MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą
94 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
24 11.8g / 24%
53 57.2g / 53%
23 25.1g / 23%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

(0)
1 godz 34 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Woda
trochę
Olej rzepakowy
100  g
Salami lub kiełbasa chorizo
300  g
Filet z kurczaka
1  ząbek
Czosnek
1 
Mała Cebula
1 
Papryka czerwona
1  puszka
Kukurydza
2 
Pomidory
1  łyżeczka
Papryka ostra
1  szczypta
Kurkuma
200  g
Ryż (może być arborio)
150  ml
Białe wino

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
57.23 g
Wartość energetyczna
467.41 kcal
Tłuszcze
11.89 g
Białko
25.15 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Paella – tradycyjne danie hiszpańskie podawane na gorącej patelni, przygotowywane na ryżu z dodatkiem szafranu, u nas gości w nieco odmienionej wersji, ale tak samo smacznej! Aby paella z kurczakiem i kiełbasą miała intensywny aromat i smak, mięso smaż na patelni z cebulką i czosnkiem, nie żałuj warzyw i przypraw, a następnie dopilnuj, żeby ryż wchłonął cały bulion drobiowy. Dla dekoracji i dla smaku paellę z kiełbasą i kurczakiem podawaj z natką pietruszki.

Przygotowanie

94 min
  • Krok 1

    1 min
    Przygotuj dużą patelnię.
  • Krok 2

    40 min
    Ulubioną ostrą kiełbasę (chorizo, salami) pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Poczekaj, aż tłuszcz się wytopi i dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka.
  • Krok 3

    10 min
    Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj żeby nie przypalić czosnku.
  • Krok 4

    20 min
    Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w ósemki. Dodaj na patelnię, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę. Smaż kilka minut, do odparowania wody z pomidorów.
  • Krok 5

    7 min
    Następnie dodaj kieliszek białego wytrawnego wina, pogotuj do odparowania alkoholu i dodaj ryż.
  • Krok 6

    15 min
    Podsmaż i podlewaj gorącym Bulionym drobiowym WINIARY rozpuszczonym w litrze wody (po chochli, aż ryż wchłonie bulion). Gotuj przez ok. kwadrans co jakiś czas mieszając.
  • Krok 7

    1 min
    Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie już miękki, podobnie papryka – paella jest gotowa. Podawaj obsypaną pietruszką.
Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 1 z 7

Przygotuj dużą patelnię.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 2 z 7

Ulubioną ostrą kiełbasę (chorizo, salami) pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Poczekaj, aż tłuszcz się wytopi i dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 3 z 7

Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj żeby nie przypalić czosnku.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 4 z 7

Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w ósemki. Dodaj na patelnię, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę. Smaż kilka minut, do odparowania wody z pomidorów.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 5 z 7

Następnie dodaj kieliszek białego wytrawnego wina, pogotuj do odparowania alkoholu i dodaj ryż.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 6 z 7

Podsmaż i podlewaj gorącym Bulionym drobiowym WINIARY rozpuszczonym w litrze wody (po chochli, aż ryż wchłonie bulion). Gotuj przez ok. kwadrans co jakiś czas mieszając.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 7 z 7

Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie już miękki, podobnie papryka – paella jest gotowa. Podawaj obsypaną pietruszką.

Przepis w formacie PDF

lite