Kurczaki w sosie majonezowo - jogurtowym
30min
Łatwy
5
Jajko
1 puszka
Tuńczyk w sosie własnym
1 łyżka
Serek kremowy
5 dag
Starty ser żółty
1
Marchewka
10 kawałków
Pieprz czarny
3 łyżek
1 szklanka
Jogurt naturalny
1 pęczek
Koperek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
11.45 g
Węglowodany
6.52 g
Tłuszcze
22.11 g
Wartość energetyczna
270.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną wodą i obrać ze skorupek. Na wysokości 3/4 jajka ostrym nożykiem ponacinać w kształcie zygzaka. Zdjęć górną część i ostrożnie wydrążyć ze środka żółtko. Nie decydować się na wyjęcie w całości bo może popękać białko. Lepiej żółtko rozdrobnić i wysypać,
Krok 2
5 min
Tuńczyka osączyć na sicie. Wrzucić do blendera, dodać żółtka, twarożek i razem zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Częścią powstałej masy małą łyżeczką napełnić jajka. Z pozostałej uformować kulki (główki) obtoczyć je w startym serze i nałożyć na wierzch lekko dociskając.
Krok 4
5 min
Marchewkę obgotować, pociąć na krążki i każdy krążek podzielić na trójkąciki (dzióbki). Można też wyciąć parę grzebyków. Z pieprzu zrobić oczka, wcisnąć marchewkowy dzióbek i na główkę nałożyć odciętą część białka.
Krok 5
5 min
Majonez połączyć z jogurtem i posiekanym drobno koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem,
... czyli faszerowane jajka w formie kurczaków..
W sam raz na wielkanocne śniadanie :)
W sam raz na wielkanocne śniadanie :)
Komentarze 0