Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mazurek czekoladowo-kawowy

0
119 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150 g
Mąka pszenna
50 g
Orzechy laskowe prażone
1 łyżka
Cukier puder
100 g
Masło
1 
Żółtko
1 Płaska łyżka
Woda
1 szczypta
Sól
200 g
Czekolada gorzka
200 ml
Śmietana 30%
1.5 łyżek
Kawa mielona
20 g
Masło
1 
Ulubiowe Owoce (truskawki, porzeczki, borówki, maliny)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.55 g
Tłuszcze
28.57 g
Białko
5.06 g
Wartość energetyczna
350.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

119 min
Krok 1
10 min
Mąkę, cukier, mielone orzechy laskowe i sól wymieszaj. Dodaj masło i zrób kruszonkę. Jeśli chcesz nieco zmienić smak ciasta, możesz użyć różnych mąk, np.: pszennej, razowej, orkiszowej lub żytniej. Możesz też użyć mielonych orzechów włoskich lub migdałów, zamiast orzechów laskowych.
Krok 2
10 min
Dodaj żółtka, łyżkę wody i uformuj szybko ciasto. Jeśli będzie brakowało wody, dodaj kolejną łyżkę. Przeczytaj też poradę na https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/21/najlepsze-sposoby-na-kruche-ciasto najlepsze sposoby na kruche ciasto
Krok 3
35 min
Rozwałkuj ciasto i przełóż do okrągłej foremki o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na 30 min.
Krok 4
3 min
Po tym czasie wyciągnij spód z lodówki, przełóż papierem do pieczenia i wysyp na to surową cieciorkę lub fasolę, aby obciążyć papier. Dzięki temu ciasto na środku nie przerośnie i zostanie miejsce na krem i dodatki.
Krok 5
30 min
Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 20 min lub do momentu, aż brzegi się ładnie zarumienią. Wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z cieciorką i piecz jeszcze ok 5-10 min.
Krok 6
15 min
Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Krok 7
15 min
Posiekaj czekoladę. W rondelku zagotuj śmietankę. Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj kawę i masło. Wymieszaj. Wlej tę masę do ostudzonego spodu i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Do kremu możesz też dodać szczyptę chilli dla ostrości, albo łyżkę rumu lub innego alkoholu dla bardziej wyrazistego smaku.
Krok 8
1 min
Z do mazurka możesz poszaleć. Tradycyjnie podaje się go z bakaliami. Polecam także ze świeżymi owocami jak truskawki, borówki, a do tego posypka z granoli. Inną wariacją będą prażone orzechy zalane miodem. Po ostygnięciu stają się chrupkie i słodkie. W moim przepisie jako dekoracje zrobiłem bazie z popcornu, małych listków mięty oraz słonego karmelu. Przeczytaj poradę jak przygotować. https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/20/slony-karmel "> słony karmel .
Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 1 z 8

Mąkę, cukier, mielone orzechy laskowe i sól wymieszaj. Dodaj masło i zrób kruszonkę. Jeśli chcesz nieco zmienić smak ciasta, możesz użyć różnych mąk, np.: pszennej, razowej, orkiszowej lub żytniej. Możesz też użyć mielonych orzechów włoskich lub migdałów, zamiast orzechów laskowych.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 2 z 8

Dodaj żółtka, łyżkę wody i uformuj szybko ciasto. Jeśli będzie brakowało wody, dodaj kolejną łyżkę. Przeczytaj też poradę na https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/21/najlepsze-sposoby-na-kruche-ciasto najlepsze sposoby na kruche ciasto

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 3 z 8

Rozwałkuj ciasto i przełóż do okrągłej foremki o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na 30 min.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 4 z 8

Po tym czasie wyciągnij spód z lodówki, przełóż papierem do pieczenia i wysyp na to surową cieciorkę lub fasolę, aby obciążyć papier. Dzięki temu ciasto na środku nie przerośnie i zostanie miejsce na krem i dodatki.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 5 z 8

Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 20 min lub do momentu, aż brzegi się ładnie zarumienią. Wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z cieciorką i piecz jeszcze ok 5-10 min.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 6 z 8

Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 7 z 8

Posiekaj czekoladę. W rondelku zagotuj śmietankę. Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj kawę i masło. Wymieszaj. Wlej tę masę do ostudzonego spodu i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Do kremu możesz też dodać szczyptę chilli dla ostrości, albo łyżkę rumu lub innego alkoholu dla bardziej wyrazistego smaku.

Mazurek czekoladowo-kawowy

Krok 8 z 8

Z do mazurka możesz poszaleć. Tradycyjnie podaje się go z bakaliami. Polecam także ze świeżymi owocami jak truskawki, borówki, a do tego posypka z granoli. Inną wariacją będą prażone orzechy zalane miodem. Po ostygnięciu stają się chrupkie i słodkie. W moim przepisie jako dekoracje zrobiłem bazie z popcornu, małych listków mięty oraz słonego karmelu. Przeczytaj poradę jak przygotować. https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/20/slony-karmel "> słony karmel .

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, jednak czasami warto skusić się na odrobinę innowacyjności w kulinarnych przepisach. Najlepiej zatem połączyć tradycję z niestandardowym rozwiązaniem i upiec mazurek czekoladowo-kawowy!

Spód mazurka możesz zrobić z różnych rodzajów mąki i orzechów, dzięki czemu wpłyniesz na jego smak i konsystencję.

Aksamitny krem przygotujesz z dodatkiem… mielonej kawy! Ten składnik powinien przypaść do gustu wszystkim kawoszom. Dla wzbogacenia smaku kremu możesz dodać odrobinę papryczki chilli lub kapkę rumu.

Całość udekoruj z fantazją i użyj do tego np. słonego karmelu, popcornu i listków mięty. Domownicy będą zachwycenia taką wersją ciasta!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika