po otrzymaniu wszystkiego na jednolita mase nakladamy mieszanke do kapeluszy.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

Krok 7 z 7

Calosc pieczemy w 160'C przez godzine

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marek

To może być lepsze niż wygląda. Do dań z pieczarek zachęcił mnie jeden z braci ojca, wielki jak na tamte czasy hodowca i eksporter tych grzybów oraz dziadek ze strony matki co z niejednej miski dobre rzeczy jadał.

Winiary
Expert

Zdecydowanie wiedział, co dobre.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kanapki
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Faszerowany kabaczek

    Faszerowany kabaczek

    1 godz 59 min Łatwy
  • Gofry á la pizza z pieczonym kurczakiem

    Gofry á la pizza z pieczonym kurczakiem

    1 godz 16 min Średni
  • Rolada ze schabu z pieczarkami

    Rolada ze schabu z pieczarkami

    1 godz Łatwy
  • Fasola mung z warzywami z patelni

    Fasola mung z warzywami z patelni

    5 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu