Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
... czyli faszerowane jajka w formie kurczaków.. W sam raz na wielkanocne śniadanie :)
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną wodą i obrać ze skorupek. Na wysokości 3/4 jajka ostrym nożykiem ponacinać w kształcie zygzaka. Zdjęć górną część i ostrożnie wydrążyć ze środka żółtko. Nie decydować się na wyjęcie w całości bo może popękać białko. Lepiej żółtko rozdrobnić i wysypać,
Krok 2
5 min
Tuńczyka osączyć na sicie. Wrzucić do blendera, dodać żółtka, twarożek i razem zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Częścią powstałej masy małą łyżeczką napełnić jajka. Z pozostałej uformować kulki (główki) obtoczyć je w startym serze i nałożyć na wierzch lekko dociskając.
Krok 4
5 min
Marchewkę obgotować, pociąć na krążki i każdy krążek podzielić na trójkąciki (dzióbki). Można też wyciąć parę grzebyków. Z pieprzu zrobić oczka, wcisnąć marchewkowy dzióbek i na główkę nałożyć odciętą część białka.
Krok 5
5 min
Majonez połączyć z jogurtem i posiekanym drobno koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem,
Krok 1
z
5
Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną wodą i obrać ze skorupek. Na wysokości 3/4 jajka ostrym nożykiem ponacinać w kształcie zygzaka. Zdjęć górną część i ostrożnie wydrążyć ze środka żółtko. Nie decydować się na wyjęcie w całości bo może popękać białko. Lepiej żółtko rozdrobnić i wysypać,
Krok 2
z
5
Tuńczyka osączyć na sicie. Wrzucić do blendera, dodać żółtka, twarożek i razem zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
z
5
Częścią powstałej masy małą łyżeczką napełnić jajka. Z pozostałej uformować kulki (główki) obtoczyć je w startym serze i nałożyć na wierzch lekko dociskając.
Krok 4
z
5
Marchewkę obgotować, pociąć na krążki i każdy krążek podzielić na trójkąciki (dzióbki). Można też wyciąć parę grzebyków. Z pieprzu zrobić oczka, wcisnąć marchewkowy dzióbek i na główkę nałożyć odciętą część białka.
Krok 5
z
5
Majonez połączyć z jogurtem i posiekanym drobno koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem,
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0