Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę, cukier, mielone orzechy laskowe i sól wymieszaj. Dodaj masło i zrób kruszonkę. Jeśli chcesz nieco zmienić smak ciasta, możesz użyć różnych mąk, np.: pszennej, razowej, orkiszowej lub żytniej. Możesz też użyć mielonych orzechów włoskich lub migdałów, zamiast orzechów laskowych.
Dodaj żółtka, łyżkę wody i uformuj szybko ciasto. Jeśli będzie brakowało wody, dodaj kolejną łyżkę. Przeczytaj też poradę na https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/21/najlepsze-sposoby-na-kruche-ciasto najlepsze sposoby na kruche ciasto
Rozwałkuj ciasto i przełóż do okrągłej foremki o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na 30 min.
Po tym czasie wyciągnij spód z lodówki, przełóż papierem do pieczenia i wysyp na to surową cieciorkę lub fasolę, aby obciążyć papier. Dzięki temu ciasto na środku nie przerośnie i zostanie miejsce na krem i dodatki.
Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 20 min lub do momentu, aż brzegi się ładnie zarumienią. Wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z cieciorką i piecz jeszcze ok 5-10 min.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Posiekaj czekoladę. W rondelku zagotuj śmietankę. Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj kawę i masło. Wymieszaj. Wlej tę masę do ostudzonego spodu i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Do kremu możesz też dodać szczyptę chilli dla ostrości, albo łyżkę rumu lub innego alkoholu dla bardziej wyrazistego smaku.
Z do mazurka możesz poszaleć. Tradycyjnie podaje się go z bakaliami. Polecam także ze świeżymi owocami jak truskawki, borówki, a do tego posypka z granoli. Inną wariacją będą prażone orzechy zalane miodem. Po ostygnięciu stają się chrupkie i słodkie. W moim przepisie jako dekoracje zrobiłem bazie z popcornu, małych listków mięty oraz słonego karmelu. Przeczytaj poradę jak przygotować. https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/20/slony-karmel "> słony karmel .
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0