Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym
100min
Łatwy
500 g
Cukinia
1
Marchewka
1
Cebula
150 g
Ser żółty
2
Jajko
150 g
Bułka tarta
50 ml
Olej
2 gałązek
Tymianek
1 trochę
Papryka ostra
1 trochę
Gałka muszkatołowa
2 łyżek
150 ml
Jogurt grecki
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Papryka ostra
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
23.59 g
Węglowodany
40.83 g
Tłuszcze
39.25 g
Wartość energetyczna
603.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 2
25 min
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
Krok 3
10 min
Marchew również umyj i zetrzyj, a cebulę pokrój i podsmaż przez chwilę na oleju (aż się zeszkli). Na tarce zetrzyj również ser.
Krok 4
10 min
W misce wymieszaj cukinię, marchew, cebulę, ser, tymianek oraz jajka, olej i bułkę tartą. Mieszaj aż połączą się wszystkie składniki. Dopraw.
Krok 5
45 min
Przygotuj niedużą formę. Przełóż do niej masę, włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut do godziny. Gotowy pasztet zostaw do ostudzenia.
Krok 6
3 min
<b>Sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem</b>: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
Krok 7
2 min
Pasztet podawaj samodzielnie lub na kanapkach polany sosem czosnkowym.
Taki pasztet z cukinii i marchewki z sosem majonezowo-jogurtowym z czosnkiem może jeszcze nigdy nie gościł na Twoich kanapkach - czas to zmienić! Nasz przepis na pasztet z cukinii i innych warzyw jest prosty w wykonaniu, a efekty - więcej niż zadowalające najwybredniejszych!
Pasztet warzywny możesz podawać na kromkach pieczywa jasnego bądź ciemnego, ale także na gorąco. Pokrój go w plastry i polej sosem.
Komentarze 0