Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

0
92 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Polędwica wieprzowa
1 trochę
Sól
50 dag
Kurki
2 płaskich łyżek
Mąka pszenna
1 łyżka
Majeranek
1 
Cebula
1 łyżka
Smalec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

92 min
Krok 1
10 min
Polędwicę kroję w plastry. Lekko rozbijam płaską stroną tłuczka. Nacieram przyprawą do gyrosa.
Krok 2
1 min
Na patelni rozgrzewam smalec. Wrzucam przyprawione medaliony. Rumienię z dwóch stron na większym ogniu.
Krok 3
3 min
Usmażoną polędwicę przekładam na talerzyk, a wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę.
Krok 4
2 min
Smażę kilka minut po czym wrzucam umyte grzybki. Kurki dodałem w całości krojąc jedynie większe sztuki na mniejsze kawałki.
Krok 5
5 min
Dodaję majeranek i smażę kilka dobrych minut. Gdy grzyby puszczą soki dolewam esencjonalny bulion wołowy (można również zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową).
Krok 6
5 min
Zagęszczam mąką. Smażę kilkanaście minut do uzyskania pożądanej gęstości sosu.
Krok 7
2 min
Na koniec dodaję usmażone medaliony.
Krok 8
1 min
Duszę jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podaję ze świeżymi ziemniaczkami. Smacznego.
Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 1 z 8

Polędwicę kroję w plastry. Lekko rozbijam płaską stroną tłuczka. Nacieram przyprawą do gyrosa.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 2 z 8

Na patelni rozgrzewam smalec. Wrzucam przyprawione medaliony. Rumienię z dwóch stron na większym ogniu.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 3 z 8

Usmażoną polędwicę przekładam na talerzyk, a wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 4 z 8

Smażę kilka minut po czym wrzucam umyte grzybki. Kurki dodałem w całości krojąc jedynie większe sztuki na mniejsze kawałki.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 5 z 8

Dodaję majeranek i smażę kilka dobrych minut. Gdy grzyby puszczą soki dolewam esencjonalny bulion wołowy (można również zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową).

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 6 z 8

Zagęszczam mąką. Smażę kilkanaście minut do uzyskania pożądanej gęstości sosu.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 7 z 8

Na koniec dodaję usmażone medaliony.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 8 z 8

Duszę jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podaję ze świeżymi ziemniaczkami. Smacznego.

Kiedy rozpocznie się sezon grzybowy, ten przepis będzie niezwykle pożądany w każdym domu grzybiarza. Medaliony z polędwicy polane sosem kurkowym zachwycają delikatnością i aromatem, który unosząc się w Waszej kuchni zaprasza do spróbowania tej potrawy. Pozycja obowiązkowa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika