Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka w sosie koperkowym będzie świeżą, lekką przekąską lub zdrowym dodatkiem do niedzielnego obiadu. Możesz zjeść ją na śniadanie lub zabrać do pracy w formie lunchu.
Dlaczego tak mało dzieci i dorosłych lubi surówki, a sałatki ograniczają jedynie do tradycyjnej warzywnej sałatki świątecznej? Jednym z najczęstszych powodów tej sytuacji to źle przyprawione warzywa. Dzieci, którym rodzice podawali niedoprawione jarzyny do obiadu, nie będą chętnie sięgały po surowiznę w dorosłym życiu. Perfekcyjny mix wysokiej jakości oliwy z oliwek, octu i kilku dobrze skomponowanych przypraw jest w stanie zmienić każdego niejadka w fana zielonej kuchni. Wystarczy dobry przepis i Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Z Domowego Ogródka WINIARY.
Jak przygotować mix sałat w sosie koperkowo-ziołowym? Przeczytaj nasz przepis oraz listę wykonania "krok po kroku". Na dole strony znajdziesz również spis potrzebnych składników wraz z gramaturami, dzięki którym przygotujesz tę apetyczną sałatkę. Pierwszym krokiem będzie umycie, pokrojenie i wymieszanie jarzyn. Wybierz paczkę swojego ulubionego mixu sałat — może zawierać czerwone odmiany, roszponkę, a nawet szpinak. Przełóż umytą sałatę do miski. Następnie umyj i pokrój warzywa — pomidorki koktajlowe przekrój na pół, ogórka i paprykę — w grubą kostkę, a czerwoną cebulę — w piórka. Dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Wszystko wymieszaj delikatnie, ponieważ feta ma tendencję do rozpadania się w trakcie.
Następnie przygotuj sos. Jeśli nie chcesz tracić czasu na robienie sosu od podstaw, weź opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Z Domowego Ogródka WINIARY i przygotuj go zgodnie z szybką instrukcją na opakowaniu. Jeśli chcesz przygotować sos samodzielnie, weź osobne naczynie i wymieszaj w nim oliwę z oliwek i ocet winny. Obowiązkowo dodaj koperek i zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dopraw całość solą i pieprzem, po czym polej sałatkę i wymieszaj dobrze wszystkie składniki, aby przyprawiona oliwa obmyła każdy kawałek warzyw. Tak przygotowana sałata w sosie koperkowo-ziołowym może być już podana na stół. Gotowe!
Sprawdź inne pomysły WINIARY na smaczne surówki i sałatki. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na lekkie co nieco, dietetyczne wersje popularnych dań oraz pełnowartościowe, sycące obiady. Wśród nich są również przepisy, które możesz wykonać razem z dziećmi i bliskimi. A to wszystko w wersjach jarskich, wegańskich i dla smakoszy mięsa! Więcej informacji znajdziesz na naszej stronie internetowej. Smacznego!
Przygotowanie
15 min
Krok 1
2 min
Miks sałat umyj, osusz i przełóż do miski.
Krok 2
8 min
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, ser feta, ogórka i paprykę pokrój w grubą kostkę, a cebulę w piórka. Dodaj wszystko do miski z sałatą i delikatnie wymieszaj.
Krok 3
4 min
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, koperek i zioła prowansalskie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
1 min
Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Krok 1
z
4
Miks sałat umyj, osusz i przełóż do miski.
Krok 2
z
4
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, ser feta, ogórka i paprykę pokrój w grubą kostkę, a cebulę w piórka. Dodaj wszystko do miski z sałatą i delikatnie wymieszaj.
Krok 3
z
4
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, koperek i zioła prowansalskie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
z
4
Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0