Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mazurek czekoladowo-kawowy

Mazurek czekoladowo-kawowy

(0)
1 godz 59 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Mąka pszenna
50  g
Orzechy laskowe prażone
1  łyżka
Cukier puder
100  g
Masło
1 
Żółtko
1  Płaska łyżka
Woda
1  szczypta
Sól
200  g
Czekolada gorzka
200  ml
Śmietana 30%
1.5  łyżek
NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna
20  g
Masło
1 
Ulubiowe Owoce (truskawki, porzeczki, borówki, maliny)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.06 g
Węglowodany
22.35 g
Tłuszcze
27.77 g
Wartość energetyczna
350.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, jednak czasami warto skusić się na odrobinę innowacyjności w kulinarnych przepisach. Najlepiej zatem połączyć tradycję z niestandardowym rozwiązaniem i upiec mazurek czekoladowo-kawowy!

Spód mazurka możesz zrobić z różnych rodzajów mąki i orzechów, dzięki czemu wpłyniesz na jego smak i konsystencję.

Aksamitny krem przygotujesz z dodatkiem… mielonej kawy! Ten składnik powinien przypaść do gustu wszystkim kawoszom. Dla wzbogacenia smaku kremu możesz dodać odrobinę papryczki chilli lub kapkę rumu.

Całość udekoruj z fantazją i użyj do tego np. słonego karmelu, popcornu i listków mięty. Domownicy będą zachwycenia taką wersją ciasta!

Przygotowanie

119 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę, cukier, mielone orzechy laskowe i sól wymieszaj. Dodaj masło i zrób kruszonkę. Jeśli chcesz nieco zmienić smak ciasta, możesz użyć różnych mąk, np.: pszennej, razowej, orkiszowej lub żytniej. Możesz też użyć mielonych orzechów włoskich lub migdałów, zamiast orzechów laskowych.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj żółtka, łyżkę wody i uformuj szybko ciasto. Jeśli będzie brakowało wody, dodaj kolejną łyżkę. Przeczytaj też poradę na https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/21/najlepsze-sposoby-na-kruche-ciasto najlepsze sposoby na kruche ciasto
  • Krok 3

    35 min
    Rozwałkuj ciasto i przełóż do okrągłej foremki o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na 30 min.
  • Krok 4

    3 min
    Po tym czasie wyciągnij spód z lodówki, przełóż papierem do pieczenia i wysyp na to surową cieciorkę lub fasolę, aby obciążyć papier. Dzięki temu ciasto na środku nie przerośnie i zostanie miejsce na krem i dodatki.
  • Krok 5

    30 min
    Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 20 min lub do momentu, aż brzegi się ładnie zarumienią. Wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z cieciorką i piecz jeszcze ok 5-10 min.
  • Krok 6

    15 min
    Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 7

    15 min
    Posiekaj czekoladę. W rondelku zagotuj śmietankę. Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj kawę i masło. Wymieszaj. Wlej tę masę do ostudzonego spodu i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Do kremu możesz też dodać szczyptę chilli dla ostrości, albo łyżkę rumu lub innego alkoholu dla bardziej wyrazistego smaku.
  • Krok 8

    1 min
    Z do mazurka możesz poszaleć. Tradycyjnie podaje się go z bakaliami. Polecam także ze świeżymi owocami jak truskawki, borówki, a do tego posypka z granoli. Inną wariacją będą prażone orzechy zalane miodem. Po ostygnięciu stają się chrupkie i słodkie. W moim przepisie jako dekoracje zrobiłem bazie z popcornu, małych listków mięty oraz słonego karmelu. Przeczytaj poradę jak przygotować. https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/20/slony-karmel "> słony karmel .
Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 1 z 8

Mąkę, cukier, mielone orzechy laskowe i sól wymieszaj. Dodaj masło i zrób kruszonkę. Jeśli chcesz nieco zmienić smak ciasta, możesz użyć różnych mąk, np.: pszennej, razowej, orkiszowej lub żytniej. Możesz też użyć mielonych orzechów włoskich lub migdałów, zamiast orzechów laskowych.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 2 z 8

Dodaj żółtka, łyżkę wody i uformuj szybko ciasto. Jeśli będzie brakowało wody, dodaj kolejną łyżkę. Przeczytaj też poradę na https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/21/najlepsze-sposoby-na-kruche-ciasto najlepsze sposoby na kruche ciasto

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 3 z 8

Rozwałkuj ciasto i przełóż do okrągłej foremki o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na 30 min.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 4 z 8

Po tym czasie wyciągnij spód z lodówki, przełóż papierem do pieczenia i wysyp na to surową cieciorkę lub fasolę, aby obciążyć papier. Dzięki temu ciasto na środku nie przerośnie i zostanie miejsce na krem i dodatki.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 5 z 8

Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 20 min lub do momentu, aż brzegi się ładnie zarumienią. Wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z cieciorką i piecz jeszcze ok 5-10 min.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 6 z 8

Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 7 z 8

Posiekaj czekoladę. W rondelku zagotuj śmietankę. Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj kawę i masło. Wymieszaj. Wlej tę masę do ostudzonego spodu i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Do kremu możesz też dodać szczyptę chilli dla ostrości, albo łyżkę rumu lub innego alkoholu dla bardziej wyrazistego smaku.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 8 z 8

Z do mazurka możesz poszaleć. Tradycyjnie podaje się go z bakaliami. Polecam także ze świeżymi owocami jak truskawki, borówki, a do tego posypka z granoli. Inną wariacją będą prażone orzechy zalane miodem. Po ostygnięciu stają się chrupkie i słodkie. W moim przepisie jako dekoracje zrobiłem bazie z popcornu, małych listków mięty oraz słonego karmelu. Przeczytaj poradę jak przygotować. https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/20/slony-karmel "> słony karmel .

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    2 godz 17 min Łatwy
  • Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Kopiec kreta

    Kopiec kreta

    3 godz Średni
  • Wiosenny sernik – Cherry Mess

    Wiosenny sernik – Cherry Mess

    4 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu