Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mięso mielone w waflu

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Ketchup łagodny WINIARY
2 
Wafle tortowe
500 g
Mięso mielone
1 
Cebula
2 łyżeczek
Musztarda
1 
Bułka pszenna
1 
Jajko
5 łyżek
Bułka tarta
2 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.14 g
Węglowodany
20.23 g
Tłuszcze
27.11 g
Wartość energetyczna
423.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy jajko, ketchup, musztardę. Bułkę moczymy i już odciśniętą dodajemy do mięsa. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (lub drobno siekamy) i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy masę 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną dzielimy na pół. Wafle rozkładamy i na każdym rozprowadzamy połowę mięsa. Kładziemy jeden wafel na drugim, dociskamy.
Krok 2
15 min
Odstawiamy na 5-10 min, aby wafle mogły zmięknąć. Po tym czasie wafle zwijamy w roladę.
Krok 3
5 min
Tak przygotowaną roladę kroimy w plastry.
Krok 4
10 min
Olej rozgrzewamy na patelni. Plastry naszej rolady obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoto.
Krok 5
10 min
Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy 10 - 15 minut.
Mięso mielone w waflu

Krok 1 z 5

Mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy jajko, ketchup, musztardę. Bułkę moczymy i już odciśniętą dodajemy do mięsa. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (lub drobno siekamy) i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy masę 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną dzielimy na pół. Wafle rozkładamy i na każdym rozprowadzamy połowę mięsa. Kładziemy jeden wafel na drugim, dociskamy.

Mięso mielone w waflu

Krok 2 z 5

Odstawiamy na 5-10 min, aby wafle mogły zmięknąć. Po tym czasie wafle zwijamy w roladę.

Mięso mielone w waflu

Krok 3 z 5

Tak przygotowaną roladę kroimy w plastry.

Mięso mielone w waflu

Krok 4 z 5

Olej rozgrzewamy na patelni. Plastry naszej rolady obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoto.

Mięso mielone w waflu

Krok 5 z 5

Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy 10 - 15 minut.

Nietypowy obiad czyli mięso mielone smażone w… waflu. Ten przepis odciśnie pozytywne piętno w Waszych domowych książkach kucharskich. Ciekawe połączenie kruchego wafla i miękkiego mięsa świetnie się uzupełnia. Z dodatkiem ketchupu łagodnego WINIARY da się również wyczuć nutę pomidorową, co całkowicie uzupełnia danie. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika