Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

(0)
1 godz 32 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pacpaw
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  dag
Polędwica wieprzowa
1  łyżeczka
Przyprawa do mięs
trochę
Sól
50  dag
Kurki
2  płaskich łyżek
Mąka pszenna
1  łyżka
Majeranek
1 
Cebula
1  łyżka
Smalec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
54.18 g
Węglowodany
16.59 g
Tłuszcze
15.25 g
Wartość energetyczna
433.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

92 min
Krok 1
10 min
Polędwicę kroję w plastry. Lekko rozbijam płaską stroną tłuczka. Nacieram przyprawą do mięs.
Krok 2
1 min
Na patelni rozgrzewam smalec. Wrzucam przyprawione medaliony. Rumienię z dwóch stron na większym ogniu.
Krok 3
3 min
Usmażoną polędwicę przekładam na talerzyk, a wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę.
Krok 4
2 min
Smażę kilka minut po czym wrzucam umyte grzybki. Kurki dodałem w całości krojąc jedynie większe sztuki na mniejsze kawałki.
Krok 5
5 min
Dodaję majeranek i smażę kilka dobrych minut. Gdy grzyby puszczą soki dolewam esencjonalny bulion wołowy (można również zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową).
Krok 6
5 min
Zagęszczam mąką. Smażę kilkanaście minut do uzyskania pożądanej gęstości sosu.
Krok 7
2 min
Na koniec dodaję usmażone medaliony.
Krok 8
1 min
Duszę jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podaję ze świeżymi ziemniaczkami. Smacznego.
Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 1 z 8

Polędwicę kroję w plastry. Lekko rozbijam płaską stroną tłuczka. Nacieram przyprawą do mięs.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 2 z 8

Na patelni rozgrzewam smalec. Wrzucam przyprawione medaliony. Rumienię z dwóch stron na większym ogniu.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 3 z 8

Usmażoną polędwicę przekładam na talerzyk, a wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 4 z 8

Smażę kilka minut po czym wrzucam umyte grzybki. Kurki dodałem w całości krojąc jedynie większe sztuki na mniejsze kawałki.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 5 z 8

Dodaję majeranek i smażę kilka dobrych minut. Gdy grzyby puszczą soki dolewam esencjonalny bulion wołowy (można również zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową).

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 6 z 8

Zagęszczam mąką. Smażę kilkanaście minut do uzyskania pożądanej gęstości sosu.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 7 z 8

Na koniec dodaję usmażone medaliony.

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

Krok 8 z 8

Duszę jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podaję ze świeżymi ziemniaczkami. Smacznego.

Kiedy rozpocznie się sezon grzybowy, ten przepis będzie niezwykle pożądany w każdym domu grzybiarza. Medaliony z polędwicy polane sosem kurkowym zachwycają delikatnością i aromatem, który unosząc się w Waszej kuchni zaprasza do spróbowania tej potrawy. Pozycja obowiązkowa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
54.2g / 52%
Węglowodany
16.6g / 15%
Tłuszcze
15.2g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha