Mazurek czekoladowo-kawowy
1 godz 59 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.06 g
Węglowodany
22.35 g
Tłuszcze
27.77 g
Wartość energetyczna
350.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
119 min
Krok 1
10 min
Mąkę, cukier, mielone orzechy laskowe i sól wymieszaj. Dodaj masło i zrób kruszonkę. Jeśli chcesz nieco zmienić smak ciasta, możesz użyć różnych mąk, np.: pszennej, razowej, orkiszowej lub żytniej. Możesz też użyć mielonych orzechów włoskich lub migdałów, zamiast orzechów laskowych.
Krok 2
10 min
Dodaj żółtka, łyżkę wody i uformuj szybko ciasto. Jeśli będzie brakowało wody, dodaj kolejną łyżkę. Przeczytaj też poradę na https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/21/najlepsze-sposoby-na-kruche-ciasto najlepsze sposoby na kruche ciasto
Krok 3
35 min
Rozwałkuj ciasto i przełóż do okrągłej foremki o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na 30 min.
Krok 4
3 min
Po tym czasie wyciągnij spód z lodówki, przełóż papierem do pieczenia i wysyp na to surową cieciorkę lub fasolę, aby obciążyć papier. Dzięki temu ciasto na środku nie przerośnie i zostanie miejsce na krem i dodatki.
Krok 5
30 min
Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 20 min lub do momentu, aż brzegi się ładnie zarumienią. Wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z cieciorką i piecz jeszcze ok 5-10 min.
Krok 6
15 min
Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Krok 7
15 min
Posiekaj czekoladę. W rondelku zagotuj śmietankę. Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj kawę i masło. Wymieszaj. Wlej tę masę do ostudzonego spodu i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Do kremu możesz też dodać szczyptę chilli dla ostrości, albo łyżkę rumu lub innego alkoholu dla bardziej wyrazistego smaku.
Krok 8
1 min
Z do mazurka możesz poszaleć. Tradycyjnie podaje się go z bakaliami. Polecam także ze świeżymi owocami jak truskawki, borówki, a do tego posypka z granoli. Inną wariacją będą prażone orzechy zalane miodem. Po ostygnięciu stają się chrupkie i słodkie. W moim przepisie jako dekoracje zrobiłem bazie z popcornu, małych listków mięty oraz słonego karmelu. Przeczytaj poradę jak przygotować. https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/20/slony-karmel "> słony karmel .
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, jednak czasami warto skusić się na odrobinę innowacyjności w kulinarnych przepisach. Najlepiej zatem połączyć tradycję z niestandardowym rozwiązaniem i upiec mazurek czekoladowo-kawowy!
Spód mazurka możesz zrobić z różnych rodzajów mąki i orzechów, dzięki czemu wpłyniesz na jego smak i konsystencję.
Aksamitny krem przygotujesz z dodatkiem… mielonej kawy! Ten składnik powinien przypaść do gustu wszystkim kawoszom. Dla wzbogacenia smaku kremu możesz dodać odrobinę papryczki chilli lub kapkę rumu.
Całość udekoruj z fantazją i użyj do tego np. słonego karmelu, popcornu i listków mięty. Domownicy będą zachwycenia taką wersją ciasta!
Spód mazurka możesz zrobić z różnych rodzajów mąki i orzechów, dzięki czemu wpłyniesz na jego smak i konsystencję.
Aksamitny krem przygotujesz z dodatkiem… mielonej kawy! Ten składnik powinien przypaść do gustu wszystkim kawoszom. Dla wzbogacenia smaku kremu możesz dodać odrobinę papryczki chilli lub kapkę rumu.
Całość udekoruj z fantazją i użyj do tego np. słonego karmelu, popcornu i listków mięty. Domownicy będą zachwycenia taką wersją ciasta!
Komentarze 0