50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
42.5g / 46%
Węglowodany
4g / 4%
Tłuszcze
19.7g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Marynowane piersi z grilla

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  łyżka
Przyprawa Jarzynka WINIARY
4 
Pierś Z Kurczaka
2  łyżek
Ketchup
4  łyżek
Olej
4  łyżek
Białe wino
trochę
Tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
42.51 g
Węglowodany
3.98 g
Tłuszcze
19.66 g
Wartość energetyczna
378.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gdyby tylko sezon grillowy trwał przez cały rok! Niestety tak nie jest, dlatego warto wykorzystać te nieliczne okazje na przygotowanie marynowanych piersi z grilla. Jest to mięso bardzo soczyste i delikatne. Sekretem tego dania jest aromatyczna marynata przygotowana z Przyprawy Jarzynki WINIARY oraz tymianku, oleju, białego wina i Ketchupu Chili Ostrego WINIARY. Wystarczy zostawić mięso w marynacie na odpowiednio długi czas, by cieszyć się jego smakiem podczas rodzinnego grilla.


Zacznij od oczyszczenia i pokrojenia filetów na połowy. Mniejsze kawałki mięsa szybciej się upieką na ruszcie, ale za małe się wysuszą i staną twarde. Ketchup WINIARY połącz z białym winem, olejem, tymiankiem i przyprawą JARZYNKA. Dokładnie wymieszaj, a następnie posmaruj mięso marynatą i odłóż na przynajmniej 1 godzinę. Grilluj równomiernie z każdej strony. Podawaj z sosem chili i ulubioną sałatką lub surówką. Smak marynowanych piersi z grilla podkreślą też pieczone ziemniaki.


Świetnie komponują się one z kruchymi sałatami czy łagodnym octem balsamicznym. Co ważne – tak przygotowane filety możesz upiec zarówno na grillu na świeżym powietrzu, jak i w piekarniku lub na patelni grillowej. Sprawdzą się jako niedzielny obiad, jako dodatek do sałatek czy baza do kolacji lub lunchu. Ostry ketchup możesz zastąpić łagodnym, jeśli nie do końca odpowiadają Ci pikantne dania.
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Filety przekrój na połowę. Keczup, olej, wino, tymianek i przyprawę JARZYNKA, wymieszaj.
Krok 2
60 min
Posmaruj mięso i pozostaw na 1 godzinę.
Krok 3
30 min
Mięso razem z marynatą smaż przez 15 minut ze wszystkich stron.
Krok 4
5 min
Podaj z sosem chilli.
Marynowane piersi z grilla

Krok 1 z 4

Filety przekrój na połowę. Keczup, olej, wino, tymianek i przyprawę JARZYNKA, wymieszaj.

Marynowane piersi z grilla

Krok 2 z 4

Posmaruj mięso i pozostaw na 1 godzinę.

Marynowane piersi z grilla

Krok 3 z 4

Mięso razem z marynatą smaż przez 15 minut ze wszystkich stron.

Marynowane piersi z grilla

Krok 4 z 4

Podaj z sosem chilli.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika