Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Cukinia
1 
Marchewka
1 
Cebula
150 g
Ser żółty
2 
Jajko
150 g
Bułka tarta
50 ml
Olej
2 gałązek
Tymianek
1 trochę
Papryka ostra
1 trochę
Gałka muszkatołowa
150 ml
Jogurt grecki
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Papryka ostra
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
39.25 g
Wartość energetyczna
603.16 kcal
Węglowodany
40.83 g
Białko
23.59 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 2
25 min
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
Krok 3
10 min
Marchew również umyj i zetrzyj, a cebulę pokrój i podsmaż przez chwilę na oleju (aż się zeszkli). Na tarce zetrzyj również ser.
Krok 4
10 min
W misce wymieszaj cukinię, marchew, cebulę, ser, tymianek oraz jajka, olej i bułkę tartą. Mieszaj aż połączą się wszystkie składniki. Dopraw.
Krok 5
45 min
Przygotuj niedużą formę. Przełóż do niej masę, włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut do godziny. Gotowy pasztet zostaw do ostudzenia.
Krok 6
3 min
<b>Sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem</b>: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
Krok 7
2 min
Pasztet podawaj samodzielnie lub na kanapkach polany sosem czosnkowym.
Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym

Krok 1 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym

Krok 2 z 7

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.

Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym

Krok 3 z 7

Marchew również umyj i zetrzyj, a cebulę pokrój i podsmaż przez chwilę na oleju (aż się zeszkli). Na tarce zetrzyj również ser.

Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym

Krok 4 z 7

W misce wymieszaj cukinię, marchew, cebulę, ser, tymianek oraz jajka, olej i bułkę tartą. Mieszaj aż połączą się wszystkie składniki. Dopraw.

Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym

Krok 5 z 7

Przygotuj niedużą formę. Przełóż do niej masę, włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut do godziny. Gotowy pasztet zostaw do ostudzenia.

Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym

Krok 6 z 7

<b>Sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem</b>: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.

Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym

Krok 7 z 7

Pasztet podawaj samodzielnie lub na kanapkach polany sosem czosnkowym.


Taki pasztet z cukinii i marchewki z sosem majonezowo-jogurtowym z czosnkiem może jeszcze nigdy nie gościł na Twoich kanapkach - czas to zmienić! Nasz przepis na pasztet z cukinii i innych warzyw jest prosty w wykonaniu, a efekty - więcej niż zadowalające najwybredniejszych!

Pasztet warzywny możesz podawać na kromkach pieczywa jasnego bądź ciemnego, ale także na gorąco. Pokrój go w plastry i polej sosem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika